Ingress (joc)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ingress
Logo Ingress

Logo Oficial Ingress
Dezvoltator(i) Niantic[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i) Google
Niantic[*]  Modificați la Wikidata
Motor grafic LibGDX[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune 1.129.2[1]  Modificați la Wikidata
Platformă Android
iOS  Modificați la Wikidata
Dată lansare Android: 15 Decembrie 2013 iOS: 14 Iulie 2014
Genuri Realitate augmentată
Joc online de multiplayer masiv
Location-based game[*]
massively multiplayer online real-time strategy game[*]  Modificați la Wikidata
Moduri Multiplayer  Modificați la Wikidata
Media Distribuire digitală  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Twitter
Ratinguri
PEGI PEGI 3[*]  Modificați la Wikidata

Ingress este un joc online, multiplayer masiv, cu realitate augmentată, creat de NianticLabs@Google, lansat pe dispozitive Android și iOS.
Jocul a fost numit "o mină de aur cu informații" pentru Google.

Începând cu data de 16 iulie 2015 odată cu versiunea 1.81.0 Ingress oferă suport pentru Android Wear.

Odată cu versiunea 1.86.1 în Ingress s-a adăugat un magazin virtual pentru anumite obiecte în joc, pentru tranzacție se folosește Chaos Matter care se achiziționează cu bani reali.

Facțiuni[modificare | modificare sursă]

Captura de ecran din jocul Ingress ianuarie 2013

Captura de ecran (în dreapta) arată starea portalurilor în și în jurul Bucureștiului din 27 ianuarie 2013.
Portalurile virtuale (cercuri cu spițe) și câmpurile (spațiile colorate) sunt suprapuse pe o hartă a spațiului real; verde reprezintă facțiunea Enlightened, albastru Resistance. Spațiul controlat de către cele două facțiuni se observă că este în favoarea albaștrilor (Resistance).

Enlightened - Iluminații[modificare | modificare sursă]

Facțiunea Enlightened “încearcă să ajute Formatorii să se infiltreze pe Pământ. Adepții cred că formatorii aduc o iluminare puternică, care va ridica omenirea.”

Resistance - Rezistența[modificare | modificare sursă]

Facțiunea Resistance “apăra Pământul de pătrunderea Formatorilor. Ei sunt priviți de unii ca fiind cu teamă de schimbare sau progres, dar Resistance este ferm în credința sa că aceasta este protejarea umanității.”

Joc[modificare | modificare sursă]

Un jucator folosind aplicația pentru mobil i se prezintă o hartă care reprezintă zona din apropiere.hartă are un fundal negru; străzile și clădirile sunt reprezentate în gri, dar nu și numele. Vizibile pe hartă sunt portaluri, materia exotică (XM), link-uri, și câmpuri de control.

Pentru a interacționa cu obiecte pe hartă, un jucător trebuie să fie fizic în apropiere de locația lor.Clientul mobil reprezintă jucătorul ca un triunghi mic, înconjurat de un cerc care reprezintă perimetrul în care interacțiunea este posibilă.

Portaluri[modificare | modificare sursă]

Factorii de decizie de joc au populat Pământul cu un număr mare de "Portaluri", vizibile pentru cei care utilizează software-ul jocului. Ele sunt de culoare verde, albastru, gri sau, în funcție dacă acestea sunt controlate de Enlightened, Resistance, sau nimeni. Ele sunt adesea asociate cu repere, cum ar fi sculpturi publice, biblioteci, și clădiri notabile.Densitatea de portaluri este de obicei cea mai mare în regiunile dens populate, în special părțile centrale ale orașelor mari.

Fiecare portal poate fi echipat cu până la opt Rezonatoare și patru Modernizări. Un portal nerevendicat nu are rezonatoare. Pentru a solicita un portal pentru o facțiune, un jucător implementează un rezonator pe el.

