Irineu de Lyon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ireneu de Lyon)
Salt la: Navigare, căutare
Ireneu de Lyon
Saint Irenaeus.jpg
Ireneu de Lyon
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
İzmir, Turcia Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Lyon, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Roma Antică Modificați la Wikidata
Ocupație teolog[*]
preot
scriitor
filozof Modificați la Wikidata
Gloriole.svg Sfinți

Irineu de Lyon (în greacă Εἰρηναῖος ὁ Σμυρναῖος, „Irineu din Smyrna”; n. secolul al II-lea - d. c. 202) a fost un scriitor bisericesc timpuriu, părinte al Bisericii, episcop de Lugdunum (Lyonul de astăzi) și apologet, scrierile sale având un rol important în perioada de început a dezvoltării teologiei creștine. A făcut parte din cei care l-au auzit pe Policarp,[2] care era la rândul său unul din discipolii lui Ioan Evanghelistul.

Cea mai importantă carte scrisă de Irineu este Adversus Haereses sau Împotriva Ereziilor, o combatere detaliată a Gnosticismului ce reprezenta în acea vreme o amenințare serioasă pentru Biserică, și în special sistemul gnosticului Valentinus.[3] Fiind unul dintre cei mai mari teologi ai perioadei de început a creștinismului, a pus accent pe elementele tradiționale ale Bisericii, în mod special episcopatul, Scriptura și tradiția.[3] Împotriva gnosticilor care pretindeau că au o doctrină orală secretă primită de la Iisus în persoană, Irineu a arătat că episcopii diferitelor orașe sunt cu toții cunoscuți încă din vremea apostolilor - nici unul din ei nefiind gnostic - și că astfel episcopatul asigură singurul ghid sigur în interpretarea Scripturii.[4] Scrierile sale, împrepună cu cele ale lui Clement și Ignațiu sunt considerate printre primele semne ale apariției doctrinei primatului episcopatului roman.[5] Irineu este primul dintre cei care recunosc caracterul canonic al celor patru evanghelii. [6]

Irineu este recunoscut ca sfânt de către bisericile catolică și ortodoxă. Este sărbătorit pe 28 iunie în calendarul romano-catolic, dată ce a fost stabilită în 1920; în 1960 sărbatoarea a fost mutată pe 3 iulie, data de 28 iunie rămânând pentru sărbătorirea sfinților Petru și Pavel, dar în 1969, sărbatorirea lui Irineu a fost din nou mutată pe 28 iunie, data morții sale.[7] Biserica luterană[8][9] îl sărbătorește[10] pentru modelul de mărturie creștină în aceeași zi. Biserica ortodoxă ține această sărbătoare pe 23 august.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ireneu de Lyon”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Eusebius of Caesarea, Ecclesiastical History Book v. Chapter v.
  3. ^ a b "Caesar and Christ"(New York: Simon and Schuster, 1972)
  4. ^ „Saint Irenaeus”. Encyclopedia Britannica. 
  5. ^ Cross, F. L., ed. The Oxford Dictionary of the Christian Church (New York: Oxford University Press, 2005)
  6. ^ Brown, Raymond E. An Introduction to the New Testament, p. 14. Anchor Bible; 1st edition (October 13, 1997). ISBN 978-0-385-24767-2.
  7. ^ Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1969), p. 96
  8. ^ http://www.lcms.org/pages/internal.asp?NavID=867
  9. ^ Evangelical Lutheran Church in America: Lesser Festivals and Commemorations, Evangelical Lutheran Worship, page 16. Augsburg Fortress.
  10. ^ http://www.elca.org/Growing-In-Faith/Worship/Learning-Center/FAQs/Commemorations.aspx[nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]