Henric Stuart, Lord Darnley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Henry Stuart, Lord Darnley)
Jump to navigation Jump to search
Henric Stuart, Lord Darnley

Henry Stuart Lord Darnley (n. 1545, Temple Newsam - d. Edinburgh, 1567) a fost duce de Albany și prinț scoțian. A fost nepot a lui Henric al VII-lea al Angliei și a fost văr și al doilea soț al Mariei I Stuart, cu care a avut un fiu, pe Iacob I al Angliei. În 1566 a luat parte la asasinarea unui secretar al Mariei Stuart, David Rizzio. A fost ucis de Lordul Bothwell, al treilea amant al Mariei I Stuart, la Kirk'o Field, Edinburg, la 10 februarie 1567, prin strangulare la Provost's House.

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Henry Stuart

Henry Stuart s-a născut în 1545 la Temple Newsam, Leeds, West Riding of Yorkshire, Anglia. A fost fiul lui Margaret Douglas și al contelui de Lenox, Mathew Stewart. Catolic, era descendent al casei Stuart și al casei Tudor fiind nepot al Margaretei Tudor, fiica mai mare a lui Henric al VII-lea al Angliei. Prin părinții săi putea avea pretenții la tronul Scoției, fiind descendent a lui Iacob al II-lea al Scoției și la tronul Angliei. Tatăl lui Henry, a fost acuzat de trădare pentru că a luat parte la Rough Wooing, ca oponent al Mariei de Guise și al lui James Hamilton, al II-lea conte de Arran, iar moșiile sale din Scoția i-au fost confiscate. A fost silit să trăiască în exil în Anglia 22 de ani, până în 1564 când s-a întors în Scoția. Mama lui Darnley a părăsit Scoția în 1528. Darnley a fost educat în conformitate cu rangul său. A învățat latina, franceza, engleza și scoțiana. A studiat dansul, muzica și cântatul la lăută. Printre profesorii săi s-au numărat savantul scoțian John Elder și Arthur Lallart. Avea un fizic atletic, era un bun călăreț și iubea vânătoarea.

Căsătoria cu regina Scoției[modificare | modificare sursă]

Maria Stuart s-a căsătorit cu Darnley în 29 iulie 1565 în capela regală de la Holyrood Palace. Căsătoria nu a fost aprobată de Elisabeta I și nici de nobilii protestanți scoțieni, printre care se afla și fratele vitreg al Mariei Stuart, Iacob Stuart, I conte de Moray.