Edward, Conte de Wessex

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Prințul Edward
Prins Edward, earl av Wessex - version 4.jpg
Contele de Wessex la nunta prințesei Madeleine a Suediei, Stockholm, iunie 2013
Date personale
Nume la naștereEdward Antony Richard Louis[1]
Născut (57 de ani)
Palatul Buckingham, Londra
PărințiFilip, Duce de Edinburgh
Elisabeta a II-a a Regatului Unit
Frați și suroriCharles, Prinț de Wales[2]
Prințesa Anne a Marii Britanii[2]
Andrew, Duce de York[2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSophie, Contesă de Wessex
(c. 1999)
CopiiLady Louise Windsor
James, Viconte Severn
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Anglicană Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*]
prezentator de televiziune[*]
politician
producător de televiziune Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiPalatul Buckingham Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluri British prince[*][[British prince (royal title in the United Kingdom)|​]]
Earl of Wessex[*][[Earl of Wessex |​]] (din )
viconte (din )
Familie nobiliarăCasa de Windsor
Conte de Wessex
SuccesorJames, Viconte Severn
Prezență online

Prințul Edward, Conte de Wessex (Edward Antony Richard Louis; n. 10 martie 1964[3]) este al patrulea copil al reginei Elisabeta a II-a și al Prințului Filip, Duce de Edinburgh. În momentul nașterii sale era al treilea în linia de succesiune la tronul britanic, în prezent aflându-se pe locul unsprezece în linia de succesiune la tronul a șaisprezece țări: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Belize, Antigua și Barbuda și Sfântul Cristofor și Nevis.

Tinerețe și educație[modificare | modificare sursă]

Prințul Edward s-a născut la 10 martie 1964, la Palatul Buckingham din Londra,[4] al treilea fiu, iar al patrulea și cel mai mic copil al reginei Elisabeta a II-a și al lui Prince Philip, ducele de Edinburgh. El a fost botezat la 2 mai 1964 în capela privată de la Castelul Windsor [5] de către decanul din Windsor, Robin Woods.

Post-universitar[modificare | modificare sursă]

Royal Marines[modificare | modificare sursă]

În anul 1986, când a părăsit universitatea, prințul Edward sa alăturat Royal Marines, la care a plătit 12 000 de lire sterline pentru studiile sale la Universitatea Cambridge, cu condiția de a beneficia de servicii viitoare.[6]

În ianuarie 1987, Printul Edward a renunțat la cursul de comandă de război, după ce a terminat doar o treime din antrenamentul de 12 luni. Mass-media a raportat în acel moment că această mișcare a determinat un berating de la prințul Philip care "ia redus fiul la lacrimi prelungite" [7]. Mai târziu, alții au susținut că Philip a fost de fapt cel mai simpatic membru al familiei și că a înțeles decizia fiului său. [8]

Teatru și televiziune[modificare | modificare sursă]

După ce a părăsit marinarii, Edward a optat pentru o carieră în divertisment. El a comandat Cricketul muzical din 1986 de la Andrew Lloyd Webber și Tim Rice, pentru sărbătorirea celei de-a 60-a aniversări a mamei sale, care a dus la o ofertă de muncă la Compania Teatrală Really Useful, unde a lucrat ca asistent de producție pe muzicale precum The Phantom of the Opera, Starlight Express și Pisici. Datoriile sale presupuneau ca făcând ceai pentru personalul artistic. [9] Acolo s-a întâlnit cu actrița Ruthie Henshall, pe care a curtat-o timp de câțiva ani.[10]

Ardent Productions[modificare | modificare sursă]

În 1993, Edward a format compania de producție de televiziune Ardent Productions. [11] Ardent a fost implicat în producerea unui număr de documentare și drame [12], dar Edward a fost acuzat în mass-media că folosește conexiunile sale regale pentru câștiguri financiare [13], iar compania a fost menționată de unii insideri ai industriei drept "un trist glumă "din cauza unei percepții lipsite de profesionalism în operațiunile sale. Andy Beckett, scriind în The Guardian, a optat că "urmărirea câtorva zeci de ore de difuzare a lui Ardent este de a intra într-un regat ciudat în care fiecare bărbat din Marea Britanie poartă totuși o cravată. Pauzele comerciale sunt umplute cu anunțuri de recrutare a armatei ". [14]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ As a titled royal, Edward holds no surname, but, when one is used, it is Mountbatten-Windsor (although he has previously used Windsor and Wessex).
 2. ^ a b c Kindred Britain 
 3. ^ „The Royal Family > Members of the Royal Family > TRH The Earl and Countess of Wessex”. Buckingham Palace. Accesat în . 
 4. ^ „No. 43268”. The London Gazette. . p. 2255. 
 5. ^ „Prince Edward, Earl of Wessex”. The House Of Windsor. English Monarchs. Accesat în . He was baptised on 2 May 1964, at the private chapel at Windsor Castle by the Dean of Windsor and was given the names Edward Anthony Richard Louis. 
 6. ^ „Commando Life Losing Appeal for Prince?”. New York Times. . Accesat în . 
 7. ^ „Edward Goes His Own Way”. people.com. People. . Accesat în . 
 8. ^ Seward, Ingrid (). „Chapter 9: Watching the Family Grow”. My Husband and I: The Inside Story of 70 Years of the Royal Marriage. Simon & Schuster. ISBN 1471159582. 
 9. ^ „Prince Edward Joins the Theater at 'Lowest Rung'. LA Times. . Accesat în . 
 10. ^ „Henshall talks of love for prince”. BBC News. . Accesat în . 
 11. ^ Beckett, Andy (). „It's a royal cock-up”. The Guardian. London. 
 12. ^ Ardent Productions Filoography, BFI Film & TV Database
 13. ^ Karlin, Susan (). „Edward Windsor: Truly a Prince Among Producers”. Los Angeles Times. 
 14. ^ Becket, Andy (). „It's a royal cock-up”. The Guardian.