Identitäre Bewegung Österreich

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Identitäre Bewegung Österreich
Identitäre Bewegung.svg
MottoPatrie, Libertate, Tradiție, Europa, Tineret, Reconquista
Înființare2012
TipNeue Rechte,
Identitarianism,
Etnopluralism,
Naționalism paneuropean,
Antiamericanism,
Anticapitalism,
Antiimperialism,
Naționalism alb
Scop/MisiuneRăspândirea ideilor mișcării identitare în Austria.
Zona deservităAustria
LiderMartin Sellner, Patrick Lenart
Organ principalLes Identitaires

Identitäre Bewegung Österreich (în română Mișcarea Identitară Austria) este o mișcare naționalistă austriacă de extremă-dreapta. Influențată de Blocul Identitar francez, aceasta face parte din mișcările identitare paneuropene și reprezintă fracțiunea austriacă a organizației Generația Identitară.

IBÖ se opune liberalismului, internaționalismului, islamului, islamismului și multiculturalismului, și este un susținător al etnopluralismului. Este caracterizată drept parte a mișcării Neue Rechte de către câteva agenții guvernamentale și nonguvernamentale, printre care Biroul de Protecție a Constituției (BVT) și Centrului de Documentare a Rezistenței Austriece. De asemenea, aceasta are legături cu câteva mișcări iredentiste și cu scena neonazistă.[1][2][3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima organizație identitară austriacă a fost înființată în vara anului 2012 sub denumirea „WIR - Wiens Identitäre Richtung” (Noi - Școala Identitariană Vieneză) și a fost condusă de Alexander Markovics. Mai târziu în același an, Identitäre Bewegung Österreich a fost fondată de către Martin Sellner, Patrick Lenart, Alexander Markovics și alții. Apar pentru prima dată în mass-media națională în mai 2013 când au ocupat biserica Votivă din Viena pentu a protesta împotriva azilanților.[4]

Pe 27 aprilie 2018, câteva locuri asociate Mișcării Identitare au fost cercetate de poliția austriacă și au fost inițiate investigații împotriva liderului Martin Sellner care era suspectat de formarea unui grup infracțional.[5] În ziarul Österreich se preciza că și locuința lui Sellner și a cofondatorului Patrick Lenart au fost cercetate, punându-se sechestru pe computere și documente.[6] Pe 4 iulie, zece membri și șapte simpatizanți au fost puși sub acuzare pentru susținerea unei „ideologii islamofobe, radicale și străine” și comercializarea materialelor de propagandă pe Internet. Aceștia au fost judecați în Graz pentru crimă organizată, incitare la violență, daune materiale și constrângere.

Pe 26 iulie, tribunalul a concluzionat că IBÖ nu este o organizație criminală și toți acuzații au fost achitați de acuzațiile incitare la violență și crimă organizată, însă doi dintre ei au fost amendați pentru daune materiale, unul pentru constrângere și violență fizică.[7][8]

Conform cancelarului austriac Sebastian Kurz, în martie 2019 guvernul austriac a luat în considerare dizolvarea IBÖ pe motiv că liderul său, Martin Sellner, a primit o donație de 1.500 euro de la Brenton Harrison Tarrant, australianul care a deschis focul în moscheea Al Noor Mosque și Centrul Islamic Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă, eveniment în urma căruia și-au pierdut viața 51 de persoane și peste 50 au fost răniți.[9][10][11] Totuși, ministrul austrian Herbert Kickl a declarat că suspectul nu a avut contacte personale cu grupurile de extremă-dreapta sau cu indivizi asociați acestora din Austria.[12] Mai târziu însă s-a dezvăluit că Martin Sellner a avut un schimb de mesaje prin e-mail cu Brenton Harrison Tarrant între ianuarie 2018 și iulie 2018; într-unul dintre acestea se punea problema unei întâlniri la o bere sau cafea în Viena, iar în alta Sellner îi trimite lui Tarrant un link cu canalul său de YouTube.[13][14][15]

Ideologie[modificare | modificare sursă]

IBÖ se opune islamismului, multiculturalismului și susține entopluralismul. Organizație se împotrivește imperialismului american, parteneriatului cu NATO și sancțiunilor internaționale impuse Rusiei. Din punct de vedere economic, membrii resping capitalismul, comunismul și socialismul în favoarea unei economii centriste, promovând o abordare sincretică a anticapitalismului și a politicilor antiglobaliste. Pe site-ul și pagina de Facebook a mișcării, aceștia menționează lucrările lui Aleksandr Dugin, Dominique Vener și Alain de Benoist drept influențe importante.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ m.b.H., STANDARD Verlagsgesellschaft. "Dokumentationsarchiv stuft Identitäre als rechtsextrem ein".
 2. ^ "DÖW - Erkennen - Rechtsextremismus - Neues von ganz rechts - Archiv - Mai 2014 - Rechtsextreme demonstrieren in Wien (Identitäre Bewegung Österreich)". www.doew.at.
 3. ^ "Neonazis übernehmen die "Identitäre Bewegung" - Störungsmelder". 16 Decembrie 2012.
 4. ^ Christine Eckes: Ausbreitung der "Identitären Bewegung" in Europe und ihre ideologischen Grundlagen, (i.e. "Expansion of the "Identitarian Movement" in Europe and its ideological foundations). In: Journal EXIT-Deutschland. Zeitschrift für Deradikalisierung und demokratische Kultur (i.e. Journal EXIT-Germany. Magazine for de-radicalization and democratic culture), Volume 4, 2017. ISSN 2196-8136.
 5. ^ Ermittlungen in Österreich - Durchsuchungen bei "Identitärer Bewegung", Tagesschau, 04/28/2018.
 6. ^ Hausdurchsuchung bei Identitären-Chef, Österreich, 04/27/2018.
 7. ^ "Identitären-Prozess: Angeklagte von Vorwurf der Verhetzung freigesprochen". Der Standard.
 8. ^ "Mitglieder der Identitären Bewegung größtenteils freigesprochen". Der Spiegel.
 9. ^ "Austria considers dissolving far-right group amid Christchurch shooting link probe". Stuff.co.nz. 27 March 2018.
 10. ^ "Austrian far-right activist probed over links to Christchurch attacks". BBC News. 27 March 2018.
 11. ^ "Donation From New Zealand Attack Suspect Puts Spotlight on Europe's Far Right". The New York Times. 27 March 2018.
 12. ^ "Christchurch-Attentäter wohl ohne Kontakte nach Österreich" (în germană). Frankfurter Allgemeine Zeitung. 28 Martie 2018.
 13. ^ "Austria far-right figure admits emails with NZ attack suspect". France 24. Mai 15, 2019.
 14. ^ Weill, Kelly (May 15, 2019). "Far-Right Leader Martin Sellner Emailed With New Zealand Mosque Shooter Brenton Tarrant Months Before Massacre". The Daily Beast.
 15. ^ Bennhold, Katrin (March 27, 2019). "Donation from New Zealand Attack Suspect Puts Spotlight on Europe's Far Right". The New York Times.

Legături externe[modificare | modificare sursă]