Jucătorii pot depune cereri pentru crearea de noi portaluri.[2]

Rezonatoare[modificare | modificare sursă]

Un portal poate fi echipat cu până la opt rezonatoare, toate din aceeași facțiune; acea facțiune deține portalul. Rezonatoarele au niveluri, variind de la L1 la cel puțin L8. Un jucător poate implementa rezonatoare doar până la nivelul jucatorului propriu, și există reguli despre câte din fiecare nivel se pot implementa..[3][4]

Un portal are, de asemenea, un nivel, care este în funcție de nivelurile de rezonatoare cu care este echipat. De exemplu, în cazul în care toate cele opt sunt L2, atunci portalul este, de asemenea L2. Cu toate acestea, un portal cu 3 L1, 1 L2, L3 și 4 de ar fi, de asemenea, L2.Nivelul unui portal controlează nivelul elementelor care pot fi obținute prin hacking, rezistenta la atacuri, și distanța maximă a link-urilor care pot fi construite între acesta și alte portaluri. Regulile limitează numărul de rezonatoare de înalt nivel pe care un jucător poate să le implementeze având efectul că jucătorii trebuie să lucreaze împreună ca să poată crea un portal de nivel superior decât oricare se poate face în mod individual.

Rezonatoarele, atunci când sunt instalate, sunt complet încărcate.Nivelul de încărcare se dezintegrează spontan în timp, la rata de aproximativ 10% pe zi, atunci când ajunge la zero, rezonatorul este distrus. Jucătorii pot reîncărca rezonatoare. Acest lucru poate fi, de asemenea, făcut de la distanță, în cazul în care jucătorul este în posesia cheii portalului respectiv.Eficacitatea unei reîncărcări de la distanță depinde de nivelul jucatorului si distanța de portal.

Modernizări (MODS)[modificare | modificare sursă]

Un portal poate fi echipat cu până la patru Modernizări. La sfârșitul anului 2012, singurele Modernizări disponibile erau Shields, care cresc rezistența la atacuri ale portalului.

Exotic Matter (XM)[modificare | modificare sursă]

Numeroase interacțiuni cu portaluri necesită utilizarea XM, software-ul jocului oferă o afișare continuă a rezervelor XM ale jucătorului. XM este împrăștiată în întreaga hartă a lumii, reprezentată în clientul mobil de mici și strălucitoare pete aprinse flotante. În cazul în care rezervele de XM ale unui jucător nu sunt pline, orice XM care vine în perimetrul de interacțiune este absorbit și adăugat la rezerve. XM se găsește rar pe hartă, exceptând apropierea portalurilor, unde sunt grupuri dense.

Obiecte[modificare | modificare sursă]

Un inventar poate include Rezonatoare, Bursters XMP, MODS, Cheile Portal, și Media. Acestea sunt obținute din portaluri prin "hacking", o operațiune prevăzută de clientul mobil atunci când jucătorul este în perimetrul de interacțiune. Aceasta consumă XM, durează câteva secunde pentru a finaliza, și randamentele zero sau mai multe elemente. Un jucător poate da hack portalurilor care aparțin facțiunii.Există limite despre cât de frecvent un jucător poate da hack unui portal.Dimensiunea inventarului a fost nelimitată în versiunile timpurii ale jocului, dar acum este limitat la 2000 de obiecte de la versiunea 1.12.5.

Atacarea unui portal[modificare | modificare sursă]

Pentru a ataca un portal deținut de fracțiunea adversă, un jucător implementează un Burster XMP, folosind clientul mobil. Bursters XMP au nivele; un jucător poate implementa un burster, până la nivelul propriu jucatorului.Succesul atacului depinde de nivelurile relative ale bursterului XMP și a rezonatoarelor, indiferent dacă portalul este sau nu echipat cu scuturi, și locația fizică a atacatorului în raport cu rezonatoarele. Atacurile de succes reduc nivelurile de încărcare ale rezonatoarelor, atunci când acestea sunt reduse la zero, rezonatorul este distrus. Când toate cele opt rezonatoare sunt distruse, portalul devine gri, iar atacatorul poate pretinde pentru facțiunea sa prin implementarea de rezonatoare.

Un portal care se află sub atac se poate transforma în atacator asupra jucătorului ce atacă, aceasta epuizează rezervele XM ale jucătorului atacant.

Un jucător poate apăra un portal, care este atacat prin reîncărcarea rezonatoarelor și implementarea unor înlocuitori pentru rezonatoare distruse. Reîncărcarea unui portal poate fi realizat folosind clientul mobil pentru orice portal pentru care jucatorul are o cheie, chiar dacă jucătorul nu este aproape de portal în acel moment.

