Israeliții africani evrei ai Ierusalimului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Israeliții africani evrei ai Ierusalimului (in engleză:African Hebrew Israelites of Jerusalem, sau Original Hebrew Israelite Nation - Națiunea israelită ebraică originală sau Kingdom of Yah. adică Regatul lui Yah sau Regatul lui Dumnezeu, în ebraică: העבריים מדימונה - Ha'ivriyim miDimona) este o comunitate religioasă de origine afro-americană, al cărui centru principal este la Dimona, în sudul Israelului, în deșertul Neghev. Membrilor ei li se spune adesea în mod abuziv Negrii evrei sau Black Hebrews (în ebraică: כושים עבריים - Kushim ivriyim).

Înființată în anii 1960 de către un muncitor metalurgist din Chicago, Ben Carter, organizația face parte dintr-un ansamblu de mișcări și secte religioase ale negrilor americani apărute începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, cunoscute sub numele colectiv de Black Hebrews, adică Evreii sau Ebreii negri sau Black Hebrews Israelites, adică Israeliții evrei negri.

Adepții acestor mișcări consideră că negrii din vremea noastră sunt urmașii Israeliților antici din Biblie, și resping creștinismul de pe pozițiile unei religii care se susține bazată pe Vechiul Testament, și având o corespondență mai mult sau mai puțin apropiată cu iudaismul sub forma lui tradițională sau sub forme antice. Majoritatea acestor organizații de "evrei negri" aderă la ideologia cunoscută ca „naționalismul negru.” În afara acestor idei, comune cu alte grupări,„Națiunea israelită ebraică originală” are credințe și practici specifice, ca emigrarea în Israel, un regim alimentar vegetarian și acceptarea poligamiei.

După date din 2007 circa 2,500 membri ai grupului trăiesc în Israel, mai ales la Dimona, dar cateva grupuri locuiesc și la Arad, Mitzpe Ramon și Tverya ,alte câteva mii locuiesc în Statele Unite, iar câteva zeci - în Marea Britanie și în Africa. Organizatia este controversată, și e considerată de unii ca o sectă periculoasă, în timp ce alții văd în ea o comunitate religioasă pașnică și integrată în societate. Dincolo de aceste polemici, Statul Israel, dupa o lungă perioadă de încordare, a acceptat să dea Israeliților evrei negri din Dimona un statut oficial, ameliorând relațiile cu ei. Membrii acestei comunități nu trebuie confundați cu Beta Israel, evreii etiopieni, nici cu afro-americani convertiți la formele actuale ale iudaismului.

Întemeierea[modificare | modificare sursă]

Gruparea a fost întemeiată la Chicago de către Ben Carter, muncitor metalurgist care a proclamat că a avut o viziune în anul 1966. Arhanghelul Gabriel i-a revelat că negrii americani sunt urmașii evreilor sau israeliților din tribul Iuda, care au fost izgoniți din Țara Sfântă de către romani în timpul Războiului iudeilor din anii 70 ai erei creștine, au ajuns în nordul Africii, și mai târziu au fost aduși ca sclavi în America. Ben Carter a susținut că o voce i-a zis că a sosit vremea ca africanii din America, urmași ai israeliților biblici, să se întoarcă la pământul strămoșilor lor.