Edgar Wallace

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Edgar Wallace
EW Plaque.jpg
Date personale
Născut 1 aprilie 1875
Greenwich
Decedat 10 februarie 1932
Hollywood
Copii Bryan Edgar Wallace[*]
Penelope Wallace[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate englez, american
Cetățenie Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupație jurnalist
dramaturg
scenarist
poet
romancier[*]
scriitor
scriitor de science fiction[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Lucrări remarcabile romane thriller
Prezență online

Edgar Wallace (n. 1 aprilie 1875, Greenwich, Londra - d. 10 februarie 1932, Hollywood, California) a fost un scriitor englez de thriller (romane criminalistice), regizor și jurnalist.

Biografia[modificare | modificare sursă]

Edgar Wallace, este un pseudonim, numele lui adevărat fiind „Richard Horatio Edgar” a fost fiul nelegitim a unei perechi de artiști, fiind adoptat de un comerciant de pește din Londra.

Wallace crește într-o stare de sărăcie, nu a terminat școala. Cu toate acestea ajunge să relateze știrile în presă din „Războiul Bur” (1899-1902), Africa de Sud. La întoarcerea în țară lucrează ca jurnalist și corespondent special de presă.

In anul 1905 apare în editura lui proprie romanul thriller „Cei patru incoruptibili” care a fost un roman de succes, însă pentru scriitor a fost un dezastru financiar. El a declarat că cine va ghici deznodântul romanului va primi 500 de lire străine.

Numai prin intevenția lordului Harmworth de la ediția ziarului englez „Daily Mail” salvează Wallace de la o sărăcire completă. Este de asemenea cunoscută activitatea sa jurnalisică și romanele lui desprea Africa care au fost publicate în 1911 sub titlul „Nisipurile curentului”.

Romanul său criminalistic cel mai renumit fiind „Vrăjitorul” care a fost prezentat și ca piesă de teatru, romanul său „The Squeaker” (Trișorul) (1930) a fost ecranizat sub regie proprie. Romanele lui Wallace vor fi traduse în 44 de limbi prin anii 1940.

Wallace suferă mult de pe urma succesului său, devine supraponderal (gras), îmbolnăvindu-se de diabet, care nefiind tratat, boala îi va deveni fatală într-o călătorie prin SUA moare la vâsrsta de 57 de ani.

In Germania (1959) este prezentat filmul „Der Frosch mit der Maske” (Broasca mascată), ceace a declanșat o popularitate deosebită a scriitorului englez, urmând 38 de ecranizări a romanelor sale în Europa de vest.

În anul 1999 arhivele filmelor criminalistice germane, acordă operelor lui Wallace premiul „Edgar Allan Poe”.