Gruzia-film

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gruzia-film
ლენინის ორდენის სტუდია «ქართული ფილმი»
TipCorporație
FondatăTbilisi, în 1921
ȚaraGeorgia Georgia
Oameni cheieRezo Chkheidze (președinte)
IndustrieIndustria de film
Produsefilme artistice și teleproducții
filme de animație
Angajați800
Prezență online
www.georgianfilm.ge

Kartuli Pilmi (în georgiană ქართული ფილმი, transliterat: kartuli pilmi / film georgian, în rusă Грузия-фильм, transliterat: Gruzia-film) este una din cele mai vechi companii din lume de producție de film cu sediul în Tbilisi, Georgia, înființată în anul 1921[1]. În perioada sovietică, studioul a fost unul dintre cele mai active locuri pentru producția de filme unde s-au produs 800 de lungmetraje, filme pentru televiziune și scurtmetraje, 600 de documentare și 300 de filme de animație.

Istoric[modificare | modificare sursă]

După ce s-a format din fuziunea mai multor companii de producție de film care au funcționat la începutul secolului al XX-lea în Tbilisi, studioul a fost redenumit de mai multe ori înainte de a deveni în 1953 „Georgian Film” (Gruzia-Film în rusă). Situat pe aproape 10 hectare (24 acri) de teren primordial în Tbilisi, studiourile Gruzia-film are mai multe studiouri de sonorizare, facilități de înregistrare și editare, diverse servicii de producție, echipamente moderne și echipaje profesionale.

Între anii 1923-1938 – s-a nimit trustul „Госкинпром Грузии / Goskinprom din Georgia”.

Între 1938-1953 – „Studioul de film din Tbilisi”.

Din 1953 – studioul de film „Georgia-Film”.

Din 1930, în afară de filmele de ficțiune, produce și filme de desene animate. În 1958, pe baza sectorului jurnalelor de știri al studioului „Gruzia-film”, a fost creat studioul georgian de știri-documentare și filme de știință populară.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema, Rowman & Littlefield, , ISBN 0-8108-6072-4 

Legături externe[modificare | modificare sursă]