Discuție Utilizator:Gutza/Arhiva 2004

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

NU SCRIEȚI ÎN ARHIVE, nu voi citi mesajele!

Primele mesaje[modificare sursă]

Gutza, fără să te superi sau așa ceva, aș dori să-ți cer o explicație pentru ștergerea articolului Unguri. Propoziția conținută era: 'Popor barbar care a subjugat alte popoare civilizate ale Europei'

Popor barbar are conform Dicționarului explicativ al limbii române sensul de nume generic pentru popoarele care au năvălit la începutul evului mediu în Europa (lucru care s-a întâmplat cu maghiarii). A subjuga înseamnă a supune o țară, un popor (prin forța armelor), lucru care iarăși s-a întâmplat, vezi românii. Popoare civilizate, popoare care au o cultură și o tehnică înaintată, care au ajuns la un nivel superior de civilizație (trebuie recunoscut că toate popoarele băștinașe europene aveau un grad ridicat de civilizație). Eu aș zice să-l undelete. A, că mai poate fi modificat, asta e altceva. --Danutz

"Dacii: popor primitiv care se droga cu mătrăgună". Ce-ai vrea să faci dacă ai găsi definiția asta într-o enciclopedie? Încercam să fiu nepărtinitor. --Gutza 8 Ian 2004 12:07 (UTC)

  • Propoziția pe care ai scris-o tu, este total aberantă, mă rog, poate e chiar adevărată, se poate. Oricum, să fim serioși puțin. Ciot înseamnă schiță. Deci într-un ciot intră informații foarte pe scurt, nu tot felul de amănunte și așa mai departe. Acuma asta e ca și Germanii, popor cu pierce-uri în nas, în loc de germanii, popor indo-european (în loc de barbar), care îndelungul istoriei a supus, a subjugat diverse popoare băștinașe europene. Deci hai să nu exagerăm, că dacă ar fi fost cineva rasist, ar fi înjurat pur și simplu și nu ar fi venit cu cuvinte folosite doar în știință, ci cu un limbaj mult mai familiar. Adevărul e că articolul conținea informație adevărată, și chiar relevantă pentru un ciot. --Danutz

Propoziția pe care am scris-o eu este, din câte știu, foarte adevărată. Răspunde la întrebare, tu ce ai fi făcut dacă găseai articolul "daci" cu conținutul respectiv pe Wikipedia ungară? Sunt convins că te-ai fi enervat. Nu văd motivul pentru care aș risca niște maghiari să se supere pe noi dintr-o stupizenie ca asta -- n-ai să-mi spui că acea unică frază a constituit munca ta pe ani de zile, și că după ce am șters eu articolul a trebuit să faci vreun efort de memorie să reconstruiești "informația pierdută". N-aveai decât să dai copy/paste din deletion log -- ceea ce ai și făcut -- să mai adaugi niște informație -- ceea ce ai și făcut -- și acum e toată lumea fericită. Nu înțeleg ce nu înțelegi, și în tot cazul nu pricep ce e așa de mult de discutat despre asta. Sau e în vreun fel o chestie personală din partea ta? --Gutza 8 Ian 2004 16:59 (UTC)

  • Eu m-aș fi enervat, mai ales ținând cont că acela nu este întradevăr un articol enciclopedic, acuma ți-am și explicat deja. Dar asta e, eu nu frecventez Wikipedia în maghiară (un motiv mai important ar fi că în afară de vreo două cuvinte îs paralel cu maghiara). Să se fi spus că dacii sunt un popor civilizat (de unde primitiv, doar erau la același rang de cultură cu romanii? mă rog și cu primitiv merge), care a luptat cu romanii și a fost cucerit eram complet de acord. 2. eu nu am scris articolul, pur și simplu am fost de acrod cu punctul de vedere exprimat, care conform istoriei universale este justificat. 3. chestiune personală nu e, eu n-am boală pe unguri, numa pe (unii) rapidiști.--Danutz 8 Ian 2004 19:11 (UTC)

Lăsând la o parte cele discutate anterior, am modificat textul de la copyrightwarning, ca să apară Ajutor de editare, caractere speciale: ă â î ș ț Ă Â Î Ș Ț. Plus aș vrea să te întreb dacă am putea modifica query cu solicitare. Eu nici acum nu prea am habar ce se poate face cu funcția, dar oricum cu solicitare se înțelege mult mai bine. Lucrul acesta l-am discutat și cu Ronline pentru Wikitravel. (vezi http://www.wikitravel.org/en/article/User_talk:Ronline )

Mai e ceva, am adăugat și textul pentru cioturi, se găsește la {{MSJ:ciot}}--Danutz 8 Ian 2004 20:21 (UTC)

Nu știu ce să zic legat de query... S-ar putea să fiu eu biased, e posibil, însă pentru cine știe SQL, ăla se cam cheamă query și nu solicitare. Cel puțin asta a fost logica mea când am tradus... Mă rog, atunci când nu am tradus cuvântul. :) Chestia e că și SQL-ul se cheamă SQL și nu LSS, cum s-ar traduce în română ("Limbaj Structurat pentru Solicitări"). :) Legat de celelalte modificări pe care le-ai făcut, e foarte bine, le-aș fi făcut eu dacă aveam timp. --Gutza 9 Ian 2004 16:01 (UTC)

Eroare în textul paginii Statistici[modificare sursă]

Cred că am găsit o eroare în pagina de statistici. Ar trebui să fie "editări per pagina", în loc de "editări la fiecare vizionare". Corect? --Mihai 18 Ian 2004 19:22 (UTC)

Da, așa este, dacă te uiți la traducere în CVS ai să vezi că e corectat demult, și i-am scris și lui Brion de nu știu când să re-actualizeze. Am impresia că există și alte soluții pentru a rezolva asta în versiunile mai noi ale programului, dar n-am avut timp să investighez încă. --Gutza 18 Ian 2004 20:19 (UTC)

Nou. Gutza, mă uitam și eu pe en:Wikipedia:Administrators că eram curios câți administratori au ăștia și am dat peste următorul text:

Administrators are Wikipedians who have "sysop rights". Current Wikipedia policy is to grant this access liberally to anyone who has been an active Wikipedia contributor for a while and is generally a known and trusted member of the community. "This should be no big deal," as Jimbo has said.

