Ion Onoriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ion Onoriu
Ion Onoriu1.jpg
Date personale
Născut România 1937, Fântânele, județul Dâmbovița
Decedat România 1998, București
Cetățenie România
Ocupație acordeonist
Activitate
Gen muzical lăutărească, populară
Instrument(e) Acordeon
Case de discuri Electrecord

Ion Onoriu (n. 1937, Fântânele, județul Dâmbovița - d. 1998, București) a fost un acordeonist, interpret virtuoz de muzică lăutărească și șef de ansamblu român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în anul 1937 în satul Fântânele, județul Dâmbovița.

În 1944 primește de la tatăl său o armonică cu 40 de bași (un strămoș al acordeonului), iar în 1953 își cumpără primul acordeon.

În perioada 1968-1975 face înregistrări la Radio și la Electrecord, apare în numeroase emisiuni de televiziune (în special emisiuni de revelion). În aceeași perioadă are primele turnee internaționale (notabile fiind cele din Ierusalim și Paris, dar și concertele la restaurantele românești din New York: „Rapsodia Română" și „Transilvania").

În 1974 realizează numeroase înregistrări la Radiodifuziunea Română, sub acompaniamentul Orchestrei de muzică populară Radio dirijată de Radu Voinescu. Între melodiile înregistrate se numără: Jalea țiganului, Sârba de la Poenari sau Brâu ca la Ologeni.

În 1975 își alcătuiește propria orchestră, împreuna cu țambalistul Toni Iordache, trompetistul Costel Vasilescu și clarinetistul Mieluță Bibescu.

În perioada 1992-1994 are numeroase apariții la televiziune alături de soția sa Gabi Luncă, într-o orchestra ce îi avea ca membri pe George Udilă (clarinet), Gheorghe Lambru (acordeon), Carmen Piculeață (vioară), Leonard Iordache (țambal), Ghiță Coadă (contrabas), Costel Vasilescu (trompetă).

Din 1993 nu mai cântă decât la slujbele Bisericii Penticostale din București, retrăgându-se complet de pe scena muzicală.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Palcu, Gheorghe Comori ale muzicii lăutărești. Ion Onoriu – acordeon (bookletul CD-ului), Electrecord EDC 904, București, 2008
  • Cosma, Viorel: Lăutarii de ieri și de azi, Editura "Du Style", București, ediția a II-a, 1996

Legături externe[modificare | modificare sursă]