Frederic I, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frederic I
Duce de Saxa-Gotha-Altenburg
Frederick I of Saxe-Gotha-Altenburg.jpg
Duce de Saxa-Gotha-Altenburg
Domnie 1675–1691
Predecesor Titlu nou
Succesor Frederic II
Căsătorit(ă) cu Magdalena Sibylle de Saxa-Weissenfels
Christine de Baden-Durlach
Urmași Anna Sophie, Prințesă de Schwarzburg-Rudolstadt
Prințesa Magdalene Sibylle
Dorothea Marie, Ducesă de Saxa-Meiningen
Fredericka, Prințesă de Anhalt-Zerbst
Frederic II
Prințul Johann Wilhelm
Prințesa Elisabeta
Johanna, Ducesă de Mecklenburg-Strelitz
Casa regală Casa de Saxa-Gotha-Altenburg
Tată Ernst I, Duce de Saxa-Coburg-Altenburg
Mamă Elisabeta Sofia de Saxa-Altenburg
Naștere 15 iulie 1646(1646-07-15)
Gotha
Deces 2 august 1691 (45 de ani)
Friedrichswerth

Frederic I, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg (15 iulie 16462 august 1691), a fost duce de Saxa-Gotha-Altenburg. A fost al patrulea fiu al Ducelui Ernest I de Saxa-Coburg-Altenburg și a Elisabetei Sofia de Saxa-Altenburg, însă fiul cel mare în viață.

Când Ernst a moștenit ducatul de Saxa-Altenburg (1672), el l-a numit pe Frederic regent al ducatului. În 1674 Ernst, care era bolnav, l-a numit pe Frederic regent al tuturor landurilor. După decesul tatălui său (1675), Frederic și-a asumat tronul ambelor ducate. Totuși, pe baza dreptului casei familiei sale, el a trebuit să permită celor șase frați mai mici să ia parte la guvernare. La început, au fost de acord pentru o guvernare în comun a celor șapte frați la Schloss Friedenstein; acest aranjament a durat însă numai până în 1676.

Ulterior, au început negocierile pentru împărțirea moștenirii paternă. Acest lucru a fost realizat la 24 februarie 1680; Frederic a păstrat Gotha, Tenneberg, Wachsenburg, Ichtershausen, Georgenthal, Schwarzwald, Reinhardsbrunn, Volkenrode, Oberkranichfeld, Orlamünde, Altenburg și Tonna. Aceste orașe au format practic ducatul vechi de Saxa-Gotha-Altenburg.

Frederic a continuat munca tatălui său. În scopul de a preveni litigii viitoare între urmașii lui, el a stabilit în 1685 dreptul primului născut pe linei masculină (cu acord imperial acordat în 1688). În jurul anului 1680 el s-a stabilit la Friedrichswerth Lustschloss, în apropiere de Erffa, la aproximativ 20 km de Gotha, care a fost redenumit în onoarea lui, Friedrichswerth.

În 1683 Frederic a creat (există și astăzi) Teatrul din Gotha (Gothaer Schloßtheater). Jurnalele ținute de Frederic au devenit una dintre cele mai importante surse ale timpului său. El a luat parte la Războiul dintre Liga Sfântă și Imperiul Otoman și la Războiul Marii Alianțe împotriva Franței. A ruinat finanțele ducatelor mici folosindu-le pentru a menține o armată permanentă, care în momentul morții sale număra peste 10.000 de oameni.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]