Sysops are not imbued with any special authority, and are equal to everybody else in terms of editorial responsibility. Some Wikipedians consider the terms "Sysop" and "Administrator" to be misnomers, as they just indicate Wikipedia users who have had performance- and security-based restrictions on a couple of features lifted because they seemed like trustworthy folks and asked nicely.

Ciao, la mine sincer să nu mai vi cu amenințări din astea! --Danutz 22 Ian 2004 14:09 (UTC)

Poftim? --Gutza 22 Ian 2004 15:23 (UTC)
Tot eu. Mi-am adus aminte la ce te referi. Am avut niște zile foarte pline și n-am mai prea avut timp de Wikipedia, mi-am "ieșit din spirit". :)
În mesajul la care te referi îți spuneam practic că nu are sens să fii sysop dacă nu faci muncă de sysop. Ți-am recunoscut pe deplin statutul de contribuitor substanțial, și o voi face întotdeauna. Însă ce rost are să fii administrator dacă nu administrezi?! --Gutza 22 Ian 2004 15:30 (UTC)

Can you please check your talk page on the English 'pedia regarding the en:Wikipedia:Arbitration Committee if you haven't already done so. Thanks.


E ceva de discutat la Wikipedia:Unde întreb. După cum vezi, în en:Village pump sunt incluse tocmai întrebări care le-ai indicat că n-au ce căuta aici. Ex: Oscar pentru cel mai bun regizor, The "deadly Wikipedia virus", software suggestion și așa mai departe. Danutz 12 Feb 2004 20:15 (UTC)

Ok, nici o problemă, fă altă pagină pentru întrebări diverse. Însă nici tu nu mi s-a părut că ai fi vreun suporter înfocat al întrebărilor aiuristice, citez: Noi, aici la Wikipedia, încercăm să creăm o enciclopedie. Asta nu înseamnă că toți știm toate de pe lumea asta. Eu personal n-am idee, da' nici nu mă pasionează. Dacă ai fi fost de acord cu întrebarea, bănuiesc că te-ai fi abținut să răspunzi presupunând că nu știai răspunsul, în loc să dai un răspuns acid.
În fine, revenind, fă altă pagină pentru asta, dacă te amuză numele "Village Pump" fă-o chiar ceva de genul "La fântână" or something, n-am nimic împotrivă. Fă-i o legătură de pe Wikipedia:Unde întreb, explicând distincția dintre cele două pagini, și basta.
Însă n-aș vrea să le amestecăm. Ideea e ca pe Wikipedia:Unde întreb să rezulte un fel de Wikipedia FAQ, nu o varză, așa cum tinde să rezulte permițând orice întrebări. Dacă te întrebi de ce nu e la fel pe Wikipedia în engleză, e simplu: ei au de 1000 ori mai multă documentație despre Wikipedia decât noi, așa că practic orice întrebare punctuală despre subiect poate avea un răspuns punctual, de forma "vezi pagina cutare". La noi nu e chiar așa, de-asta mi s-ar părea mai interesant să "producem" un FAQ dinamic, cu întrebări puse "pe bune" de către contribuitorii noi (și nedumeriți :)). --Gutza 13 Feb 2004 10:17 (UTC)

Press release[modificare sursă]

Please see: Discuție Wikipedia:Primul comunicat de presă al Wikimedia#Piatra de hotar pentru 500.000 de articole va fi atinsă până luni, începeți să trimiteți comunicatul! --Maveric149 22 Feb 2004 10:26 (UTC)


Vroiam să întreb dacă se poate să trimiteți tu și cu Mihai comunicatul de presă, că eu nu mă descurc cu e-mail în formă html. Singurul lucru pe care pot să-l fac eu este să trimit un e-mail cu legătura. --Danutz 25 Feb 2004 17:02 (UTC)

Ok, am să încerc să mă ocup de asta, sunt foarte prins cu serviciul zilele-astea, însă încerc mâine să mai trimit. --Gutza 26 Feb 2004 00:06 (UTC)
Mail nou, funcționează foarte bine în Vest European și Central European, prost în Unicode (dar asta nu prea contează). --Danutz 28 Feb 2004 13:23 (UTC)

Biografia lui Cartarescu[modificare sursă]

Draga Gutza, oi fi tu Marele Inchizitor dar arunca-ti ochii printr-un manual scolar si vezi ca toate referatele elevilor sunt copiate de acolo. Nu stiu de unde atita scrupule cind vine vorba de niste referate stupide, copiate fara nici o atentie pt copy right. Eu am folosit drept sursa manualul Humanitas de clasa a opta, pentru ca nu am la indemina alta sursa aflindu- ma momentan departe de tara. Articolul din manualul Humanitas fusese reactualizat, multe date au fost aduse la zi. Asa ca ai face bine sa l pui la loc. Sau daca nu ia te rog Dictionarul scriitorilor romani de la Cluj sau pe cel de la Iasi sau dictionarul de scriitori romani al lui Lefter si apuca te si compune tu o biografie mai buna! Mai ales ca aveti foarte multi specialisti in literatura la wikipedia. Critici literari si alte personalitai, studenti la Litere. Nu stiu daca ai facut Literele sau daca te pricepi dar ai face mai bine sa intrebi. Oricum in articol nu existau greseli!

