Editura Paralela 45

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Paralela 45
Status Activă
Fondată în 1994
Fondator(i) Călin Vlasie
Sediu strada Frații Golești numărul 130,
Pitești, județul Argeș, România
Distribuție Națională
Website edituraparalela45.ro

Paralela 45 este o editură din România, având sediul central la Pitești, strada Frații Golești 130.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Editura a fost fondată în noiembrie 1994 de Călin Vlasie. De-a lungul anilor și-a concentrat investițiile în construcția unui sediu nou, modern de 1500 mp (1999), în înființarea unei tipografii de mare capacitate (1996) specializată în producția de carte, reviste, ziare și caiete (cu un sediu nou de 1200 mp din 2006, independentă juridic din 2007), în deschiderea de puncte de lucru (cele mai mari fiind cele de la București și Cluj-Napoca), în dezvoltarea soluțiilor de software, a aplicațiilor educaționale, a producției și comerțului de cărți electronice (prin înființarea în 2006 a unei firme specializate).
În primii ani interesul editorial s-a îndreptat spre cartea didactică și literatura română contemporană. Din 2000 producția editorială s-a diversificat continuu încât în prezent editura publică literatura română și străină, științe socio-umane, filosofie, istorie, religie, drept, economie, cărți științifice, cărți de artă, cărți practice, literatură pentru copii și adolescenți, cursuri universitare, cărți de metodică, auxiliare și manuale școlare.
În prezent Editura PARALELA 45 dezvoltă 54 de colecții și 3 serii care acoperă peste 90 de domenii editoriale.

Gheorghe Crăciun, unul din membrii fondatori, își amintea[1]: „când am pornit împreună cu poetul Călin Vlasie la drum cu Paralela 45 ne-am propus să recuperăm ceea ce n-a avut șansa de a fi editat la vreme”.

Afilieri[modificare | modificare sursă]

Editura PARALELA 45 este membră activă a Uniunii Editorilor din România (UER), a Asociației Editorilor din România (AER) și a Federației Editorilor din România (FER).
Editura PARALELA 45 este o editură acreditată CNCSIS (Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior).

Premii[modificare | modificare sursă]

Editura PARALELA 45 participă constant la cele mai importante târguri de carte din Europa (Paris, Londra, Frankfurt, Bologna, Geneva, Tel Aviv etc.) și are la activ numeroase premii, atât pentru activitatea editorială cât și pentru valoarea cărților editate, decernate de: Târgul Internațional de Carte "Gaudeamus" ("Premiul de Excelență" în 2001 și 2008), Uniunea Scriitorilor din România, Asociația Scriitorilor Profesioniști din România, Academia Română, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România, revistele "Cuvântul", "România literară" s.a., "Premiul Francofoniei" în cadrul Prix Saint-Exupery / Valeurs Jeunesse (2006).

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ http://www.revista22.ro/multi-contemporani-sunt-oameni-ai-secolului-xix-285.html Multi contemporani sunt oameni ai secolului XIX, 16 decembrie 2002, Gheorghe Craciun, Revista 22, interviu realizat de Marius Chivu