Discuție:Partidul România Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Ultimele editari![modificare sursă]

Modificarile facute recent textului denota lipsa de profesionalism, iar persoana care a inlocuit in afirmatiile "Analisti precum ......." nedemocratic cu democratic fie nu intelege ce inseamna "ALTII AU SPUS" si modifica vorbele unor autori, fie nu stie sa citeasca. Cat despre inlocuirea "unguri" cu "hoti", este incorecta, termenul folosit in ziar (cautati-l, va las placerea) este UNGURI. Si va rog, cum promoveaza prm democratia? Cumva prin manipulare si improscari repetate cu noroi in alte partide si persoane? Va aduc aminte, acesta NU este un portal de opinie, ci o enciclopedie. Daca aveti argumente NEUTRE, stiti, NPOV, cititi regulile, scrieti-le, dar nu faceti modificari degeaba! Va multumesc, Xanthar.

Dezastru!!!! Propaganda pe fata[modificare sursă]

Materialul existent pe aceasta pagina incalca in mod vizibil si voit regulile NPOV (Punct de Vedere Neutru) al acestui site si necesita editare din multiple motive - Prezinta o singura opinie, cea oficiala a Partidului Romania Mare, care de altfel e singulara pe scena politica romaneasca. Mai degraba PRM este considerat de catre ceilalti actori politici nedemocratic, populist si xenofob. Se prezinta si informatii expirate "a depus o cerere pentru a deveni membru al Partidului Popular European" - aceasta a fost refuzata, mai ales ca "fascistii" din UDMR sunt si ei membrii. O alta afirmatie este deja comica pentru un mediu care se crede serios este "Reprezinta adevarata opozitie, luptandu-se cu morile de vand, in incecarea sa de a elimina mafia." Aceasta este se pare pct. de vedere al enciclopediei, de seama ce nu este citat nici un autor. In plus este data ca afirmatie general valabila si reprezentand nu doar votantii PRM (11%) ci pe toti romanii, nefiind dovedita si nici argumentata in vreun fel. Apoi se continua cu ceva fals, faptul ca nu s-a aflat la guvernare. PRM a avut membri in guvern, prefecti si secretari de stat in perioada 1992-1996 (patrulaterul rosu intre PDSR, PRM, PUNR si PSM). Acest lucru se considera participare la guvernare (la fel s-a considerat si pentru PUR si UDMR). Apoi se fac afirmatii ca denuntarea actiunilor UDMR este un lucru pro-romanesc, din nou, fara argumente sau autori. Iar apoi, un moment ceausisto-comunist de proslavire a maretului conducator si punct de vedere complet ne-obiectiv asupra acordarii medaliei, catalogate de majoritatea analistilor (CTP, Nistorescu, etc.) ca o manevra spre a atrage PRM-ul spre PSD. In plus autorul nu ne vorbeste despre improscarile cu noroi care l-au facut pe Vadim celebru (si eu am dovezi : imunitate ridicata, nenumarate procese pe rol de calomnie, multe numere ale revistei patronate de Vadim). Iar penultima propozitie este de-a dreptul halucinanta pentru o enciclopedie obiectiva, fiind potrivita pentru SCANTEIA comunista: "Tineretul este EDUCAT in OTRM". Pastrez mai jos textul needitat in italice (cursive) Xanthar 28 Dec 2004 09:12 (UTC)

V-ati cam grabit:[modificare sursă]

Simbata, 4 iunie, PPRM isi recapata numele de PRM. In tot acest timp, decizia de schimbare a numelui nu a fost valabila, intrucit nu a fost aprobata inca la tribunal.

Text needitat Partidul România Mare (PRM) este un partid politic din România a cărui doctrină politică se bazează pe promovarea valorilor naţionale ale poporului român. Mulţi comentatori consideră însă că PRM promovează atitudini xenofobe şi antisemitice. Preşedintele acestui partid este Corneliu Vadim Tudor. Un alt membru controversat al partidului este Gheorghe Funar, pentru atitudinea sa considerată de unii a fi anti-maghiară.