Nu știu dacă oi fi eu Marele Inchizitor, însă cel puțin în cazul meu știm cine sunt. Tu nu te autentifici și nici nu te semnezi, habar n-am cu cine vorbesc.
"Eu am folosit drept sursa manualul Humanitas de clasa a opta" -- două probleme cu asta:
  1. Manualul Humanitas este protejat de copyright, pe când materialele Wikipedia sunt acoperite de GFDL. În ce calitate ai decis că materialele editurii Humanitas pot fi transferate sub GFDL? Dacă ești patronul editurii sau o reprezinți în vreun fel atunci te rog să te identifici și pe tine, și celelalte materiale ale editurii care pot trece sub GFDL, ca să le știm pentru viitor;
  2. Permite-mi te rog să nu cred că ai "folosit drept sursă manualul Humanitas de clasa a opta", textul și formatarea erau absolut identice cu cele din materialul la care fac referire în URL-ul explicativ ștergerii. Asta afară de cazul că tu ești chiar Trentea Andreea, de clasa a VII-a.
Pe urmă spui "Asa ca ai face bine sa l pui la loc. Sau daca nu ia [...] si compune tu o biografie mai buna!". De pus la loc nici nu mă gândesc să-l pun la loc, ai violat legea drepturilor de autor. Iar legat de faptul că mă pui să compun eu o biografie mai bună, în loc să apreciezi că nu ți-am făcut nici o observație atunci când ai copiat aici un text pe care nu aveai dreptul să-l copiezi, tu vii cu scandal, faci mișto de mine și îmi și spui ce să fac. Nu cred că te aștepți nici tu să ai succes, nu? --Gutza 18 Iul 2004 12:03 (UTC)

Eu nu am nevoie sa ma autentific, in fond tu faci ce doresti. E site ul tau personal, presupun. Eu sunt profesor de literatura romana si teoria literaturii la un liceu din Bucuresti, si nu am motive sa ti spun cum ma numesc. Numele tau este Gutza deci esti un simplu user care ai devenit sysop dar asta nu inseamna ca esti Dumnezeu si ca decizi singur. Nu cred ca adevaratul tau nume figureaza pe undeva. Inainte sa mi sacrific trei zile din viata si de internet ADSL pt redactarea acestor articole, Chestia cu copyrightul poti sa o tii asa pina in pinzele albe, eu nu sunt Trentea Andreea dar te asigur ca respectiva nu avea de unde sa stie ca Mircea cartarescu a scris Orbitor. Am avut elevi la literatura intr-a saptea care nu faceau diferenta intre s-au si sau. te rog sa o contactezi pe respectiva, care trebuie sa fie un copil genial si sa o intrebi de unde are textul si de ce nu a respectat acel copyright si l-a pus pe internet. In clasa a saptea, oricit de geniali ar fi copii din ziua de azi nu pot citi un asemenea roman. Pe Internet nu exista dragul meu nici un fel de copyright, traiesti intr-o dulce iluzie, te asigur ca toate articolele puse aici sunt copiate de undeva, inclusiv cele pe care tu le traduci din engleza, si care mi se par derizorii. nu cred ca ia observat ca lista romanilor importanti dar si cea a scriitorilor romani au suferit schimbari de substanta, caci in calitatea mea de om de cultura cunosc psihologia, sociologia, istoria, literatura, critica literara, filosofia romaneasca mult mai bine decit oricare dintre utilizatorii tai. Dovada cea mai buna, nu au auzit de Victor Margineanu, faimos prof de psihologie din epoca interbelica. Orice enciclopedie e un plagiat, dar voi faceti ce doriti. Nu sunt Gabriel Liiceanu, nu sunt patronul editurii dar sunt un prieten al lui Cartarescu, cel care mi a fost recent profesor. In cazul unui asemenea articol scrupulele tale privind un eventual proces de intentie nu si au rostul pentru ca de obicei in manuale se publica curriculum vitae care sunt publice si care au drept sursa autorii insisi, deci nu vad cum ar intra in categoria protejata de copyright. De altfel, adca ai studia legea cu atentie, se excepteaza de la copyright autorii clasici si acesta acopera doar cayurile in care plagiatul este efectuat pentru a obtine un cistig material oarecare iar nu pentru un serviciu public ca wikipedia, o enciclpoedie on line. Eu incepusem sa pun si sursele, la unele articole am facut o de prima data, dar acum vad ca tu esti un fel de coautor, asa ca ai putea sa duci la bun sfirsit opeartia in locul meu. In articolul meu nu erau nici un fel de ofense la adresa lui Cartarescu. Asa ca nu ti mai da cu parere despre tot felul de probleme legate de copyright pe care le inventezi doar ca sa te afli in treaba. cred ca misto e un cuvint tiganesc, poate il introduceti si pe asta in enciclopedia voastra. In loc sa apreciezi ca v-am umplut cioturile si paginile cultuarle cu informatii, ma trezesc luat la intrebari de tine care vii cu niste aere de parca ai fi un cenzor comunist. Nu ai decit sa stergi toate articolele pe care le am terminat, caci dupa parerea ta sunt toate plagiate. Si vreau sa te anunta ca voi renunta la aceasta actiune de iluminism gratuit pentru ca m am saturat de asemenea reactii. Dezavantajul wikipediei e dictatura ageamiilor, a diletantilor, sau daca vrei e avnatajul ei, fiind o chestie libera (free) in care toti utilizatorii sunt egali. Daca tu numesti un asemenea raspuns scandal, inseamna ca ai o problema!

Respectele mele!

P.S. Am intrat pe pagina ta si ti am citit portofoliu. Impresionant Observatorul din Bucuresti, si mai ale articolul tradus din Engleza despre electricitate. Cam subtire, nu ti se pare ca nu prea discutam de la acelasi nivel. Numara te rog articolele mele, din care cel putin 10 sunt absolut originale, nu contin informatii de pe internet! te rog sa mi raspunzi cind ajungi la nivelul meu!

