Geocaching

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Geocaching
Geocaching.svg
Adresăgeocaching.com
TipTreasure hunt
ÎnregistrareCerut
ProprietarGroundspeak
AutorGroundspeak
LimbaMultilingual

Geocaching este un joc bazat pe poziționare GPS. Jocul constă în găsirea unor cutii cu 'comori' numite geocache sau cache, care sunt ascunse la anumite coordonate geografice. Totul este înregistrat pe site-ul www.geocaching.com, unde pot fi văzute coordonatele cutiilor (cache-urilor) ascunse în toată lumea. Un cache obisnuit este de fapt o cutie mica inchisa ermetic ce contine o hartie numita logbook. Cutiile mai mari pot contine diverse jucarii sau lucruri de mica valoare ce se pot lua daca sunt inlocuite cu altele. Geocaching-ul este descris ca fiind „un joc high-tech de-a v-ați ascunselea”.

Geocache-uri sunt plasate peste tot in jurul lumii pe toate cele sapte continente, incluzand Antarctica. Dupa 10 ani de activitate exista peste 1,2 milioane de geocache-uri active.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Geocaching-ul este similar cu un joc vechi de 150 de ani care foloseste indicii si trimiteri la repere din povesti. Geocaching-ul a fost conceput la scurt timp dupa eliminarea restrictiilor privind folosirea GPS-ului, la 1 mai 2000. Prima plasare documentata a avut loc pe 3 mai 2000 de catre Dave Ulmer din Beavercreek, Oregon. Locatia a fost postata pe site-ul sci.geo.satellite-nav ca fiind 45°17.460′N 122°24.800′W. Pana pe 6 mai 2000 ea fusese gasita de doua ori si logata o data de Mike Teague din Vancouver, Washington. Potrivit mesajului lui Dave Ulmer cutia originala era o galeata neagra din plastic, ingropata jumatate in pamant si continea software, clipuri video, carti, alimente, bani si o prastie.

Pe acest loc se afla acum o placa memoriala, numita "Original Stash Tribute Plaque" (GCGVOP).

Originea numelui[modificare | modificare sursă]

Activitatea s-a numit original "GPS ascunde si vaneaza" (GPS stash hunt sau gpsstashing). Dar aceasta a fost schimbata in urma discutiilor de pe grupul gpsstash de pe site-ul eGroups (acum Yahoo). Pe 30 mai 2000, Matt Stum a sugerat ca "a ascunde" ar putea avea conotatii negative si a sugerat in schimb denumirea de "geocaching".

Geocache-uri[modificare | modificare sursă]

In mod normal, un geocache este o cutie inchisa ermetic, ce contine un log book si pix, diverse jucarii, si se afla la niste coordonate specificate. Acestea, alaturi de alte detalii despre locatie, se afla postate pe site-ul www.geocaching.com . Alti jucatori obtin coordonatele de pe paginile cutiilor, si le cauta folosind un aparat dotat cu receptor GPS. Cei ce gasesc cutiile, mentioneaza acest lucru notandu-si numele in log book si pe site. Este voie sa se faca schimb cu obiectele din cutie, cu exceptia log-ului si a pixului.

Geocache-urile normale nu sunt valoroase din punct de vedere financiar. De exemplu in ele se pot gasi monede, jucarii mici, brelocuri, CD-uri, dar si lucruri ce se muta din cutie in cutie cum sunt Travel Bug-urile si Geocoin-urile. Traseul lor este monitorizat online. Jucatorii care plaseaza initial un Travel Bug sau un Geocoin stabilesc un obiectiv ce poate fi atins sau nu.


Legături externe[modificare | modificare sursă]