Johann Philipp, Duce de Saxa-Altenburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Johann Philipp
Johann PhilippSaAlt.jpg
Date personale
PoreclăDer Köstlichste Modificați la Wikidata
Născut25 ianuarie 1597(1597-01-25)
Torgau
Decedat (42 de ani)
Altenburg
Înmormântat Brüderkirche (Altenburg)[*][[Brüderkirche (Altenburg) (church)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiFriedrich Wilhelm I, Duce de Saxa-Weimar
Anna Maria de Neuburg
Frați și surori Dorothea von Sachsen-Altenburg[*][[Dorothea von Sachsen-Altenburg (Duchess of Saxe-Altenburg by births and by marriage Duchess of Saxe-Eisenach (1601-1675))|​]]
Dorothea Sophie von Sachsen-Altenburg[*][[Dorothea Sophie von Sachsen-Altenburg (Abbess of Quedlinburg Abbey (1587-1645))|​]]
Duke John William of Saxe-Altenburg[*][[Duke John William of Saxe-Altenburg (Colonel in the Saxon army; titular Duke of Saxe-Altenburg and Jülich-Cleves-Berg)|​]]
Duke Frederick of Saxe-Altenburg[*][[Duke Frederick of Saxe-Altenburg (Third son of Duke Friedrich Wilhelm I of Saxe-Weimar)|​]]
Friedrich Wilhelm II.[*][[Friedrich Wilhelm II. (Duke of Saxe-Altenburg (1603-1669))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElisabeth de Brunswick-Wolfenbüttel
CopiiElisabeth Sophie, Ducesă de Saxa-Gotha-Altenburg
ReligieLuteranism
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Wettin
Duce de Saxa-Altenburg
Domnie1603–1639
PredecesorJohann
SuccesorFriedrich Wilhelm II

Johann Philipp (25 ianuarie 15971 aprilie 1639), a fost Duce de Saxa-Altenburg.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost fiul cel mare (deși al patrula în ordinea nașterii) care a supraviețuit al Ducelui Friedrich Wilhelm I deSaxa-Weimar și a contesei Anna Maria de Neuburg, cea de-a doua soție a sa.

Când tatăl său a murit (1602), Johann Philipp și frații săi mai mici Frederic, Johann Wilhelm și Friedrich Wilhelm erau minori. Unchiul lor, Johann (mai interesat de științe naturale și artă decât de politică) a preluat regența; la scurtă vreme el a luat puterea în mâinile sale.

Anul următor (1603), tânărul prinț de Saxa-Weimar a reclamat moștenirea ducatului însă unchiul său s-a opus. În cele din urmă țara a fost divizată printr-un tratat: Johann Philipp și frații săi au preluat Altenburg și câteva orașe și Johann a reținut Weimar și Jena.

În timpul minoratului prințului, regența a fost preluată de Christian al II-lea, Elector de Saxonia (1603–1611) și mai târziu de fratele său și următorul Elector, Johann Georg I (1611–1618).

Domnie[modificare | modificare sursă]

În 1618, Johann Philipp a fost declarat adult și și-a asumat guvernarea ducatului de Saxa-Altenburg. De asemenea, el a preluat tutela asupra fraților săi mai mici. Cei patru frați au co-domnit, însă doi dintre ei au murit curând, fără să aibă urmași: Frederic, care a fost ucis în bătălie în 1625, și Johann Wilhelm, care a murit în 1632.

Johann Philipp și fratele său Friedrich Wilhelm al II-lea au continuat să conducă ducatul însă de fapt Johann Philipp a deținut controlul asupra guvernării ducatului. În 1613, Johann Philipp a fost numit decan al Universității din Leipzig. De asemenea, a fost membru al Societății Fruitbearing. În 1638 el a primit orașele Coburg, Bad Rodach, Römhild, Hildburghausen și Neustadt prin tratatul dintre el și ramura de Saxa-Weimar după decesul ducelui John Ernest de Saxa-Eisenach fără moștenitori.

Johann Philipp a fost succedat de fratele său, Friedrich Wilhelm al II-lea.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La Altenburg la 25 octombrie 1618 Johann Philipp s-a căsătorit cu Elisabeth de Brunswick-Wolfenbüttel. Cuplul a avut un singur copil, o fiică:

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Johann Philipp