Ok, am citit mesajul de mai sus. Nu îmi voi permite să răspund fiindcă evident nu am ajuns la nivelul tău. Îmi voi permite să spun doar atât: câtă vreme sunt administrator al Wikipedia nu voi permite cu bună știință ca acest proiect să fie periclitat de probleme de copyright. Nu intru în detalii fiindcă sunt în mod evident mult prea înapoiat ca să mă adresez Măriei Tale, însă dacă vreți să transformați Wikipedia într-o bătaie de joc în care nu se ține cont de legi, va trebui mai întâi să mă dați jos din post. Asta se poate face relativ simplu aranjând o pagină acceptabilă de vot, sau adresându-te administratorilor Wikipediei în engleză. Sper ca măcar acolo să găsești pe cineva de nivelul tău intelectual cu care să poți vorbi de la egal la egal. --Gutza 18 Iul 2004 14:04 (UTC)
P.S. Mulțumesc pentru că mi-ai atras atenția asupra contribuțiilor tale. Având în vedere notificarea foarte clară de sub caseta de editare ("NU TRIMITEȚI MATERIALE PROTEJATE DE DREPTURI DE AUTOR FĂRĂ PERMISIUNE!"), cât și de faptul că tot site-ul Wikipedia este presărat cu astfel de notificări împreună cu explicațiile de rigoare, nu poate fi vorba de o neînțelegere sau omisiune din partea ta să copiezi 16 articole pur și simplu de pe alte site-uri care afișează explicit sau implică drepturi de autor. Te rog observă că nu am șters articolele strict biografice (deși copiate din alte părți), și nici unicul articol pe care l-ai copiat de pe un site care permitea explicit copierea.
În mod normal ar trebui să-ți interzic accesul pe Wikipedia fără nici o discuție. Văd însă că ai depus o activitate într-adevăr susținută în ultima perioadă, iar în plus nu vreau să las senzația că reacționez din motive personale. Drept care am hotărât următoarele:
  1. Eu nu îți voi da ban de data asta; dacă Danutz decide să o facă, nu mă voi opune. Nici nu îi voi sugera lui Danutz vreo cale de urmat, îl voi notifica doar să citească această discuție.
  2. Dacă mai găsesc vreun articol copiat de tine de pe alt site cu copyright în următoarea săptămână, te dau afară și rămâne la latitudinea lui Danutz cand să te primească înapoi (tot ca să nu decid eu unilateral ce trebuie făcut).
--Gutza 18 Iul 2004 15:18 (UTC)

Nu te osteni sa-mi dai ban caci oricum in perioada urmatoare voi avea alte prioritati decit proiectul vostru. Ma voi auto suspenda ne mai trimitand nici un articol, in semn de protest. Cit despre nivel, ma refeream la numarul de articole originale, noi si la calitatea lor. Probabil ca regulile wikipediei privind copyrightul sunt foarte stricte, eu oricum nu le inteleg, dar te asigur ca articolele pe care le ai sters erau modificate, pentru ca majoritatea contin foarte multe greseli. Nu absolut nimi personal cu tine, nu te cunosc, si cred ca limbajul meu nu a fost indecent, nu te-am injurat si nu ma intereseaza sa port polemici cu persoane pe care nu le cunosc. lasind ironia la o parte voi fi mai atent si voi citi cu mare atentie siteurile unde este afista copyrightul, eventula as putea propune chiar o varianta modificata. Literatura romana este totusi pasiunea plus profesia mea!

Oki. Mai încet... Nu are de ce să se iște o ceartă din această discuție. Mai întâi trebuie ca tu, utilizator anonim, să accepți regulile Wikipediei, dacă ai de gând să continui munca aici. Nu are rost să discuți legea de protejare a propietății intelectuale, pentru că aceasta trebuie respectată, dacă nu cumva dorim să ne trezim cu închiderea proiectului. Wikipedia nu acceptă în interiorul ei decât materiale care respectă GFDL, adică care vor putea fi preluate de aici și distribuite mai departe cu o singură condiție, să fie gratuite. Eu nu cred că editura Humanitas este de acord ca materialele sale să fie distribuite gratuit, pentru că atunci nu ar mai avea ce vinde. --Danutz

Le accept, nu va faceti griji. De altfel, articolul despre Cartarescu va suferi ceva imbunatatiri, probabil ca mai sunt si altii care stiu cite ceva despre Cartarescu. Nu are sens sa monopolizam discutia.

Acoperirea în presă[modificare sursă]

În sfârșit, cât am așteptat să văd despre Wikipedia în presă. Acum ne vom dezvolta mai repede nu? Te rog pune imaginea în Wikipedia:Acoperire în presă. --Danutz 2 Mar 2004 10:04 (UTC)

Gutza, felicitări că ai trimis articolul! Să știi că este extraordinar să vezi articol despre Wikipedia în presa publică! Să sperăm că vom primi mai mulți utilizatori și mai multă acoperire în presă! Ronline 2 Mar 2004 10:24 (UTC)

Și eu sper din toată inima să avem mai mulți colaboratori și eventual și mai multă acoperire în presă. Însă a propos de "trimis articolul", să știi că marea parte a muncii de trimis comunicatul de presă i-a revenit lui Danutz, eu n-am prea avut timp să le trimit -- eu am trimis unul singur, el le-a trimis pe toate celelalte. --Gutza 2 Mar 2004 10:27 (UTC)

Am vazut artiolul din Gardianul, micut pe penultima pagina dar eu zic cae super bine ca am ajuns intr-un cotidian national. sa speram ca cat mai multa lume va citi resp articol. --Danutz

Articolul cu Paranormal/Acoperire presă[modificare sursă]

Bine că ai șters articolul Paranormal. Eu l-am făcut cu legătura la engleză pentru că am vrut să încep un articol nou, și în general le traduc din engleză, deci încep articolul cu o legătură la limba engleză și de acolo fac un "New Tab" și traduc. Dar, am observat că nici în Wikipedia engleză nu este un articol bun de paranormal, deci am lăsat articolul numai cu legătura aia, ca să îl șteargă cineva. Bine că l-ai șters (mai ales acum când "ochii lumii" sunt pe noi!) - numai am vrut să clarific că nu am făcut legătura aia numai de joacă!

