Ghiuden

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ghiuden
Sucuk-1.jpg
Ghiuden turcesc
Origine
Alte denumiriSucuk, sudjuk, sudžuk, sudzhuk, sugiuc
Locul de origineTurcia[1]  Modificați la Wikidata
Regiunea sau statulOrientul Mijlociu, Asia Centrală, Balkani
Informații
Ingredient principalCarne tocată (de obicei vită), cumin, sumac, usturoi, sare, piper roșu
Alte ingredientecarne tocată[*]
mirodenie
măruntaie  Modificați la Wikidata

Ghiudenul (denumit și sugiuc) este un cârnat uscat și picant care este consumat din Balcani, în Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Numele[modificare | modificare sursă]

Denumirea în română provine de la cuvântul turcesc göden. I se mai spune și sugiuc, după un nume adoptat nemodificat în limbile din Balcani, între care bulgară суджуксуджук, sudzhuk; rusă суджук, sudzhuk; germană sudschuk; albaneză suxhuksuxhuk; sârbă/croată/bosniacă sudžuk/cyџyk; суџук, transliterat sudjuk; armeană սուջուխ, suǰux; arabă سجق, sujuqسجق, sujuq; greacă σουτζούκι, soutzouki. Nume înrudite sunt prezente în multe limbi turcice: kirghiză chuchuk; kazahă шұжық, shujyq.[2]

Ingrediente[modificare | modificare sursă]

Sujuk este format din carne tocată (de obicei carne de vită, dar carnea de porc sau de miel sunt folosite în unele rețete și carnea de cal în Kazahstan și Kârgâzstan[3]), cu diverse condimente, inclusiv schinduf, chimen, sumac, usturoi, sare, și piper roșu, introduse într-un cârnat și sunt lasăte să se usuce timp de câteva săptămâni. Acesta poate fi mai mult sau mai puțin picante; este destul de sărat și are un conținut ridicat de grăsimi.

Dulciuri[modificare | modificare sursă]

Dulciurile numite sucuk, cevizli sucuk, soutzoukos sau churchkhela au o formă similară, dar sunt făcute din must de struguri și nuci.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.tasteatlas.com/sujuk  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Hasan Eren (1999), Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü, Ankara, p. 376
  3. ^ Using horse parts that are cheaper than those used for the Central Asian kazy, which is made the same way as sujuk, but is more expensive.