Don't Cry for Me Argentina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Don't Cry for Me Argentina
Madonna-Dont-Cry-For-Me-A-78298.jpg
Single de Madonna
Lansare The Earth seen from Apollo 17.jpg 22 decembrie 1996
Statele Unite 11 februarie 1997
Înregistrare 1996
Gen baladǎ pop
Durată 5:37
Casă de discuri Warner Bros
Producător Nigel Wright, Alan Parker, Andrew Lloyd Webber
Recenzii profesioniste
Cronologie – Madonna
You Must Love Me
(1996)
Don't Cry for Me Argentina Another Suitcase in Another Hall
(1997)

"Don't Cry for Me Argentina" este cea mai cunoscutǎ melodia din muzicalul Evita, cu muzia compusǎ de Anrew Lloyd Webber și versuri de Tim Rice. Melodia este interpretatǎ de personajul principal, Eva Perón. Este inclusǎ la începutul celui de-al doilea act când Evita se adreseazǎ mulțimii de pe balconul "Casei Rosada". Melodia, la fel ca multe dintre melodiile lui Lloyd Webber, este lentǎ, exprimând astfel emoții și regrete. Versiunea Madonnei a înregistrat vânzări de peste 447.000 de exemplare în Franța, fiind al șaselea cel mai bine vândut single al Madonnei acolo.[1]


Prima versiune[modificare | modificare sursă]

Muzicalul Evita a prins viațǎ ca un album, înainte chiar de a fi jucat pe scenǎ. Julie Convington a cântat "Don't Cry for Me, Argentina" pe albumul original din 1976. Melodia a ajuns #1 în topul britanic în februarie 1977.

Când Convington a ales sǎ nu interpreteze rolul pe scenǎ, Eleine Paige a fost distribuitǎ în producția londonezǎ a muzicalului. "Patti LuPone" a interpretat în original rolul Evitei pe Broadway.

În timpul conflictului "Falklands" dintre Marea Britanie și Argentina, melodia era deseori interpretatǎ cu sarcasm de trupele britanice. În timpul acestui rǎzboi melodia a fost interzisǎ pe BBC.

Versiunea Madonnei[modificare | modificare sursă]

Madonna a jucat în filmul din 1995, Evita, rolul principal și a înregistrat melodia pentru soundtack. A lansat și un mix dance atât în englezǎ cât și în spaniolǎ la începutul anului 1997, ca al doilea single de pe album. Acest remix dance, Miamy Mix Edit, poate fi gǎsit pe maxi singlelul acestei melodii. Clipul pentru melodie a fost scena completǎ din film în care se interpreta aceastǎ melodie. Originalul a fost inclus și în turneul din 2001, "Drowned World".


Certificate[modificare | modificare sursă]

Țara Certificat
Franța Aur [2]

Topuri (versiunea Madonnei)[modificare | modificare sursă]