Nu-ți face griji, nu m-aș supăra din atâta lucru. Dimpotrivă, sper că nu sunt eu prea drastic cu ștergerile -- ca idee șterg fără ezitare articolele care nu aduc nimic util și care în plus pot fi refăcute fără nici un efort dacă este necesar. De exemplu Danutz e de părere să lăsăm și super-cioturi din astea dacă nu conțin înjurături sau mai știu eu ce, fiindcă poate cineva va avea grijă și de ele la un moment dat. Eu sunt de părere că e mai bine să nu existe deloc articolul, se vede mai clar că nu există atunci când se fac legături către el. --Gutza 3 Mar 2004 12:12 (UTC)

Considerând articolele de presă, acum am văzut că Danutz a trimis multe din ele, dar în orice caz, toti de la Wikipedia am făcut o treabă bună și progres extraordinar, și este foarte bine să ai un ziar în mână (mai ales unul ca și Gardianul) care ne menționează! Ronline 3 Mar 2004 10:25 (UTC)

Raportare probleme[modificare sursă]

De ce nu funcționează stilul acela nou de formatare imagini, am încercat de multe ori, dar nu vrea să meargă nicicum. --Danutz 13 Mar 2004 09:18 (UTC)

Nu știu la ce format te referi... În tot cazul, pe Wikipedia în engleză ai testat? E posibil să fie versiuni diferite, a noastră să fie ceva mai veche, s-a mai întâmplat în trecut. Dacă poți să-mi dai o legătură către vreun articol care documentează formatul la care te referi, am să testez și eu. --Gutza 13 Mar 2004 12:41 (UTC)
De ex. http://en.wikipedia.org/wiki/March_11%2C_2004_Madrid_attacks . Acolo exista mai multe poze incadrate in tabel gri.
Da, așa este, nu merge. Curios este că dacă te uiți la Special:Version și la en:Special:Version, par să fie la fel. Nu știu ce să zic, o să încerc să mă interesez pe Wikipedia în engleză. --Gutza 13 Mar 2004 15:41 (UTC)

Nu, nu am creat un astfel de articol. Pe lângă asta, vezi Discuție:Pagina principală#Portal comunitate. --Danutz 8 Apr 2004 12:15 (UTC)

Cunoștințe...[modificare sursă]

Gutza, eu (Ronline) am fost cel cu User:203... cu comentariul despre cunoștințe.

  • Am făcut comentariul mai degrabă ca să nu vină alții să îl schimbe înapoi.
  • N-am folosit pagina de discuții fiind că pentru o propoziție nu cred că are rost să fie folosită! Ronline 9 Apr 2004 08:53 (UTC)

Salut! E mai rău să folosești istoria unui articol pentru comentarii, decât să folosești pagina lui de discuții. Și dacă tot am ajuns aici, nu scrii și un ciot despre asta (cunoștință) legat din elemente problematice ale limbii române?  :) --Gutza 9 Apr 2004 08:58 (UTC)

Am făcut o mențiune despre cunoștințe la pagina cu elemente problematice. Vrei să facem și un articol despre cunoștință? Ce să includem acolo? By the way, am aplicat pentru creația unui Wiktionary în limba română. Ronline 9 Apr 2004 09:04 (UTC)

Nu, e foarte bine așa cum ai făcut. Am adăugat și eu un comentariu explicativ, fiindcă m-a păcălit și pe mine utilizarea atât de frecventă pe net. Legat de wiktionary, nu e rău să existe, însă până nu avem o bază solidă atât de date cât și de utilizatori pe Wikipedia eu n-am să mă implic în alte proiecte. --Gutza 9 Apr 2004 09:10 (UTC)

Wiktionary, Wikitravel[modificare sursă]

Cert este că și eu m-am gândit la același lucru... să avem cât mai multe proiecte în limba română, sau să avem o Wikipedie cât mai extensivă. Întradevăr, deși am avut o creștere foarte rapidă în ultimul an, nu prea sunt utilizatori noi. Totuși, cred că Wiktionary are fi un proiect ușor de întreținut... mai ușor decât Wikipedia. Ce mă enervează mai tare este Wikitravel, unde sunt sysop, și unde chiar că nu prea poți să faci articole multe... trebuie conținut și este mai plăcut să lucrezi pe Wikipedia. Ronline 9 Apr 2004 09:16 (UTC)

De-aia nu m-am implicat în Wikitravel. Din păcate nu avem "audiență" suficient de mare, practic ducem lipsă cronică de publicitate. Gândește-te cu câtă plăcere ar contribui o mulțime de studenți care merg în excursii la Wikitravel. Sau fel de fel de hikers, că slavă Domnului, sunt și la noi destui, nu numai în străinătate. Dar asta e, nu știe lumea de noi, iar eu unul să m-apuc să scriu despre localități și locuri unde n-am fost nu mă apuc, cine știe ce bazaconii ar ieși... --Gutza 9 Apr 2004 09:35 (UTC)

Uitați-vă că se dezvoltă încet încat, avem și utilizatori noi, Gino, Synd, Dalb și Pagan, se fac mult mai multe modificări zinic aici, e și asta ceva. În jumătate de an vom vedea probabil această problemă cu alți ochi. --Danutz 9 Apr 2004 09:36 (UTC)

Pe de o parte îmi doresc din toată inima, iar pe de altă parte sunt și eu convins că în timp nu putem decât să ne înmulțim. Însă mă refeream la proiectele conexe, iar acolo lucrurile se mișcă inerent mai greu. Sper totuși să mă înșel. --Gutza

Multumesc Gutza pentru atitudine. Sper sa nu mai cad in plasa asta, dar crede-ma, sunt multi care nu stiu ce tebuie sa faca, iar daca noi tacem se duce totul de rapa. N-o sa mai fac gresala, dar daca va uitati la ce a scris "Pagan" , ei bine ... acela este un text antisemit. Sper sa se fi salvat un alt mesaj de-al meu de acum cateva zile. Ce ar fi spus atunci Pagan? Oricum, tuturor Wikipedienilor si mai ales lui Pagan " Un Paste fericit! tot ce va doriti. Iar Dumnezeu sa va aduca in suflete lumina si intelepciune.". Sanatate. Gino78ro 9 Apr 2004 16:35 (UTC)

Nu cred ca un sfat crestin are nevoie de drept de autor. Un om care spune ca acestea sunt o aberatie, numai pentru ca el este de alta religie, atunci ori este ateu, ori este antisemit. Sper sa-si lumineze cat mai repede sufletul. Asa sa-i ajute Dumnezeu.Gino.