Totusi, PRM promoveaza idei crestin-democrate. In 2004, acesta a depus o cerere pentru a deveni membru al Partidului Popular European. Reprezinta "adevarata opozitie", luptandu-se cu morile de vand, in incecarea sa de a elimina mafia. Este singurul partid major care nu s-a aflat la guvernare in 2004. Desi unii analisti considera doctrina partidului ca fiind anti-maghiara si antisemitica, ea este de fapt pro-romaneasca. Este singura formatiune politica care a denuntat toate actiunile UDMR, catalogand-o pe aceasta din urma "organizatie fascista".

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor a fost distins in anul 2004 cu medalia "Steaua Romaniei", pentru meritele sale culturale, politice si sociale. Crestin devotat, poet talentat si figura inteleapta a poporului roman, Corneliu Vadim Tudor depune continue eforturi din fotoliul de senator pentru reforma morala a poporului roman, impotriva degradarii moralitatii in Romania, pentru propasirea sa spirituala si materiala.

Tineretul PRM este educat in Organizatia de Tineret "Romania Mare" (OTRM). Pe langa Partidul Romania Mare mai functioneaza publicatii cum ar fi "Revista Politica" si "Romania Mare". Sfarsit text needitat

Nu am terminat[modificare sursă]

Greseli[modificare sursă]

Indiferent de relaţia dintre PRM si revista România Mare, aceasta nu poate exprima punctul de vedere oficial al partidului. Indiferent de numele comun şi redacţia în mare parte formată din membri PRM, revista nu este organul oficial. În speţă nu poate fi citată ca voce oficială a partidului. Astfel, citatele desprinse din publicaţie pentru a ilustra caracterul PRM nu sunt valabile.--Ditae 14 decembrie 2005 14:28 (EET)

Completare[modificare sursă]

"Ca urmare, Ellie Wiesel a returnat preşedintelui Iliescu distincţia similară primită anterior, motivând că nu poate face parte dintr-un grup în care se mai găseşte şi Corneliu Vadim Tudor." Eu am adăugat această frază şi mă simt dator să menţionez că nici Ellie Wiesel nu era potrivit acestei distincţii - atenţie - din partea statului român. "Mica" sa eroare (a confundat trupele române cu cele horthyste) pe care ulterior şi-a recunoscut-o, minimalizând însă importanţa sa, aduc un prejudiciu serios imaginii statului român (imagine care oricum nu e în cea mai bună stare). P.S.: Sper să nu se înţeleagă cum că aş fi neglijat importanţa unui laureat al premiului Nobel (cum este Wiesel), însă înalta distincţie oferită nu venea într-un moment oportun, fiindcă nici confuzia şi nici modul cum a înţeles să o rectifice nu au fost dintre cele mai fericite. Dar premierea lui Wiesel (supravieţuitor al holocaustului) şi mai apoi a lui Vadim (antisemit notoriu până nu demult) e un gest tipic pentru Iliescu: După ce a încercat să distragă atenţia de la problema holocaustului autohton, spunând că şi tatăl său (comunist ilegalist) a suferit mult, nu numai populaţia evreiască, Ion Iliescu s-a preocupat de înfiinţarea Comisiei pentru Studierea Holocaustului. O fire antagonică...--R.S. 27 ianuarie 2006 15:38 (EET)


Nelămuriri[modificare sursă]

"Europă amorfă, transfrontalieră şi transnaţională."? UE e deja supranationala (deci deasupra statelor membre) in domeniul economic, monetar si comercial. Doar la politica externa de securitate si la cea a justitiei si afacerilor interne, statele isi mentin suveranitatea.--Arado 9 noiembrie 2006 15:27 (EET)

"Oprirea imigraţiei în statele Uniunii Europene"? Se referă la imigratia internă, adică a cetatenilor unui stat membru in alt membru? Aia nu mai este considerata imigratie in sens juridic.--Arado 9 noiembrie 2006 15:27 (EET)


Poziţie politică[modificare sursă]

Care poate fi descrierea corectă a poziţia politică a PRM pe axa stanga-dreapta?

