Crunchyroll, LLC

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la companie. Pentru serviciul de streaming, vedeți Crunchyroll. Pentru serviciul de streaming numit după fostul nume al companiei, vedeți Funimation. Pentru alte utilizări, vedeți Crunchyroll (dezambiguizare).
Crunchyroll, LLC
TipCompanie mixtă[1]
GenAnime
Fondată9 mai 1994; acum 29 ani, 11 luni și 11 zile (1994-05-09) în Silicon Valley, California, SUA[2]
Fondator(i)
  • Gen Fukunaga
  • Cindy Brennan
ȚaraSUA
SediuCoppell, Texas
Număr de stabilimente12
Oameni cheie
IndustrieDivertisment
Produse
  • Anime
  • Filme
  • Cinema din Asia de Est/Japonia
  • Divertisment la domiciliu
Servicii
ProprietarSony Group Corporation (2017–prezent)
Angajați400[3] (2022)
Companie părinte
Divizii
Prezență online

Crunchyroll, LLC,[5] denumire comercială Crunchyroll, cunoscută anterior ca Funimation,[c] este o companie americană de divertisment cu sediul central în Coppell, Texas,[6] concentrându-se pe distribuirea și licențierea de anime-uri, filme și seriale de televiziune. Unul din sedii este localizat în Republica Moldova, Chișinău, unde operează drept "Crunchyroll SRL".

Compania, cunoscută în trecut ca Funimation Productions,[d] a fost fondată în luna mai al anului 1994 de către Gen Fukunaga și soția lui, Cindy, în Silicon Valley cu fonduri de la Daniel Cocanougher și familia lui, care au devenit investitori ai companiei. Funimation a fost relocat în North Richland Hills și mai târziu, în Flower Mound, Texas.[7]

Funimation a fost achiziționat de către Navarre Corporation în mai 2005; în aprilie 2011, Navarre a vândut Funimation unui grup de investitori care a inclus Fukunaga pentru 24 de milioane de $.[8] Compania a fost achiziționată de Sony în 2017 și a fost redenumită în Crunchyroll, LLC în martie 2022 după achiziția serviciului de streaming cu aceleași nume în 2021.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Compania părinte a Crunchyroll, LLC și Game Show Network, LLC Sony a format Crunchyroll Channel printr-un parteneriat între cele două companii, deși ambele dintre ele sunt deținute de divizii diferite ale Sony. Crunchyroll, LLC este deținut de Sony Pictures Entertainment și Aniplex al Sony Music Entertainment Japan, iar Game Show Network, LLC este deținut de divizia Sony Pictures Television Networks a Sony Pictures Television.
  2. ^ Nume exact așa cum se arată în registrul de corporații Delaware sub fișierul nr. 2672363.
  3. ^ Numele de Funimation a continuat să fie folosit pentru serviciul său de streaming din 2020 până în 2024.
  4. ^ Stilizată ca FUNimation Productions.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „VARIETY — Joint venture”. 
  2. ^ „20 Years of the Best in Anime”. Funimation. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Careers”. Funimation. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „CRUNCHYROLL GAMES TERMS OF SERVICE”. Accesat în . 
  5. ^ Brett (). „Anime Fans Win as Funimation Global Group Content Moves to Crunchyroll Starting Today”. Crunchyroll. Sony Pictures Entertainment. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Brown, Steve (). „Sony-owned Funimation is latest to make move to Cypress Waters mega-development”. The Dallas Morning News (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ David, Eric (). „How Funimation Made DFW an Anime Production Hub”. Dallas Innovates. Accesat în . 
  8. ^ Warren, Emily (). „Navarre Sells Anime Studio FUNimation”. Asia Pacific Arts. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Mateo, Alex (). „Sony's Funimation Global Group Completes Acquisition of Crunchyroll from AT&T”. Anime News Network. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]