Mi-am cerut scuze și pe pagina mea de discuție, eram supărat pentru că n-ai folosit un stil neutru, științific și de-aia m-a luat gura pe dinainte. N-o să se mai repete (dacă nici tu nu mai repeți...) Pagan 9 Apr 2004 17:07 (UTC)

Gino, nu știu la ce te referi, ce anume a scris Pagan și ți s-a părut antisemit? --Gutza 9 Apr 2004 17:38 (UTC)

Gutza, te rog trimite comunicatul ce ți l-am trimis pe 7 aprilie la Gardianul. Un singur lucru, modifică, și anume data, 7 aprilie nu 7 februarie. --Danutz 9 Apr 2004 18:28 (UTC)

Nu, nu pot să îl trimit, ar fi exagerat. O să mai trimitem altele, dar deocamdată e prea devreme. --Gutza 9 Apr 2004 21:23 (UTC)

Am făcut pagina cu alegerile, la Alegeri pentru Consiliul de Administrație al Wikimedia Foundation încă de duminică. Este o legătură imensă pe pagina principală sus de tot în care scrie:

  • Ne apropiem de primele alegeri pentru Consiliul de Administrație al Wikimedia Foundation

Aruncați o privire explicativă asupra acestor prime alegeri în Wikimedia, votați sau candidați!

În rest, actualizează-ți pagina de utilizator la secțiunea cu articolele de reviuit. Pagina cu București a fost de mult modificată de către Mihai, în plus chiar s-a creat o pagină nouă cu un titlu de genu 'observatorul din București' sau 'observatorul astronomic din București'. --Danutz

Bravo !!![modificare sursă]

Ex-ce-lent în toate! Merge banda. Cum vin înapoi din țară (la Mamaia, câteva zile) suflec mâinile și mergem, cu mila Domnului, mai departe. Mii de mulțumiri pentru încurajări și îmbunătățiri la articole, bașca gazeta de perete, sincer nemeritată după atâtea POV. Recunosc că am investit puternic acolo deci sunt acum mai senin pentru urmarea aici, după regulile Wiki. Dacă e să ridicăm numericește ștacheta, atunci sunt ceva vești bune. Am circa 400 de articole despre oftalmologi celebri care s-au ocupat de iris. Talk about NPOV :O) Sănătate să fie! Al vostru mereu, Irismeister 14 Mai 2004 22:11 (UTC)

---

Bravo și eu pentru intervenția de la articolul cu Iisus. Mulțam pentru argumentele pertinente. Masi here, mi-e lene să mă loghez.

Taste Wikipedia[modificare sursă]

În noua versiune de Wikipedia există taste speciale ce pot fi folosite pentru a accesa diverse secțiuni/pagini. Iată mai jos versiunea curentă a acestor taste (prima coloană) și versiunea pe care o propun pentru Wikipedia în română (a doua coloană). Tastele afișate mai jos trebuie tastate împreună cu tasta ALT pentru a obține efectul dorit. Pentru o listă mai clară a explicațiilor folosiți lista cu Toate mesajele și căutați "alt-x" în acea pagină, unde "x" este tasta din prima coloană pe linia la care aveți neclarități. Vă rog confirmați -- sau comentați -- această listă, ca să ne putem apuca să o implementăm.

EN      RO      Explicație
__________________________________________

=       =       accesskey-protect
.       .       accesskey-userpage
.       .       accesskey-anonuserpage
+       +       accesskey-addsection
n       -       accesskey-anontalk
n       -       accesskey-mytalk
o       `       accesskey-login
o       `       accesskey-logout
a       a       accesskey-article
f       c       accesskey-search
t       d       accesskey-talk
e       e       accesskey-edit
e       e       accesskey-viewsource
u       f       accesskey-upload
d       g       accesskey-delete
d       g       accesskey-undelete
h       i       accesskey-history
b       l       accesskey-whatlinkshere
i       m       accesskey-minoredit
y       n       accesskey-mycontris
v       o       accesskey-compareselectedversions
p       p       accesskey-preview
r       r       accesskey-recentchanges
s       s       accesskey-save
m       t       accesskey-move
w       u       accesskey-watch
w       u       accesskey-unwatch
l       v       accesskey-watchlist
z       w       accesskey-mainpage
x       x       accesskey-randompage
c       ?       accesskey-recentchangeslinked
q       ?       accesskey-specialpages
?       ?       accesskey-portal
?       ?       accesskey-preferences
?       ?       accesskey-sitesupport
?       ?       accesskey-specialpage
?       ?       accesskey-contributions
?       ?       accesskey-currentevents
?       ?       accesskey-emailuser
?       ?       accesskey-help

--Gutza 29 Mai 2004 13:32 (UTC)

Litera g pentru ștergere? --Danutz 29 Mai 2004 15:08 (UTC)

Da, așa m-am gândit, litera g pentru șter-ge-re (prima literă a celei de-a doua silabe dintr-un cuvânt este în general a doua opțiune de prescurtare, după prima literă a cuvântului). Prefer să nu folosim diacritice (e.g. să fi folosit ș pentru ștergere) fiindcă e incomod și atipic. Nici nu știu dacă merge să folosești ambele taste ALT (eu folosesc o tastatură la care ALT+s=ș). "S" este "luat" de salvare, e foarte comod fiindcă e o operațiune curentă (în tot cazul mult mai curentă decât ștergerea), iar tasta "s" e pe home row. Tu ce sugerezi? --Gutza 29 Mai 2004 15:21 (UTC)

Sunt de acord cu versiunea curentă. Inclusiv cu g pentru ștergere (eu m-am gândit la g de la gunoi). E bine să evităm diacriticele pentru aceste taste. --Mihai 29 Mai 2004 20:43 (UTC)

