Itzhak Sadeh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Itzhak Sadeh
Yitzhak Sadeh 1950.jpg
Itzhak Sadeh
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Lublin, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiemuzician Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraHaganah[*]
Palmach  Modificați la Wikidata

Itzhak Sadeh (în ebraică יצחק שדה, se citește Ițhak Sadé, nume la naștere Itzhak Landsberg, n. , Lublin, Imperiul Rus – d. ,[1] Tel Aviv, Israel) a fost un general israelian, evreu originar din Polonia, strateg, scriitor și pedagog, unul din fondatorii armatei israeliene, unul din comandanții organizației subterane de apărare Haganá a evreilor din Palestina mandatară, întemeietor al unităților de șoc Palmach ale acesteia din urmă, și primul lor comandant. Era supranumit „Hazaken”, adică „Bătrânul”. În tinerețe a fost printre conducătorii detașamentelor muncitoare Gdudéy Avodá ale evreilor sioniști în Palestina.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Itzhak Sadeh s-a născut ca Itzhak Landsberg în 1890 la Lublin, în Polonia, aflată pe atunci sub dominația Rusiei țariste. Mama sa, Rivka, era fiica renumitului rabin Shneur Zalman Fradkin. În tinerețe a fost înrolat în armata rusă și a participat în cadrul ei la primul război mondial. Cu acest prilej a fost decorat pentru curajul de care a dat dovadă și a fost avansat în grad.

În anul 1917 Itzhak Landsberg l-a întâlnit pe Iosef Trumpeldor care a avut o mare influență asupra sa și i-a povestit între altele despre proiectul său de a crea în Rusia o oaste evreiască care să treacă apoi în Orientul Apropiat și să participe la eliberarea Palestinei de dominația otomană, pentru a reînființa acolo un stat ebraic. După încheierea războiului mondial, Landsberg a început studii la Universitatea din Simferopol, în Crimeea. Când în 1920 a primit știrea morții lui Trumpeldor într-o ciocnire cu niste luptători arabi la Tel Hai în nordul Palestinei, el s-a hotărât să întrerupă studiile și să emigreze de îndată în țara strămoșilor. In Palestina și-a ebraizat numele în Itzhak Sadeh, cuvântul "sadeh" (sadé) însemnând în ebraică "ogor". A activat la început în conducerea detașamentelor de muncitori evrei Gdudey Avoda, care, însă , în 1926 s-au destrămat în urma greutăților vieții în comune și a divergențelor ideologice dintre social democrați și comuniști asupra posibilităților de îmbinare între sionism și socialism. În continuare Sadeh a lucrat la centrala electrică înființată de Pinhas Ruthenberg la Naharaiym și la carierele de la Atlit. Antrenat în sporturi marțiale înca din Polonia, Itzhak Sadeh a practicat sportul și în Palestina și a fost unul din fondatorii clubului sportiv Hapoel (Hapoél, adică "Muncitorul") în cadrul mișcării sindicale social democrate Histadrut Haovdim.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Itzhak Sadeh”, data.bnf.fr, accesat în  

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Yoav Gelber, Palestine 1948, Sussex Academic Press, Brighton, 2006 ISBN 1845190750