Fosgen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Fosgen
Phosgene-dimensions-2D.png
alte denumiri Phosgen
Carbonylchlorid,
Kohlensäuredichlorid,
Kohlenoxychlorid
formula chimică COCl2
nr-CAS 75-44-5
aspect gaz incolor
masa molară 98,92 g·mol−1
stare de agregare gaz
densitate 4,03 kg·m−3
1,4 g·cm−3
punct de topire −128 °C
punct de fierbere 7,6 °C
densitate
formula
aspect
stare de agregare
apunct de topire
punct de fierbere
solubil în apă și solvenți organici
masa molară
alte proprietăți
{{{5}}}

Foarte Toxic
format

Fosgenul (franceză "phosgène") este de fapt un biclorit de oxid de carbon, grupa de polimere fiind numită fosgene.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Gazul a fost descoperit și sintetizat în anul 1812 de Sir Humphrey Davy numele provine din limba greacă și înseamnă produs prin lumină.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Fosgenul face parte din grupa gazelor toxice, cu miros carateristic asemănător celui de putrefacție. Gazul se dizolvă în apă și mai ușor în solvenții organici ca: benzol, toluen, clorura de benzol etc.. Fosgenul are o enegie de evaporare de 24,38 kJ·mol−1.

Obținere[modificare | modificare sursă]

Gazul se obține în prezența cărbunelui activ din monoxid de carbon și clor

CO + Cl2 → COCl2

Se mai poate obține prin arderea substanțelor plastice care conțin clor ca de exmplu PVC-ul în prezența unui metal și a cărbunelui:
H2SO4 + SO3 + CCl4 → 2HSO3Cl + COCl2

Utilizare[modificare | modificare sursă]

In primul război mondial. fosgenul a fost folosit ca și gaz de luptă, cauzând moartea a ca. 17.000 de oameni. Deoarece gazul se dizolvă greu în apă, la inspirare ajunge în pulmon până la nivelul alveolelor unde se transformă încet în bioxid de carbon și acid clorhidric care distruge țesutul alveolar. După 2 - 3 ore de la inhalare apare o tusă înecăcioasă chinuitoare, cianoză și edem pulmonar, asfixie, până în clipa morții intoxicatul nu-și pierde conștiința. Dozele mari de fosgen produc moarte în secunde sau minute, moleculele de fosgen reacționează cu moleculele de aminoacizi din alveole împiedicând schimbul normal de gaze din pulmon. Spre deosebire de iperită care acționează și prin piele, fosgenul acționează numai prin pulmon. In prezent fosgenul este utilizat la producerea halogenaților acidului carbonic, sau mase plastice ca poliuretan, sau la producerea de insecticide. Datorită toxicității mari a gazului se iau măsuri de protecție deosebite la manipularea și transportul fosgenului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]