  • Nu, e bine. Problema e mai degrabă ce facem cu restul care nu au taste. Opțiuni b, h, j, l, q, y. Putem să punem și alte caractere, de ex cifre sau }{><:;? ? --Danutz 29 Mai 2004 20:52 (UTC)
Până acum, zic că e bine, inclusiv chestia cu g pentru ștergere. Tastele astea vor fi folosite în majoritate în medii diferite de ecranul computerelor (adică, screen-readere, etc), deci trebuie să fie logice dar nu contează dacă nu îți dai seama de unde vin toate (de exemplu, acest g). Eu aș zice să ne restricționăm la litere și dacă chiar este cazul, la numere, dar nu la semne ca și {}:;, fiind că sunt obscure și greu de bătut pe tastatură (mai ales la layoutul de tastatură românesc, unde semnele diacritice înlocuiesc apostroful și semnul de întrebare, ș.a.m.d. Nici să folosim semne diacritice nu e bine, fiind că nu toată lumea le are, mai ales în mediile în care aceste taste vor fi folosite. Ronline 30 Mai 2004 02:26 (UTC)
Cred că este aproape indiferent dacă îl lăsați pe cel englez. De fapt acesta este un cod care oricum trebuie învățat și nu cred că cel propus este mai ușor de asimilat decât cel englez. Cred că majoritatea celor care contribuie la wikipedia cunosc cel puțin cuvintele din engleză care au dat naștere la codul englez ( dacă mizați pe asociația cuvânt-tastă). Dacă-l înlocuiți cu cel român cred că se va întâmpla cam ce se petrece după ce pui Wordul în lb. română (nu mai găsești comenzile pentru că le cauți pe cele în engleză). Cred că scopul codului este să-i ajute pe cei care contribuie frecvent. Eu votez pentru păstrarea celui englez Marinel 2 Iun 2004 14:04 (UTC)

Salut Marinel! De acord, la Word cred că ar fi incomod să schimbi tastele, fiindcă ești obișnuit cu cele în engleză. Însă cum pe Wikipedia acest concept este nou, nu cred că ai avut timp să te obișnuiești cu tastele "vechi". De altfel, deja am schimbat tastele acum câteva zile (dar nu și indicațiile vizuale corespunzătoare, fiindcă n-am apucat). Nu văd să fi observat cineva, deci cred că toată discuția este inutilă fiindcă probabil oricum nu sunt folosite. --Gutza 2 Iun 2004 20:58 (UTC)

In ceea ce priveste tastele Wikipedia, sunt de acord. Dupa stabilirea tastelor, in ceea ce priveste aspectul grafic, este posibila schimbarea sa dupa modelul celorlalte versiuni wikipedia? --Vasile 4 Iun 2004 05:00 (UTC)

Salut Vasile! Nu știu la ce te referi cu aspectul grafic, poți te rog să fii un pic mai explicit? --Gutza 4 Iun 2004 07:24 (UTC)

  • Propunerea mea este ca aspectul grafic sa aibă aranjarea, fonturile si culorile de la versiunea engleza a wikipedia. Textul in românește.
  • O alta propunere ar fi re-introducerea toolbar-ului de editare care este foarte util, dupa parerea mea. --Vasile 4 Iun 2004 14:44 (UTC)

Isus Cristos[modificare sursă]

Gutza, mai aruncă te rog un ochi peste discuția de la articolul Isus Cristos. --Danutz

  • Despre argumentul tău de mai sus în care aminteai un lucru spus de mine "Ca să nu arătăm lipsă de respect vorbitorilor de română din Republica Moldova": Țin să precizez că este absolut normal ca traficul din Republica Moldova să fie mai mare decât traficul din România, în cazul articolelor despre Republica Moldova, motiv pentru care acolo decide majoritatea, deci nu este exact același lucru, și exemplul dat de tine Gutza este eronat. Eu propun să apelăm la cineva care își poate păstra un PDVN, din mai multe Wikipedii internaționale, experimentate în astfel de probleme, nu doar din cea engleză (propun și cea portugheză, cea spaniolă, cea franceză și cea germană), dar nu la comitetul acela pentru arbitrare, din care faci parte și tu. Eu nu cred că ei vor avea aceași părere cu tine, ținând cont că s-au lovit de polemici asemănătoare în legătură cu folosirea En-Uk/En-Us, Pt-Pt/Pt-Br, Es-Es/Es-America, Fr-Fr/Fr-Be/Fr-Ca, De-De/De-At/De-Ch, precum și a diferitelor diferende religioase în special în Germania și Regatul Unit, unde există chiar discuții aprinse între membrii mai multor confesiuni. --Danutz


Salut, se poate realiza asa ceva?--Vasile 30 Iul 2004 15:13 (UTC)

Sigur, trebuie instalat/configurat ceva anume sau e vorba numai de crearea articolelor? --Gutza 30 Iul 2004 16:08 (UTC)

Nu stiu daca trebuie configurat/instalat ceva. Intrebarea mea se referea la existenta vreunui tag cu functionalitatea in genul [[category: nume_categorie|obiect_categorie]] din versiunea engleza. --Vasile 31 Iul 2004 02:44 (UTC)

După cum vezi, merge. Din păcate văd că nu merge cu denumirea românească pe care aș prefera-o dacă tot am localizat tot restul. Să facem niște teste... [[Categorie: test7|test8]] --Gutza 31 Iul 2004 11:37 (UTC)
Așa, hai că am tradus numele categoriei în română. La un moment dat probabil în cursul săptămânii viitoare se va actualiza codul din CVS, moment în care probabil că se va actualiza cuvântul cheie din "Category" în "Categorie". Va trebui să așteptăm până atunci, așa că nu te apuca încă să creezi categorii. Am să-ți dau un mesaj pe pagina ta de discuții când se va rezolva asta. --Gutza 31 Iul 2004 13:43 (UTC)
Multumesc. --Vasile 2 Aug 2004 12:34 (UTC)

Te rog să citești Discuția mea la articolul George Emil Palade.

