Harun al-Rashid

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harun al-Rashid
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Ray, Iran Modificați la Wikidata
Decedat (43 de ani) Modificați la Wikidata
Tus, Provincia Razavi Khorasan, Iran Modificați la Wikidata
ÎnmormântatHarun ِal-Rashid Mausoleum[*][[Harun ِal-Rashid Mausoleum (Shrine of Harun al - Rashid with Imam Ali al - Rida in the city of Mashhad, It is a common mausoleum in the same dome and place)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiMuhammad al-Mahdi ibn al-Mansur
Al-Khayzuran[*][[Al-Khayzuran (Wife of the Abbasid Caliph Al-Mahdi and de facto ruler of the Abbasid Caliphate from 775 to 789)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAl-Hadi[*][[Al-Hadi (Arab Abbasid Caliph (764-786) (r. 785-786))|​]]
Ulaia binte Almadi[*][[Ulaia binte Almadi (poetă irakiană)|​]]
Abbasa[*]
Ubaydallah ibn al-Mahdi[*][[Ubaydallah ibn al-Mahdi (Abbasid prince and governor (771–810/11))|​]]
Ibrahim ibn al-Mahdi[*][[Ibrahim ibn al-Mahdi (Abbasid prince, singer, composer and poet (779–839))|​]][1]
Banuqa[*][[Banuqa (Muslim Abbasid princess, the daughter of Al-Mahdi)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuZubaidah bint Ja`far[*][[Zubaidah bint Ja`far (Medieval Arabian princess)|​]]
Maridah bint Shabib[*][[Maridah bint Shabib (Mother of Al-Mu'tasim)|​]]
Marajil[*][[Marajil (mother of Al-Ma'mun)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiAl-Amin[*][[Al-Amin (6th Abbasid caliph (r. 809–813))|​]]
Al-Mamun
Al-Mu'tasim
Al-Qasim ibn Harun al-Rashid[*][[Al-Qasim ibn Harun al-Rashid (Abbasid Prince and heir presumptive (born c.789))|​]]
Ahmed Al-Sabti[*][[Ahmed Al-Sabti (He is one of asceticism and mysticism, and he was one of the sons of the Abbasid caliph Harun al-Rashid)|​]] Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
poet
calif Modificați la Wikidata

Hārūn al-Rashīd (n. 17 martie 763 sau februarie 766 - d. 24 martie 809) a fost al cincilea și cel mai cunoscut calif din Dinastia Abbasizilor. S-a născut în Rayy, lângă Teheran, și a locuit în Bagdad. În timpul domniei (786 - 809) a locuit în Rakka, oraș pe malul Eufratului. Domnia lui a fost o perioadă de avânt cultural, științific și religios, a fost fondatorul bibliotecii Bayt al-Hikma (Casa Înțelepciunii).

A devenit un personaj legendar, unele din poveștile despre el fiind adevărate (de exemplu ceasul pe care l-a dăruit lui Carol cel Mare), altele, precum cele din 1001 de nopți ale Șeherezadei, impreuna cu vizirul Djafar si spatarul Masrur, incognito noaptea pe ulitele Bagdadului fiind teoretic doar ficțiune.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Hārūn s-a născut în provincia Teheran a Iranului. A fost fiul lui al-Mahdi, al treilea calif abbasid, și al al-Khayzuran, o fostă sclavă din Yemen, o femeie cu o puternică personalitate, care a influențat politica din timpul domniilor soțului ei și fiului ei, până în 789, când a murit.

Hārūn a domnit începând din 786, când avea 23 de ani. În 796, a mutat curtea și guvernul la Rakka, pe malul Eufratului, unde a petrecut 12 ani din domnie. Mutarea a fost motivată de apropierea de frontiera Bizanțului și de ușurința comunicațiilor cu celelalte orașe mari.

Primul său ministru (vizir) a fost Yahya Barmakid, de origine persană, membru al familiei Barmakizilor, o familie foarte influentă. Yahya l-a ajutat pe Hārūn să obțină tronul și a fost un favorit al califului până în 798, când a fost aruncat în închisoare și i s-a confiscat averea.

A numit în funcție miniștri pricepuți, care au îmbunătățit nivelul de trai al poporului. În timpul lui, Bagdadul a devenit cel mai frumos oraș din lume. Tributurile plătite de vasali au fost folosite la ridicarea de construcții, la sponsorizarea artelor și pentru luxul curții sale. A adus la curtea sa oameni de știință din alte țări.

A avut relații diplomatice cu China și cu Carol cel Mare. Acestuia din urmă, într-un schimb de daruri, i-a trimis un ceas deosebit, care funcționa cu apă, marcând orele prin căderea unor bile de bronz într-un vas în timp ce niște figurine care reprezentau cavaleri ieșeau pe niște uși care se închideau în urma lor. Ceasul a făcut o impresie deosebită în Europa Occidentală.

A fost și un militar priceput. În 798 a comandat o armată care a invadat Imperiul Bizantin, condus atunci de împărăteasa Irina. După ce l-a învins pe faimosul general Nicetas, și-a condus oștirea până în apropierea Constantinopolului, care a evitat cucerirea cu prețul unui tribut anual de 70.000 piese de aur.

Urmașul Irinei, Nicefor I Genikos, încetează plata tributului, ceea ce provoacă o nouă invazie arabo-persană condusă de Harun-al-Rashid, care se încheie prin restabilirea plății tributului anual.

În 797/798 a cucerit fortăreața numită "Sălciile" de dincolo de porțile Ciliciei, ocupă Ciprul în 805 și Rodosul în 807.

A întreprins pelerinajul musulman la Mecca de 5 ori, în 793, 795, 797, 802 și 803.

În anul 809, în timpul unei expediții de înăbușire a insurecției lui Rafi ibn al-Laith din Khorasan, Iran, a căzut bolnav și a murit. A fost înmormântat în palatul lui Hamid ibn Qahtabi, guvernatorul provinciei Khorasan din Iran, palatul fiind în prezent cunoscut ca Mashhad (locul martiriului).

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ IeSBE / Ibragim, arabski poiet i muzîkant[*][[IeSBE / Ibragim, arabski poiet i muzîkant (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)