Ecuație Whewell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mărimi importante în ecuația Whewell

În matematică ecuația Whewell a unei curbe plane este o ecuație care descrie relația dintre unghiul tangențial φ și lungimea arcului⁠(d) s, unde unghiul tangențial este unghiul dintre tangenta la curbă și axa Ox, iar lungimea arcului este distanța de-a lungul curbei de la un punct fix.[1] Aceste mărimi nu depind de sistemul de coordonate folosit, cu excepția alegerii direcției axei Ox, deci aceasta este o ecuație intrinsecă a curbei sau, mai puțin precis, ecuația intrinsecă. Dacă o curbă este obținută dintr-o alta prin translație, atunci ecuațiile lor Whewell vor fi aceleași.

Când relația este o funcție, astfel încât unghiul tangențial este dat în funcție de lungimea arcului, anumite proprietăți devin ușor de manipulat. În special, derivata unghiului tangențial în raport cu lungimea arcului este egală cu curbura. Astfel, luând derivata ecuației Whewell rezultă o ecuație Cesàro pentru aceeași curbă.

Noțiunea este numită după William Whewell, care a introdus-o în 1849, într-o lucrare din Cambridge Philosophical Transactions. În concepția sa, unghiul folosit este abaterea de la direcția curbei într-un punct de plecare fix, iar această convenție este uneori folosită și de alți autori. Aceasta este echivalentă cu definiția dată aici prin adunarea unei constante la unghi sau prin rotirea curbei.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Dacă curba este dată parametric în funcție de lungimea arcului s, atunci φ este determinat de

deoarece

ceea ce implică

Ecuațiile parametrice pentru curbă pot fi obținute prin integrarea:

Deoarece curbura este definită de

ecuația Cesàro se obține ușor derivând ecuația Whewell.

Exemple[modificare | modificare sursă]

Curba Ecuația
Dreaptă
Cerc
Spirală logaritmică
Lănțișor⁠(d)
Tautocronă

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • en Whewell, W. Of the Intrinsic Equation of a Curve, and its Application. Cambridge Philosophical Transactions, Vol. VIII, pp. 659-671, 1849. Google Books
  • en Todhunter, Isaac. William Whewell, D.D., An Account of His Writings, with Selections from His Literary and Scientific Correspondence. Vol. I. Macmillan and Co., 1876, London. Section 56: p. 317.
  • en J. Dennis Lawrence (). A catalog of special plane curvesNecesită înregistrare gratuită. Dover Publications. pp. 1–5. ISBN 0-486-60288-5. 
  • en Yates, R. C.: A Handbook on Curves and Their Properties, J. W. Edwards (1952), "Intrinsic Equations" p124-5