Moby Dick, 11 aug 04, 13:30

Discuția: George Emil Palade[modificare sursă]

Răspunsul tău este judicios. Voi continua să editez articole, numai în limita competenței și cunoștințelior mele, la nevoie voi rescrie cea ce mi se pare incomplet. Eu vă rog pe toți utilizatorii să înțelegeți grija mea privind calitatea Wikipediei române, avem o răspundere pentru cei ce consultă enciclopedia. Cred că nu subscrii și la limbajul grosolan al lui Danutz.

--Moby Dick, 12 aug 2004, 13:45

Dacă ai o problemă cu Danutz, vorbește cu el, nu-mi place să vorbesc lumea pe la spate. Da, a fost un pic prea agresiv și e drept că este agresiv în general, i-am spus-o și eu de mai multe ori. Însă nu a făcut nimic într-adevăr deplasat, așa că nu am ce să comentez mai mult decât atât. --Gutza 12 Aug 2004 10:50 (UTC)

Gutza, nu mai schimba capitalizarea. Toate capitalizările folosite de mine, sunt cele oficiale, așa cum apar în situl Cinemagia.ro. În cazul Totul despre sex, ai dreptate, dar în rest nu. --Danutz 12 Aug 2004 12:30 (UTC)

În măsura în care cinemagia.ro este site-ul care decide capitalizarea oficială în România a titlurilor filmelor, ai dreptate. În măsura în care te iei după regulile limbii române sau după ce găsești pe Google, nu ai dreptate. Ce preferi? --Gutza 12 Aug 2004 13:12 (UTC)

Păi nu voi mai fi agresiv, pentru că nici nu voi edita pe Wikipedia, decât din an în paște. Eu am un stil de a scrie articolele (corect gramatical și cu cuvinte ce există în DEX) mai apropiat de limbile romanice, dar dacă voi vreți să stricați tot ce vreau să fac, noroc, nu mai are rost să stau aici. A și în plus, nu știu de ce trebuie să pierzi tu timpul încercând să-mi citești pagina de discuții, ai putea în timpul ăsta să scri un articol, nu? Eu cu siguranță nu-mi bag nasu în discuțiile tale. Vive o 2004 cât mai e din el, eu cu siguranță o să-l trăiesc din plin, nu pierzând timpul în Wikipedia. Dar un singur lucru aș vrea să mai fac aici. O reuniune între Wikipedienii români. Dar văd că nimeni nu-mi creditează ideea. Olé! --ro.Danutz | Nicolae Guță & Sorina - Toate zilele | pt.Danutz 18 Sep 2004 23:56 (UTC) Aruncați cu pietre în mine, vă e ciudă că mie bine, of dușmanilor, de mi-ați da o vorbă bună v-aș da să mâncați o lună, of dușmanilor!

P.S. Sincer dintre toți voi cel mai de treabă mi se pare Ronline, măcar el m-a susținut de multe ori, chiar dacă probabil nu ascultă manele, sau nu este fan limbile italiană-spaniolă-portugheză, sau poate chiar dacă nu-i place limbajul meu, sau chiar dacă l-am contrazis de câteva ori. Aveți ce învăța de la băiatu ăsta, și poți citi chiar în Wikichetă: Pe cât posibil, presupune că ceilalți colaboratori au intenții bune. Wikipedia a lucrat remarcabil de bine până acum, bazându-se pe o politică de libertate de revizuire cvasi completă.

Vezi ce am scris la Discuție_Utilizator:Danutz. Cred că după ce a făcut Danutz pentru Wikipedia (traduceri de articole de presă, inițiative noi, etc) nu este frumos să îl "certați", deși înțeleg că i-ai spus frumos să nu fie agresiv (dar cred că a avut motiv pentru răspunsul lui). [[Utilizator:Ronline|Ronline ]] 19 Sep 2004 01:15 (UTC)


Bureaucrat[modificare sursă]

Hello Gutza, are now a bureaucrat.

You can make sysops using the Special:makesysop page. There are instructions on using this at m:Bureaucrat. If you have any problems, let me know on my talk page at en, or leave a note on m:Requests for permissions. Good luck. Angela 20 Sep 2004 22:34 (UTC)

Metro București[modificare sursă]

Gutza, te rog dacă ai putea să faci niște poze metroului din București, pentru că ar fi nevoie de ele în Wikipedia germană și alte Wikipedii în alte limbi. Am fost rugat de Jcornelius, însă cum eu nu sunt din București, te rog să faci tu 1-2 poze, pe care le-am putea folosi și în ro.wiki. --ro.Danutz | Nicolae Guță & Sorina - Toate zilele | pt.Danutz 22 Sep 2004 17:39 (UTC)

Ok, am să încerc zilele astea. Oricum, ai nimerit la fix, peste o săptămână trebuie să merg cu camera în service fiindcă mi s-a cam murdărit senzorul de praf. (Cu alte cuvinte n-o s-o mai am la dispoziție timp de câteva săptămâni, cel puțin așa am înțeles de la alții de pe afară că se face, nu știu la noi.) :) --Gutza 23 Sep 2004 13:42 (UTC)
Am fost astăzi să fac fotografii în metrou, dar nu mi-au dat voie. Povestea întreagă poate fi găsită pe un site de fotografie, sper să primesc niște răspunsuri ca să vedem dacă sunt eu nebun sau nu e normal să stea lucrurile așa. În tot cazul, ai aici cele trei pe care le-am putut face. --Gutza 26 Sep 2004 15:54 (UTC)

Hallo Gutza, thank you very match for the photos. --Jcornelius

Salut! Vreau să te invit să votezi pentru proiectul Wikinews, un proiect de știri libere (cred că ai auzit de el). Propunerea este aici și pagina de vot este aici. Ar fi bine să avem cât de multe voturi din partea ro.wiki! Plus că o agenția de știri în limba română și în spiritul wiki va fi ceva extraordinar. [[Utilizator:Ronline|Ronline ]] 7 Noi 2004 11:08 (UTC)