Prințesa Anne a Marii Britanii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Anne
Prințesă Regală
The Princess Royal.jpg
Căsătorit(ă) cu Mark Phillip
Timothy Laurence
Urmași Peter Phillips
Zara Phillips
Nume complet
Anne Elizabeth Louise Alice
Casa regală Casa de Windsor
Tată Filip, Duce de Edinburgh
Mamă Elisabeta a II-a a Regatului Unit
Naștere 15 august 1950 (65 de ani)
Casa Clarence, Londra

Prințesa Anne a Marii Britanii (Anne Elizabeth Louise Alice; n. 15 august 1950) este un membru al familiei regale britanice și fiica reginei Elizabeth II. Este cea de-a șaptea deținătoare a titlului de Prințesă regală și în prezent este a unsprezecea în linia de succesiune la tronul britanic. În momentul nașterii sale era a treia în linie, apoi a doua după ce mama sa a devenit regină, până la nașterea fratelui său, Prințul Andrew în 1960.

Prințesa este cunoscută pentru munca sa de caritate și este singurul membru al familiei regale britanice care a participat la Jocurile Olimpice ca sportiv.

Prințesa Anne Elizabeth Alice Louise s-a născut la Casa Clarence din Londra. Tatăl ei este Prințul Filip, duce de Edinburgh iar mama este regina Elisabeta a II-a. Cu puțin înainte de nașterea fratelui ei mai mare, Prințul Charles în 1948, bunicul lor, regele George al VI-lea a emis un decret regal prin care se urma să se acorde titlul de Alteța Sa Regală pentru orice copil ai Ducelui și a Ducesei de Edinburgh. Astfel, la naștere, Prințesa Anne a primit titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Anne de Edinburgh.

La vârsta de 21 de ani, ea a câștigat titlul la individual la Campionatul European de Echitație care a avut loc la Burghley și a fost votată personalitatea sportivă a anului 1971 de BBC. Fiica ei, Zara Phillips, va câștiga același premiu 35 de ani mai târziu. În 1976 a participat la Jocurile Olimpice de la Montreal ca membru al echipei britanice de echitație.

Pe data de 14 noiembrie 1973 Prințesa Anne s-a căsătorit cu locotenentul Mark Phillips la Catedrala Westminster din Londra. Cuplul are doi copii:

Între 1986 - 1994 a condus Federația Ecvestră Internațională.

La data de 13 iunie 1987, regina a acordat titlul de "Prințesă Regală", Prințesei Anne. Titlul este acordat numai celei mai mari fiice a unui suveran, ultima titulară până la Prințesa Anne fiind fiica cea mare a regelui George al V-lea, Prințesa Maria, Contesă de Harewood.

La 23 aprilie 1992, prințesa a divorțat[1] și s-a recăsătorit pe 12 decembrie 1992 cu Timothy Laurence, care în momentul căsătoriei era comandant în Marina Regală, astăzi este viceamiral.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nadine Brozan (24 aprilie 1992). „CHRONICLE”. The New York Times. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0CE4DC133EF937A15757C0A964958260. Accesat la 8 iunie 2008.