Frederic Dorr Steele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frederic Dorr Steele
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupație ilustrator Modificați la Wikidata

Frederic Dorr Steele (n. 6 august 1873, Eagle Mills, Marquette, Michigan - d. 6 iulie 1944, New York) a fost un ilustrator american, renumit pentru ilustrarea povestirilor cu Sherlock Holmes din revistele americane.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Steele era descendent al lui William Bradford (1590-1657) și a studiat la National Academy of Design din New York. El a lucrat pentru The Illustrated American (1896–1897) și a realizat apoi ilustrații pe cont propriu.

Munca sa pentru Scribner's Magazine a inclus folosirea cernelurilor colorate (în special la câteva povestiri cu calul Sewell Ford). El a fost invitat în 1903 de Collier's Weekly să realizeze ilustrațiile pentru Întoarcerea lui Sherlock Holmes. A continuat să ilustreze povestirile lui Conan Doyle pentru diferiți editori în tot restul carierei sale.[1] Modelul său pentru imaginea lui Holmes a fost portretizarea caracterului de către actorul american William Gillette, acesta fiind responsabil pentru asocierea lui Holmes cu pipa curbată (calabash) și cu șapca deerstalker.[2]

El a mai realizat ilustrații și pentru alte reviste cum ar fi The Century Magazine, McClure's, The American Magazine, Metropolitan Magazine, Woman’s Home Companion și Everybody’s Magazine (la care a fost redactor artistic în primul război mondial). În perioada anilor 1930, el a scris cuplete teatrale pentru New York Herald Tribune.

Steele s-a căsătorit cu Mary ("Polly") Thyng în 1898 și pentru o lungă perioadă de timp până în 1912 au trăit la Nutley, New Jersey, apoi s-au întors la New York. Cuplul s-a separat în 1936. El a murit la Spitalul Bellevue din New York la 6 iulie 1944.[3][4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Frederic Dorr Steele. http://www.holmesonscreen.com/indexSteele.html. 
  2. ^ Dakin, D. Martin (1972). A Sherlock Holmes Commentary. Newton Abbot: David & Charles. ISBN 0-7153-5493-0 
  3. ^ The Other Master: Frederic Dorr Steele” (PDF). http://special.lib.umn.edu/rare/fds2.pdf. 
  4. ^ Reed, Walt (comp.) (1966). The Illustrator in America, 1900-1960's. New York: Reinhold 

Legături externe[modificare | modificare sursă]