Potrivit http://www.infopolitic.ro/index.php?page=institut&id_categorie=1&id=49&camp=1 aceasta este extrema dreaptă, însa ce-i drept au existat şi încercări în ultimii ani de eliminare a discursului extremism şi de apropiere faţă de dreapta.

Pe de altă parte, refuzul PPE de a primi PRM, precum şi asocierea cu partide catalogate de extrema dreapta din Franţa şi Austria în cadrul Parlamentului European confirmă iarăşi poziţia de extremă dreapta.

A nu se confunda poziţia de extremă dreapta pe axa politică cu extremismul ca ideologie.

Cum putem formula o catalogare care sa nu deranjeze pe nimeni şi să fie cât mai obiectivă? – Red Zenith\ mesaj 14 mai 2007 01:45 (EEST)

Păi aţi putea începe prin alianţa PSD + PRM şi restul ... au un mesaj comun, poate au găsit şi valori comune, poate de stânga, poate de dreapta ... poate de extremă. -- Pixi discuţie 14 mai 2007 01:57 (EEST)
Nu ştiu de ce, dar chiar mă aştept la argumente concrete şi la o dezbatere. Nu doresc sa impun ceva, doresc sa găsim o catalogare corectă. PSD şi PRM nu au format nici o alianţă, ultima colaborare politică între ele desfăşurându-se în urmă cu peste 10 ani. Ai ceva de spus despre poziţia politică a PRM ?
PS: Nu văd nici un rost al continuarii discuţiei complet offtopic despre alianţe, dar în logica ta România se poate aştepta la o guvernare PRM-UDMR, o reţetă a succesului poate? :) – Red Zenith\ mesaj 14 mai 2007 02:01 (EEST)
Nu înţeleg la ce vă referiţi, nu am nicio aşteptare de la politică. Cât priveşte întrebarea dvs, Cum putem formula o catalogare care sa nu deranjeze pe nimeni şi să fie cât mai obiectivă?, noi nu catalogăm, nu dezbatem, nu analizăm, ci cităm surse. Vedeţi Wikipedia:Citarea surselor, Wikipedia:Fără cercetare originală, Wikipedia:Surse de încredere. -- Pixi discuţie 14 mai 2007 02:42 (EEST)
Precum am aratat, exista surse, doresti sa purtam o discutie si cu alti utilizatori pentru a aduna si alte surse si a clarifica pozitia politica a PRM, asta inteleg. Nu doresti, bine, urmam sursa citata, http://www.infopolitic.ro/index.php?page=institut&id_categorie=1&id=49&camp=1 , si asta e. – Red Zenith\ mesaj 14 mai 2007 03:10 (EEST)

PRM nu este partid nationalist, ci mai degraba comunist sau national-comunist, pozitie dovedita de multe ori, cand PRM-ul a aparat regimul comunist (cel mai bun exemplu ar fi circul facut in parlament impotriva incriminarii comunismului) --Dwarf 17 mai 2007 14:06 (EEST)

Hai sa nu exagerăm, articolul treuie totuşi să fie PDVN. Toate partidele au legaturi cu regimul comunist în lipsa unei legi a lustraţiei. In plus, PRM nu s-a opus condamnării comunismului în sine, ci modului în care a fost redactat raportul Tismăneanu. Din ce reţin şi o parte a societăţii civile şi unii intelectuali de marcă au pus sub semnul întrebării obiectivitatea acelui raport (nu condamnarea comunismului, ci modul în care raportul condamna cu prepondeenţă anume perioade şi acţiuni ale regimului comunist şi pe altele nu).
De altfel, aici era vorba de poziţia pe axa dreapta-stânga a PRM, nu de mixul de ideologii adoptate. La nivel ideologic PRM are şi elemente naţionaliste, şi conservatoare, şi social-democrate (nu comuniste, nu am cunoştinţă de apeluri la desfiinţarea democrţiei şi a pluripartismului,şi nici la dictatura proletariatului). – Red Zenith\ mesaj 17 mai 2007 14:55 (EEST)

cred ca dvs. sunteti putin dezorientat. din cate vad pe pagina dvs. va declarati in acelasi timp si nationalist si socialist, ideologii care nu se impaca deloc.

