Sari la conținut

Grivița (stație de metrou)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stația precedentă Linia Stația următoare
1 Mai M4 Basarab 2
1 Mai M6 Basarab 2
Grivița
Amplasare
Loc Calea Griviței
UAT 1
Servicii
Legături STB 86, 93, 97
Peroane în uz 2
Aranjamentul peroanelor platformă-insulă
Călătorii (2019) 632,468[1]
Istorie
Deschisă 2000
Metroul din BucureștiMetrorex
Lista stațiilor de metrou din București

Grivița este o stație de metrou din București, situată pe Calea Griviței. În apropierea acestei stații se află Halta București Basarab, folosită de trenuri personale spre și de la: Alexandria, Brașov, Buzău, Craiova, Pitești, Ploiești, Titu, Târgoviște.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Lucrările la Magistrala 4, din care face parte stația Grivița, au început în decembrie 1989, dar, din cauza deficitului bugetului alocat, acestea au fost sistate în 1994. În perioada următoare singurele operațiuni realizate au fost de evacuare a apelor ce se infiltrau prin pereții neterminați, care au fost la rândul lor sistate pentru a opri deformarea tunelelor.[2]

În 1997 a fost obținut un împrumut de la Banca Europeana de Investitii pentru cofinantarea proiectului „Modernizarea metroului din București - etapa I” prin care lucrările au fost reluate.[2] Stația a fost deschisă în 1 martie 2000, odată cu tronsonul inițial al Magistralei 4: Gara de Nord II - 1 Mai.[3]

De-a lungul timpului, stația a suferit modificări.

Pereții au fost vopsiți cu roz, iar spre sfârșitul anului 2022 în stație și pe căile de acces către aceasta a fost montat pavaj tactil pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista stațiilor de metrou din București sortate după numărul de călătoriiinițializate în stația respectivă, în anul 2019” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ a b „METROREX”. web.archive.org. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „METROREX”. www.metrorex.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]