Javier Marías

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead. Javier Marías [xaˈβjeɾ maˈɾi.as] (n. 20 septembrie 1951, Madrid) este un scriitor și traducător spaniol.

Javier Marías Franco este fiul filosofului Julián Marías Aguilera. Iși petrece o parte din copilărie în Statele Unite ale Americii împreună cu familia refugiată. Studiază filosofie și litere la Universitatea Complutense Madrid și devine unul dintre cei mai importanți scriitori spanioli contemporani. La vârsta de 17 ani fuge la Paris, unde scrie al doilea roman Domeniul lupului, publicat în 1971. Cărțile sale s-au tradus și s-au vândut în peste cinci milioane de exemplare.

A mai publicat: Monarhul timpului (1978)

Este recunoscut și premiat ca traducător, având în portofoliu nume ca Thomas Hardy, Joseph Conrad, William Faulkner sau Vladimir Nabokov. Obține premii importante ca Prix Femina Étranger, Premio Rómulo Gallegos și Premio Fastenrath, acordat de Real Academia Espanola de la Lengua pentru Mâine în bătălie să te gândești la mine (1994), Premiul Salambó pentru Febră și lance (2003). În anul 1997, primește Premiul Nelly Sachs, iar în 2000, Premiul Grinzane Cavour pentru întreaga sa operă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Javier Marías", Gemeinsame Normdatei, accesat la 27 aprilie 2014 
  2. ^ "Javier Marías", Internet Movie Database, accesat la 16 octombrie 2015 

Legături externe[modificare | modificare sursă]