Prințesa Anne a Marii Britanii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Anne
Prințesă Regală
Princess Anne October 2015.jpg
Prințesa Anne în octombrie 2015
Date personale
Nume la naștereAnne Elizabeth Louise Alice
Născută (71 de ani)
Casa Clarence, Londra
PărințiFilip, Duce de Edinburgh
Elisabeta a II-a a Regatului Unit
Frați și suroriCharles, Prinț de Wales[1][2]
Andrew, Duce de York[1][2]
Edward, Conte de Wessex[1][2] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMark Phillip
Timothy Laurence
CopiiPeter Phillips
Zara Phillips
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Anglicană Modificați la Wikidata
Ocupație event rider[*][[event rider |​]]
aristocrat[*]
filantroapă[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă britanică[*] ()
Princess of the United Kingdom[*][[Princess of the United Kingdom (Title held by legitimate daughters of the Monarch of the United Kingdom)|​]] (din )
Princess Royal[*][[Princess Royal (British royal title)|​]] (din )
Familie nobiliarăCasa de Windsor
Princess Royal[*][[Princess Royal (British royal title)|​]] Modificați la Wikidata
Domnie
Mare Maestru[*] Modificați la Wikidata
Prezență online

Prințesa Anne a Marii Britanii (Anne Elizabeth Louise Alice; n. 15 august 1950) este un membru al familiei regale britanice și fiica reginei Elizabeth II. Este cea de-a șaptea deținătoare a titlului de Prințesă regală și în prezent este a paisprezecea în linia de succesiune la tronul britanic. În momentul nașterii sale era a treia în linie, apoi a doua după ce mama sa a devenit regină, până la nașterea fratelui său, Prințul Andrew în 1960.

Prințesa este cunoscută pentru munca sa de caritate și este singurul membru al familiei regale britanice care a participat la Jocurile Olimpice ca sportiv.

Prințesa Anne Elizabeth Alice Louise s-a născut la Casa Clarence din Londra. Tatăl ei este Prințul Filip, duce de Edinburgh iar mama este regina Elisabeta a II-a. Cu puțin înainte de nașterea fratelui ei mai mare, Prințul Charles în 1948, bunicul lor, regele George al VI-lea a emis un decret regal prin care se urma să se acorde titlul de Alteța Sa Regală pentru orice copil ai Ducelui și a Ducesei de Edinburgh. Astfel, la naștere, Prințesa Anne a primit titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Anne de Edinburgh.

La vârsta de 21 de ani, ea a câștigat titlul la individual la Campionatul European de Echitație care a avut loc la Burghley și a fost votată personalitatea sportivă a anului 1971 de BBC. Fiica ei, Zara Phillips, va câștiga același premiu 35 de ani mai târziu. În 1976 a participat la Jocurile Olimpice de la Montreal ca membru al echipei britanice de echitație.

Pe data de 14 noiembrie 1973 Prințesa Anne s-a căsătorit cu locotenentul Mark Phillips la Catedrala Westminster din Londra. Cuplul are doi copii:

Între 1986 - 1994 a condus Federația Ecvestră Internațională.

La data de 13 iunie 1987, regina a acordat titlul de "Prințesă Regală", Prințesei Anne. Titlul este acordat numai celei mai mari fiice a unui suveran, ultima titulară până la Prințesa Anne fiind fiica cea mare a regelui George al V-lea, Prințesa Maria, Contesă de Harewood.

La 23 aprilie 1992, prințesa a divorțat[3] și s-a recăsătorit pe 12 decembrie 1992 cu Timothy Laurence, care în momentul căsătoriei era comandant în Marina Regală, astăzi este viceamiral.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Kindred Britain 
  2. ^ a b c The Peerage 
  3. ^ Nadine Brozan (). „CHRONICLE”. The New York Times. Accesat în .