Studioul lituanian de film

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Studioul lituanian de film
Lietuvos kino studija
TipCorporație
FondatăVilnius, în 1940
ȚaraLituania Lituania
SediuVilnius
IndustrieProducție de film
Produsefilme artistice și teleproducții
filme de animație
Angajați150
Prezență online
Lietuvos Kino Studija

Studioul de film lituanian (denumirea originală în lituaniană Lietuvos kino studija, în rusă Литовская киностудия, transliterat: Litovskaia kinostudia) este un studio de film lituanian din Vilnius care produce filme de lungmetraj, documentare și seriale de televiziune.[1]A fost fondată sub numele de „Kaunas Film Studio” în 1940 în Kaunas, RSS Lituaniană. În 1949, a fost mutată la Vilnius și a devenit cunoscută sub numele de „Studioul de film lituanian al filmelor documentare”.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În timpul Marelui Război pentru apărarea Patriei, studioul a fost închis. După război, studioul a avut sarcina de a produce reportaje de știri. Primul lungmetraj al studioului a fost realizat în 1953 cu filmul Zorile deasupra Niemenului , dar în coproducție cu studioul Lenfilm. [2] În 1956 a fost redenumit Lietuvos kino studija și de atunci a servit ca sediu pentru industria cinematografică de stat. Studioul a produs primul său lungmetraj independent, în 1957 sub conducerea lui Vytautas Mikalauskas cu filmul Zydrasis horizontas. În timpul Uniunii Sovietice, studioul a produs trei – patru lungmetraje (cea mai mare parte, împreună cu alte companii de film sovietice), patruzeci de documentare și între treizeci – patruzeci de actualități pe an. Deși cenzura și ideologia impusă au afectat mulți regizori, totuși unii au primit premii internaționale de film, inclusiv Vytautas Žalakevičius, Arunas Jebriunas, Raimundas Vabalas și Algimantas Puipa.

În 2004 a devenit o companie privată „Lietuvos kino studija”.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

RSS Lituaniană

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rollberg, Peter (). Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema. Rowman & Littlefield. pp. 389–391. ISBN 0-8108-6072-4. 
  2. ^ „LITHUANIAN FILM STUDIO”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]