dar sa ne intoarcem la PRM si la CV Tudor...

CV Tudor a fost membru marcant al PCR si totodata poetul preferat al sotilor Ceausescu, carora le scria adevarate ode. Iata un fragment din poezia "Urari de iarna" (1980):

  "Şi pentru astea, deci, l-am ales noi iară
  pe Ceauşescu-al nostru, iubit conducător,
  pentru a fi puternici, stăpâni la noi în ţară,
  spre a zidi sub soare un falnic viitor.
  Şi-alăturea de dânsul, tovarăş şi soţie
  se află-n cinstea ţării un chip frumos şi blând,
  ea azi întruchipează nobleţea pururi vie
  a marilor românce născute pe pământ."

Dupa revolutie, desi a afisat o atitudine pro romana, antisemita, antimaghiara, etc. nu s-a sfiit sa-si arate regretele fata de rasturnarea regimului ceausist. La fel si restul partidului, majoritatea fosti securisti (de exemplu Mitica Dragomir). Vadim isi demonstreaza astfel fatarnicia si inconstanta. Alte exemple ar fi negarea holocaustului, parere asupra careia a revenit ulterior si discursurile sale in care vorbea despre conservarea valorilor nationale si ortodoxe, el este de fapt baptist. De fapt totul este demagogie, latura exterioara (mare petriot, nationalist, etc.) fiind opusa celei interioare, ascunse (este de fapt unul dintre cei mai fanatici comunisti romani in viata). Politica PRM-ului este o imbinare bolnava de nostalgie comunista cu elemente xenofobe si nationaliste, care seamana cel mai mult cu national-comunismul epocii ceausiste. Maoritatea catalogheaza pozitia PRM-ului ca fiind nationalista, ceea ce eu zic ca este o mare greseala, mai ales ca induce populatia in eroare. Eu unul, avand o orientare nationalista, nu pot accepta sa fie bagat PRM-ul in aceeasi oala cu mine.

--Dwarf 17 mai 2007 17:08 (EEST)

Dacă staţi într-o poziţie incomodă, încercaţi să ieşiţi din oală!
G E O 17 mai 2007 17:24 (EEST)

Extremă de care?[modificare sursă]

Pînă la urmă cum e, extrema dreaptă sau stîngă? În articol apar amîndouă, în timp ce sursa indicată zice doar că PRM este un partid extremist, nici aşa şi nici aşa. Îi rog pe cei care se pricep să rezolve cumva contradicţia, introducînd argumente şi surse pentru ambele afirmaţii, dacă e nevoie. — AdiJapan  7 iunie 2007 07:07 (EEST)

Trebuie spus ca este un partid de extrema dreapta care in ultimii ani a inclus in discursul sau multe elemente de stanga, (in campania din 2000: "hrana, medicamente, caldura") pentru a compensa marginalizarea de catre electorat a temelor xenofobe, nationaliste si antisemite.--Arado 7 iunie 2007 11:19 (EEST)
Mulţumesc. Am pus „dreaptă” în articol. Ar trebui totuşi dată măcar o sursă pentru afirmaţia asta. — AdiJapan  7 iunie 2007 11:30 (EEST)

Nu am sursa pentru ca se bazeaza pe propriile observatii.--Arado 7 iunie 2007 14:58 (EEST)

PRM e un partid radical de stanga cu accente nationaliste. Asa a fost mereu. Urmariti initiativele legislative incepand cu prima legislatura in care a participat.

