Donkey Kong (serie de jocuri)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Donkey Kong
Donkey Kong arcade.jpg
Dezvoltator(i)Nintendo
Ikegami Tsushinki[*][[Ikegami Tsushinki (manufacturer of television equipment)|​]]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Nintendo  Modificați la Wikidata
RegizorShigeru Miyamoto  Modificați la Wikidata
Producător(i) Gunpei Yokoi[*][[Gunpei Yokoi (Japanese game designer (1941-1997))|​]]  Modificați la Wikidata
Serie Donkey Kong[*][[Donkey Kong (original series of Donkey Kong)|​]]
Mario[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăGame Boy Advance
Atari 2600
Atari 7800[*]
Commodore VIC-20[*][[Commodore VIC-20 (home computer)|​]]
ZX Spectrum
DOS
Sistemul de divertisment Nintendo
Commodore 64
MSX[*][[MSX (family of standardized home computer architectures released between 1983 and 1990)|​]]
Amiga
joc arcade
Family Computer Disk System[*][[Family Computer Disk System (add-on for the Family Computer home video game console)|​]]
ColecoVision[*][[ColecoVision (1982 second generation home video-game console)|​]]  Modificați la Wikidata
Dată lansare  Modificați la Wikidata
Genuriplatformer  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
singleplayer  Modificați la Wikidata
Controljoystick  Modificați la Wikidata
Prezență online
Internet Movie Database
canal YouTube
Ratinguri
ESRB Everyone[*][[Everyone (ESRB video game content rating in which does not restrict a video game)|​]]  Modificați la Wikidata

Donkey Kong este o franciză media controlată de Nintendo și creată de Shigeru Miyamoto în anul 1981 (data exactă a lansării nu este cunoscută). Personajul principal al acestor jocuri este o gorilă pe nume Donkey Kong, numele făcând referință la cunoscutul King Kong. Acesta este însoțit de nepotul său, Diddy Kong, apărut pentru prima dată în Donkey Kong Country, de pe Super NES. Jocul Donkey Kong de pe arcade este prima creație a cunoscutului designer de jocuri video japonez, Shigeru Miyamoto.

Jocuri video[modificare | modificare sursă]

Vezi: Lista jocurilor video Donkey Kong

Seria de jocuri video Donkey Kong este una dintre cele mai populare francize de platformă de la Nintendo. Unele jocuri ale acestei serii au fost create de către firma Rare, în colaborare cu Nintendo, însă în prezent, Rare a fost achiziționată de către Microsoft, pentru a produce jocuri pe consolele Xbox și nu mai este o firmă second-party pentru Nintendo. Donkey Kong a apărut și în seria de jocuri Super Smash Bros., alături de alte personaje cunoscute de la Nintendo.

Informații[modificare | modificare sursă]

Donkey Kong: Jungle Beat şi DK Bongos

Jocurile Donkey Kong de pe Nintendo GameCube se pot juca cu ajutorul unor tobe bongo speciale, cunoscute ca DK Bongos. Acestea au formă de butoaie și sunt compatibile cu Donkey Konga, Donkey Konga 2, Donkey Konga 3 (apărut doar în Japonia) și Donkey Kong: Jungle Beat. Se presupune că vor fi disponibile și pentru DK: Bongo Blast, ce va debuta în 2007, pe Wii.

Donkey Kong este cunoscut pentru faptul că are o familie foarte extinsă, toți având în numele lor cuvântul Kong. De asemenea, și Mario a debutat în jocul Donkey Kong de pe arcade, purtând numele de Jumpman. Scopul său era acela de a o salva pe frumoasa Pauline din mâinile diabolicului Donkey Kong. Datorită succesului foarte mare al acestui joc, cei de la Nintendo s-au hotărât să-i creeze o serie proprie lui Mario, alături de fratele său Luigi. Donkey Kong a rămas unul dintre personajele principale ale seriei Mario, alături de: Mario, Luigi, Princess Peach, Bowser, Toad, Wario și Yoshi.

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]