Joseph Conrad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nu confundați cu Józef Korzeniowski.
Joseph Conrad
Joseph Conrad 1904.png
Joseph Conrad
Date personale
Nume la naștere Józef Teodor Konrad Korzeniowski
Născut 3 decembrie 1857
Berdychiv, Imperiul Rus
(acum Ucraina)
Decedat 3 august 1924
Bishopsbourne, Anglia
Părinți Apollo Korzeniowski[*]
Naționalitate polonez-englez
Cetățenie Polonia, Regatul Unit
Ocupație romancier
Limbi limba engleză[1]
Activitatea literară

Joseph Conrad (născut Józef Teodor Konrad Korzeniowski, 3 decembrie 1857, Berdîciv, Imperiul Rus (acum Ucraina) - d. 3 august 1924, Bishopsbourne, Anglia a fost un romancier englez, la origine polonez din Ucraina.

Viața[modificare | modificare sursă]

Joseph Conrad , pe numele lui real Józef Teodor Konrad Korzeniowski, a fost fiul Evelinei Korzeniowski și al lui Apollo Nalecz Korzeniowski (traducător,scriitor și patriot polon antițarist). Părinții săi au fost surghiuniți, împreună cu fiul lor de patru ani, în regiunea Vologda, unde au trăit în condiții precare. Amândoi s-au îmbolnăvit de tuberculoză și au murit, așa că micul Józef a rămas în custodia unchiului său dinspre mamă, Tadeusz Bobrowski.Acesta n-a fost tocmai încântat să afle că puștiul, care primise atâtea lecții particulare (de la latină la limbi străine, geografie și matematică) visa să facă înconjurul lumii pe mare; dar decât să fie recrutat de armata rusă, l-a lăsat să plece la Marsilia. În următorii cincisprezece ani, Conrad a fost pe mare și prin porturi, făcând și contrabandă, și datorii la jocuri de noroc, vrând chiar să se sinucidă din cauza uneia. A scăpat, dar a fost obligat să părăsească vasele franceze în favoarea celor britanice. Și-a dat examenele, și-a luat un master, a devenit cetățean englez, și tot atunci și-a schimbat și numele.

Opere (selecție)[modificare | modificare sursă]

Romane, nuvele[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Joseph Conrad", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11997587p, accesat la 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (ajutor)