De stânga?[modificare sursă]

De extrema dreaptă! --Iberico 15 noiembrie 2007 01:09 (EET)

Vadim Tudor a fost comunist, l-a lăudat pe Ceauşescu. Comunismul e de stînga.--MariusM 15 noiembrie 2007 21:12 (EET)

http://ro.wikipedia.org/wiki/Identitate,_Tradi%C5%A3ie,_Suveranitate --Iberico (discuţie) 25 noiembrie 2009 17:22 (EET) O sursă externă (serioasă, de încredere, consacrată) care să indice faptul că PRM este de extremă dreapta? http://www.laopiniondemalaga.es/internacional/2765/ultraderecha-retorna-pe-decada-ausenciab/97981.html http://www.diagonalperiodico.net/El-movimiento-fascista-europeo-de.html &c. --Iberico (discuţie) 29 noiembrie 2009 14:32 (EET)

Neutralitate[modificare sursă]

In mod intamplator azi am citit pagina in engleza lui Vladimir Putin, insa pot sa afirm cu certitudine ca text legat de Partidul Romania Mare nu are nici o legatura cu realitatea. Este modelul clar al unui lucru facut de romani. Este foarte suspect modul in care va autointitulati "democrati". Din nefericire in Romania prin a informa se intelege automat sa faci (anti)propaganda. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.116.87.236 (discuție • contribuții).

N-ați spus care afirmații anume din articol sînt rupte de realitate. De fapt la Wikipedia puteți corecta dumneavoastră înșivă neajunsurile, direct în articol. Vă rog să țineți însă cont de următoarele:
 • Toate informațiile din articol trebuie să poată fi verificate în surse.
 • Toate punctele de vedere din surse trebuie să fie reprezentate echilibrat.
 • Nu scrieți peltic, cum ați făcut deasupra.
Wikipedia nu este democrată, nici în felul cum își desfășoară activitatea, nici ca atitudine politică (de fapt nu are nici o atitudine politică).
Adevăratul model de lucru românesc este cînd unul muncește iar zece comentează. Hai să schimbăm acest model. — AdiJapan 31 martie 2008 06:20 (EEST)

Noi evoluții[modificare sursă]

ianuarie 2011 - evacuarea sediului Partidului România Mare [1]

Controverse[modificare sursă]

Critici[modificare sursă]

Date suplimentare[modificare sursă]

14 martie 2005 - Corneliu Vadim Tudor a renuntat la presedintia PRM, iar formatiunea pe care a condus-o vreme de 14 ani si-a schimbat titulatura in Partidul Popular Romania Mare. [2]

Nimeni nu mă poate înlocui pe mine pentru că marca PRM este înregistrată la OSIM pe numele meu. Pot vota și demiterea Reginei Angliei și să-l pună pe regele Cioabă“, a clamat Vadim Tudor. În aceste condiții, răsturnarea lui Vadim Tudor se lovește de nulitate, acesta fiind, de facto, liderul și proprietarul partidului.

Site Tricolorul[modificare sursă]

O mică problemă cu potențial de conflicte: acum sunt două site-uri Tricolorul; care o fi cel oficial, înreptățit să rămână la legături externe? Eventual nici unul, pentru că nu ar trebui să facem reclamă la publicații extremiste? --Hype supper (discuție) 1 august 2013 02:18 (EEST)

Adrian Popescu[modificare sursă]

Conform https://www.ziarultricolorul.ro/presedintele-filialei-prm-maramures-a-fost-exclus-din-partid/ , Adrian Popescu a fost exclus din acest partid. Tgeorgescu (discuție) 17 ianuarie 2019 16:34 (EET)

Revista România Mare confirmă pe http://romaniamare.info/adrian-popescu-a-fost-exclus-din-prm/ Tgeorgescu (discuție) 12 februarie 2019 17:07 (EET)