Elisabeta Dorothea de Saxa-Gotha-Altenburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elisabeta Dorothea de Saxa-Gotha-Altenburg
Date personale
Născută8 ianuarie 1640(1640-01-08)
Coburg
Decedată (69 de ani)
Butzbach
ÎnmormântatăStadtkirche[*][[Stadtkirche (church building in Darmstadt, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiErnest I, Duce de Saxa-Gotha
Elisabeta Sofia de Saxa-Altenburg
Frați și suroriDorothea Maria of Saxe-Gotha-Altenburg[*][[Dorothea Maria of Saxe-Gotha-Altenburg (German princess (1654-1682))|​]]
Christian, Duke of Saxe-Eisenberg[*][[Christian, Duke of Saxe-Eisenberg (German noble)|​]]
Bernhard I
Johann Ernst, Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld
Frederic I, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg
Ernest
Heinrich
Albrecht, Duce de Saxa-Coburg Modificați la Wikidata
Căsătorită cuLudovic al VI-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt
CopiiErnest Louis, Landgraf de Hesse-Darmstadt
Prințul Georg
Sofia Louise, Prințesă de Oettingen-Oettingen
Filip
Johann
Heinrich
Elisabeta Dorothea de Hesse-Homburg
Frederic
OcupațieRegent Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiDarmstadt[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
Familie nobiliarăCasa de Wettin
Regent Modificați la Wikidata

Elisabeta Dorothea de Saxa-Gotha-Altenburg (8 ianuarie 164024 august 1709), a fost prințesă germană și membră a Casei de Wettin din ramura ernestină de Saxa-Gotha-Altenburg. Prin căsătorie a devenit soția Landgrafului de Hesse-Darmstadt și Regentă din 1678 până în 1688.

Copilărie[modificare | modificare sursă]

Elisabeta Dorothea a fost fiica cea mare a lui Ernest I, Duce de Saxa-Gotha și a soției acestuia, Prințesa Elisabeta Sofia de Saxa-Altenburg, singura fiică a lui Johann Philip, Duce de Saxa-Altenburg.[2] La șase ani după căsătoria părinților ei, tatăl ei a moștenit Ducatul de Saxa-Altenburg și și-a asumat noile arme și titluri.

Viața în Darmstadt[modificare | modificare sursă]

La 5 decembrie 1666, la Castelul Friedenstein din Gotha, la aproape 27 de ani Elisabeta Dorothea s-a căsătorit cu Ludovic al VI-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt. Mirele era văduv cu șase copii și prieten apropiat al fratelui ei Prințul Frederic. Cuplul a avut opt copii: două fiice și șase fii, dintre care unul a murit în copilărie iar altul a fost ucis în bătălie cu zece luni înaintea morții Elisabetei Dorothea.[3] Landgraful Ludovic al VI-lea a murit la 24 aprilie 1678 și a fost succedat de fiul său cel mare din prima căsătorie, Ludovic al VII-lea, care a domnit numai 18 săptămâni și 4 zile înainte să moară de dizenterie la 31 august 1678, la Gotha.

Ca și tatăl său, Ludovic al VII-lea a desemnat-o pe mama sa vitregă ca regentă de Hesse-Darmstadt. Curtea imperială (Reichskammergericht) a cerut ca ea să domnească împreună cu un grup de consilieri condus de Weiprecht de Gemmingen, însă energica Elisabeta i-a împiedicat să depună jurămintele; ea i-a retrogradat la funcția de sfătuitori. Darmstadt a înflorit sub conducerea ei.

După ce fiul ei a atins vârsta majoratului în 1688, ea s-a retras la Butzbach. Ea a oferit ajutor în guvernare fiului ei dar acesta a refuzat. A murit la Butzbach în 1709, la 69 de ani.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Elisabeta Dorothea de Saxa-Gotha-Altenburg”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Marek, Miroslav. „Complete Genealogy of the House of Wettin”. Genealogy.EU.  Legătură externa în |publisher= (ajutor)
  3. ^ Marek, Miroslav. „Complete Genealogy of the House of Hesse”. Genealogy.EU.  Legătură externa în |publisher= (ajutor)