Conectarea (Linking)[modificare | modificare sursă]

Un jucător în intervalul de interacțiune a unui portal îl poate conecta la un alt portal, în cazul în care jucătorul are o cheie pentru portalul destinație, în cazul în care conectarea nu se intersectează cu un link existent, precum și în cazul în care celălalt portal este în raza de acoperire a primul portal, care depinde de nivelul său. Portalul lângă care jucătorul este în picioare este numit portal de origine, în timp ce portalul care va fi conectat se numește portal destinație. Doar o cheie pentru portalul destinație este necesară. Cheia portalului de destinație atunci când un link este creat este consumată. Atunci când trei portaluri sunt legate într-un triunghi, acest lucru creează un câmp de control în cadrul triunghiului. Spațiul ocupat de câmp este revendicat pentru facțiunea jucatorului, care este recompensat cu un număr de MindUnits, în funcție de densitatea populației și mărimea lui.

Niveluri[modificare | modificare sursă]

Jucătorii încep de la nivelul 1 și progresează prin niveluri prin acumularea de Puncte de Acțiune (AP); cel mai înalt nivel cunoscut este L16. Jucătorii primesc AP pentru hacking asupra portalurilor adverse, distrugerea de rezonatoare, instalarea de rezonatoare (cu puncte suplimentare pentru revendicarea unui portal cu primul rezonator și completarea acestuia cu al optulea), ruperea link-urilor, crearea de linkuri, precum și ruperea și crearea de câmpuri de control (Control Fields). Următoarele AP sunt primite pentru aceste acțiuni:

Acțiune Puncte primite
Plasarea unui rezonator 125
Distrugerea unui rezonator 75
Crearea unei legături - link 313
Distrugerea unei legături - link 187
Crearea unui câmp de control - control field 1250
Distrugerea unui câmp de control - control field 750
Plasarea unui scut - portal shield 150
Plasarea primului rezonator într-un portal 500
Plasarea ultimului rezonator într-un portal 250
Hacking pe un portal inamic 100
Reâncărcarea unui portal 10
Upgrade rezonator 65

Parole - Passcodes[modificare | modificare sursă]

O dată sau de mai multe ori în fiecare zi, obiectele media sunt postate pe website-ul Niantic Project, care conțin jocuri puzzle de diferite forme. Rezolvarea de puzzle generează o parolă, o scurtă secvență de litere și numere, de exemplu, “3tf8aurat5y7z” sau “7qf4sitrepy7y6q”, care pot fi introduse în software-ul client pentru a primi bonusul XM, AP, și, uneori, articole. Parolele pot produce, de asemenea, elemente, care nu sunt prezentate în notificarea bonusului.

Interfața utilizator[modificare | modificare sursă]

Clientii de mobil și web dispun de o schemă de culori în funcție de nivelul obiectului:

Nivel Culoare Nume Culoare
1        goldenrod
2        mandarină
3        portocaliu
4        roșu
5        roz
6        magenta
7        violet
8        violet închis

Versiuni[modificare | modificare sursă]

Ingress a fost lansat oficial pe 16 noiembrie 2012, susținut de o campanie on-line virală de marketing. Acesta a fost observat pentru prima dată pe noiembrie 8 și, de asemenea, alte eforturi anterioare au fost observate la evenimente, cum ar fi Comic Con din San Diego, pe 12 iulie, 2012.[5] Angajații Google au testat jocul pentru cel puțin 6 luni. Acesta este în prezent în versiune beta închisă și disponibilă pentru descărcare gratuită de pe Google Play Store[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nianticproject.ingress, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (help)
  2. ^ „New Portal Submissions”. Accesat în . 
  3. ^ „Sven's Portal Calculator”. Accesat în . 
  4. ^ „Ingress Field Guide's Portal Calculator”. Accesat în . 
  5. ^ Andersen, Michael (). „Google ARG Hints at Niantic Labs Conspiracy”. Wired. Accesat în . 
  6. ^ „Ingress - Android-apps on Google Play”. Play.google.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]