Evanghelia secretă după Marcu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sf. Marcu, pictură de Angelo Bronzino, 1525-28
Mănăstirea de la Mar Saba unde în 1958 Morton Smith a descoperit un document care face referire la Evanghelia secretă după Marcu

Evanghelia secretă după Marcu este o presupusă Evanghelie non-canonică creștină cunoscută exclusiv din scrisoarea de la Mar Saba, care o descrie ca pe o versiune extinsă a Evangheliei canonice după Marcu, cu unele episoade elucidate, scrisă pentru o elită inițiată. Scrisoarea de la mănăstirea Mar Saba din Israel a fost descoperită în 1958 de Morton Smith[1][2] și se presupune că a fost scrisă de Clement din Alexandria. Clement a scris în secolul al II-lea, dar scrisoarea este datată la 16 secole după el.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Scrisoarea descrie amănunte despre cum „l-a înviat Iisus pe un tânăr bogat”, evident pa baza relatării învierii lui Lazăr din Evanghelia după Ioan. Halvor Moxnes cercetător în studiul istoriei religiilor de la Det teologiske fakultet, UiO observă că Lazăr era deja viu și Isus doar a dat doar piatra mormântului la o parte.[3]

Și ei ajung în Bethania. Și o anumită femeie al cărei frate murise era acolo. Și, venind, s-a pus în fața lui Isus și i-a spus: „Fiul lui David, ai milă de mine”. Dar ucenicii au mustrat-o. Și Iisus, înfuriat, a plecat cu ea în grădina în care se afla mormântul și imediat a fost auzit un mare plânset din mormânt. Și mergând lângă, Iisus a dat jos piatra de la ușa mormântului. Și imediat, mergând acolo unde era tănărul, a întins mâna și l-a ridicat, apucându-i mâna.

Textul scrisorii continuă:

Însă tânărul a privit la el, l-a iubit și a început să-l roage să-l lase împreună cu el. Și ieșind din mormânt, s-au dus în casa tânărului, căci acesta era bogat. Și după șase zile, Iisus i-a spus ce să facă și seara tânărul a venit la el, purtând doar o haină de pânză peste trupul (său) gol. Și a rămas cu el în noaptea aceea, căci Iisus l-a învățat taina împărăției lui Dumnezeu. După aceea, el s-a întors pe celălalt mal al Iordanului[4].

Morton Smith a comentat că din acest fragment ar putea reieși că Isus a fost homosexual: „eliberarea de lege ar fi putut rezulta prin înfăptuirea unirii spirituale prin unire fizică”, adică Isus ar fi avut contacte sexuale cu bărbații pe care-i boteza.[5]

Acuzațiile de fals[modificare | modificare sursă]

Oamenii de știință consideră că scrisoarea este un fals. Circumstanțele descoperirii seamănă cu intriga unui roman[6] publicat cu mai mulți ani înainte ca Morton Smith să viziteze mănăstirea.[7] Paleografii sunt împărțiți în ceea ce privește dacă falsificatorul a fost Smith însuși sau cineva angajat de Smith.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Josh McDowell & Bill Wilson - El a umblat printre noi (denumire originală He walked among us), Societatea Misionară Română, Editura Here's life, Oradea, 1994, pag. 104

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Smith, Morton - Clement of Alexandria and Secret Mark: The Score at the End of the First Decade. Harvard Theological Review. octombrie 1982.
  2. ^ Smith, Morton - Clement of Alexandria and a Secret Gospel of Mark. Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 1973. ISBN 0-674-13490-7
  3. ^ Halvor Moxnes (). Jesus and the Rise of Nationalism: A New Quest for the Nineteenth Century Historical Jesus. Bloomsbury Academic. p. 75. 
  4. ^ Wilson, Ian - Jesus: The Evidence. San Francisco. Harper& Row Publishers, 1984, pag. 27
  5. ^ Ehrman, Bart D. () [2003]. „The Forgery of an Ancient Discovery? Morton Smith and the Secret Gospel of Mark”. Lost Christianities. The Battles for Scripture and the Faiths We Never Knew (în engleză). Oxford, New York: Oxford University Press. p. 81. ISBN 978-0-19-518249-1. 
  6. ^ James H. Hunter' - The Mystery of Mar Saba (1940),
  7. ^ Exploring the origins of the Bible - Craig A. Evans, Emanuel Tov - 2008 "(6) The entire story—finding a long-lost document in the Mar Saba Monastery that is potentially embarrassing to Christianity— is adumbrated by James Hunter's The Mystery of Mar Saba.35 Indeed, one of the heroes of the story, .."

Legături externe[modificare | modificare sursă]