Frederic Dorr Steele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frederic Dorr Steele
Date personale
Născut
Decedat (71 de ani)
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Ocupație ilustrator

Frederic Dorr Steele (n. 6 august 1873, Eagle Mills, Marquette, Michigan - d. 6 iulie 1944, New York) a fost un ilustrator american, renumit pentru ilustrarea povestirilor cu Sherlock Holmes din revistele americane.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Steele era descendent al lui William Bradford (1590-1657) și a studiat la National Academy of Design din New York. El a lucrat pentru The Illustrated American (1896–1897) și a realizat apoi ilustrații pe cont propriu.

Munca sa pentru Scribner's Magazine a inclus folosirea cernelurilor colorate (în special la câteva povestiri cu calul Sewell Ford). El a fost invitat în 1903 de Collier's Weekly să realizeze ilustrațiile pentru Întoarcerea lui Sherlock Holmes. A continuat să ilustreze povestirile lui Conan Doyle pentru diferiți editori în tot restul carierei sale.[1] Modelul său pentru imaginea lui Holmes a fost portretizarea caracterului de către actorul american William Gillette, acesta fiind responsabil pentru asocierea lui Holmes cu pipa curbată (calabash) și cu șapca deerstalker.[2]

El a mai realizat ilustrații și pentru alte reviste cum ar fi The Century Magazine, McClure's, The American Magazine, Metropolitan Magazine, Woman’s Home Companion și Everybody’s Magazine (la care a fost redactor artistic în primul război mondial). În perioada anilor 1930, el a scris cuplete teatrale pentru New York Herald Tribune.

Steele s-a căsătorit cu Mary ("Polly") Thyng în 1898 și pentru o lungă perioadă de timp până în 1912 au trăit la Nutley, New Jersey, apoi s-au întors la New York. Cuplul s-a separat în 1936. El a murit la Spitalul Bellevue din New York la 6 iulie 1944.[3][4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Frederic Dorr Steele. http://www.holmesonscreen.com/indexSteele.html. 
  2. ^ Dakin, D. Martin (1972). A Sherlock Holmes Commentary. Newton Abbot: David & Charles. ISBN 0-7153-5493-0 
  3. ^ The Other Master: Frederic Dorr Steele” (PDF). http://special.lib.umn.edu/rare/fds2.pdf. 
  4. ^ Reed, Walt (comp.) (1966). The Illustrator in America, 1900-1960's. New York: Reinhold 

Legături externe[modificare | modificare sursă]