Egon Franke

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Egon Franke
Născut(ă) (85 de ani)
Gliwice, Polonia
Înălțime1,78 m
Greutate70 kg
ȚarăPolonia Polonia
Armăfloretă
Mânădreptaci

Egon Johann Franke (n. , Gleiwitz, Germania Nazistă) este un fost scrimer polonez specializat pe floretă. A fost primul campion olimpic polonez la scrimă.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de scrimă la clubul Budowlani sub conducerea lui Antoni Franz. A devenit campion Poloniei la juniori în 1955, apoi s-a transferat la Legia Warsaw în timpul serviciului milita, devenind vicecampion național la seniori în 1957. În același an s-a alăturat lotului olimpic sub îndrumarea lui Zbigniew Czajkowski. Echipa a fost eliminat de Statele Unite în sferturile de finală la Jocurile Olimpice din 1960 de la Roma, dar a cucerit la Campionatul Mondial din 1961 de la Torino prima medalie mondială pe echipe, un bronz, din istoria floretei poloneze. În anul următor el a fost campion național și a completat echipa de sabie, care a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial din 1962 de la Buenos Aires. În 1963 a urcat pe un podium mondial pentru prima dată, fiind laureat cu bronz la Gdańsk. În aceeași competiție Polonia s-a clasat pe locul doi.

La Jocurile Olimpice din 1964 de la Tokyo a fost selecționat, de dată asta, atât la individual, cât și pe echipe. În proba individuală a creat surpriză, trecând de semifinale după victorii în fața britanicilor Henry Hoskyns și Albie Axelrod. În faza finală i-a învins succesiv pe austriacul Roland Losert și francezii Daniel Revenu și Jean-Claude Magnan, cucerind medalia de aur.[1] Astfel a devenit primul campion olimpic polonez la scrimă. La proba de echipe, Polonia a ajuns în finală după ce a trecut de România, dar a pierdut cu Uniunea Sovietică și s-a mulțumit cu argintul.

La Jocurile Olimpice din 1968 de la Ciudad de México a participat doar la proba pe echipe. Polonia a câștigat cele trei meciuri de baraj, dar a fost depășită de Uniunea Sovietică și de Franța, iar apoi a învins România în meciul pentru medalia de bronz. După acesta s-a retras din activitate competițională și a devenit antrenor de scrimă, mai întâi în Polonia, apoi în Italia, unde trăiește până în prezent.

Este căsătorit cu floretistă Elżbieta Cymerman. Împreună au un fiu, Piotr Jan, și el antrenor de scrimă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Franke foils foes in fencing final”. olympic.org (în engleză). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]