Itzhak Sadeh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Itzhak Sadeh
Yitzhak Sadeh 1950.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Lublin, Polonia Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata

Itzhak Sadeh (ebraică: יצחק שדה, se citește Ițhak Sadé, nume la naștere Itzhak Landsberg, 19 august 1890 Lublin - 20 august 1952 Petah Tikva) a fost un general israelian, evreu originar din Polonia, strateg, scriitor și pedagog, unul din fondatorii armatei israeliene, unul din comandanții organizației subterane de apărare Haganá a evreilor din Palestina mandatară, întemeietor al unităților de șoc Palmah ale acesteia din urmă, și primul lor comandant. Era supranumit "Hazaken", adică "Bătrânul". În tinerețe a fost printre conducătorii detașamentelor muncitoare Gdudéy Avodá ale evreilor sioniști în Palestina.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Itzhak Sadeh s-a născut ca Itzhak Landsberg în 1890 la Lublin, în Polonia, aflată pe atunci sub dominația Rusiei țariste. Mama sa,Rivka, era fiica renumitului rabin Shneur Zalman Fradkin. În tinerețe a fost înrolat în armata rusă și a participat în cadrul ei la primul război mondial. Cu acest prilej a fost decorat pentru curajul de care a dat dovadă și a fost avansat în grad.

În anul 1917 Itzhak Landsberg l-a întâlnit pe Iosef Trumpeldor care a avut o mare influență asupra sa și i-a povestit între altele despre proiectul sau de a crea în Rusia o oaste evreiască care să treacă apoi în Orientul Apropiat și să participe la eliberarea Palestinei de dominația otomană, pentru a reînființa acolo un stat ebraic. După încheierea războiului mondial, Landsberg a început studii la Universitatea din Simferopol, în Crimeea. Când în 1920 a primit știrea morții lui Trumpeldor într-o ciocnire cu niste luptători arabi la Tel Hai în nordul Palestinei, el s-a hotărât să întrerupă studiile și să emigreze de îndată în țara strămoșilor. In Palestina și-a ebraizat numele în Itzhak Sadeh, cuvântul "sadeh" (sadé) însemnând în ebraică "ogor". A activat la început în conducerea detașamentelor de muncitori evrei Gdudey Avoda, care, însă , în 1926 s-au destrămat în urma greutăților vieții în comune și a divergențelor ideologice dintre social democrați și comuniști asupra posibilităților de îmbinare între sionism și socialism. În continuare Sadeh a lucrat la centrala electrică înființată de Pinhas Ruthenberg la Naharaiym și la carierele de la Atlit. Antrenat în sporturi marțiale înca din Polonia, Itzhak Sadeh a practicat sportul și în Palestina și a fost unul din fondatorii clubului sportiv Hapoel (Hapoél, adică "Muncitorul") în cadrul mișcării sindicale social democrate Histadrut Haovdim.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Yoav Gelber, Palestine 1948, Sussex Academic Press, Brighton, 2006 ISBN 1845190750
  1. ^ "Itzhak Sadeh", data.bnf.fr, accesat în 10 octombrie 2015