Ioan Nepomuk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sfântul Ioan Nepomuk

Sfântul Ioan Nepomuk (cehă: Jan Nepomucký, germ.: Johannes von Nepomuk) (n. cca 1345 - d. 20 martie 1393, Praga) a fost un preot și martir creștin, probabil de origine germană, născut sub numele „Johannes Welflin” în „Pomuk”, localitate din Boemia de vest.

Viața[modificare | modificare sursă]

În contrast cu schisma din timpul regelui Frederic Barbarossa (1122-1190), despărțirea aceasta a bisericii a avut loc fără amestecul monarhilor. Evenimentul care a declanșat această criză a fost sfârșitul exilului de la Avignon, prin reîntoarcerea la Roma a papei Grigore al XI-lea.

Ioan Nepomuk a fost vicar în Praga din 1389, în timpul arhiepiscopului Johann von Jenstein. În această postură el se opune regelui Venceslau al IV-lea al Boemiei (1361-1419), neacceptând abatele numit de rege. A fost amestecat în intrigi bisericești contra regelui, ceea ce a dus la schingiuirea lui și apoi la aruncarea lui în râul Vltava (Moldau), unde se va îneca.

Mormântul său, care este o capodoperă din punct de vedere cultural și artistic și care conține 16,5 tone de argint, a fost realizat de Joseph Emanuel Fischer von Erlach, se găsește în Catedrala din Praga.

Legende și reprezentări[modificare | modificare sursă]

Statuia lui Ioan Nepomuk din Sibiu, amplasată în curtea interioară a Bisericii Catolice din Piața Mare

Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în Vltava de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat secretul sacramental al spovezii și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soția regelui.

În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730)

Ioan Nepomuk este patronul protector al:

  • Boemiei
  • preoților, corăbierilor, plutașilor și morarilor
  • podurilor
  • al celor care păstrează o taină

Cea mai importantă statuie a lui se află lângă „Podul Carol” din Praga.

Alte locuri în România unde se află statui ale „Sfântului Ioan Nepomuk” sunt:

O statuie a Sfântului Ioan Nepomuk se găsește și în curtea bisericii romano-catolice din municipiul Reșița, jud. Caraș-Severin. Altă statuie se află la Hunedoara, așezată în partea dreaptă a podului de acces în castelul Huniazilor.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]