Discuție:Partidul Comuniștilor din Republica Moldova

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 10 ani de Spiridon Ion Cepleanu în subiectul PCRM și Istoria
Logo CEE Spring
Logo CEE Spring
Acesta este unul din articolele despre politica din Republica Moldova înaintate la listele de articole pe țări în cadrul concursului Wikimedia CEE Spring 2016.

Untitled[modificare sursă]

Articolul ăsta sună puțin cam POV. Nu că aș ține cu comuniștii, dar aprecierile despre vinovăția acestui partid pentru una sau alta ar trebui atribuite celor care au făcut afirmațiile. --AdiJapan  1 decembrie 2005 12:51 (EET)Răspunde

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

--MihaitzaBot 25 ianuarie 2007 00:14 (EET)Răspunde

Legătura corectă e http://www.pcrm.md/md/ Corectat.--MariusM 25 ianuarie 2007 21:05 (EET)Răspunde

Avertisment imagine[modificare sursă]

Următoarele imagini au fost șterse de la Commons sau au fost marcate spre ștergere. Te rog scoate-le din articole sau alătură-te discuției de la commons. Mesaj generat automat de CommonsTicker.

-- CommonsTicker 3 februarie 2007 20:25 (EET)Răspunde

Avertisment imagine[modificare sursă]

Următoarele imagini au fost șterse de la Commons sau au fost marcate spre ștergere. Te rog scoate-le din articole sau alătură-te discuției de la commons. Mesaj generat automat de CommonsTicker.

-- CommonsTicker 20 februarie 2007 16:34 (EET)Răspunde

Avertisment imagine[modificare sursă]

Următoarele imagini au fost șterse de la Commons sau au fost marcate spre ștergere. Te rog scoate-le din articole sau alătură-te discuției de la commons. Mesaj generat automat de CommonsTicker.

-- CommonsTicker 22 februarie 2007 04:23 (EET)Răspunde

PCRM și Istoria[modificare sursă]

despre Actul Unirii din 1918, in manualul de clasa a XII-a se reafirma ca si in cel de clasa a XI-a ca Romania a ocupat Basarabia si a omorat mii de basarabeni (!); se vorbeste masiv despre deportarile evreilor din Romania si practic se trec sub tacere deportarile in Siberia si Kazahstan.
Cum ar putea fi altfel ? Privitor la Basarabia românească, nimeni nu-și poate cere dreptate în fața istoriei, fără să-și recunoască propriile greșeli și crime ! Și-a cerut oficial cineva iertare pentru crimele regimului Antonescu ? Sau au încercat unii basarabeni, precum Adrian Păunescu să-l reabiliteze pe Antonescu, călăul evreilor și partizanilor ? Momentan în Republica Moldova al doilea război mondial încă nu s-a încheiat, ideologic vorbind, și rarii istorici care au încercat să facă o istorie științifică, ne-propagandistică, precum și rarii profesori care au încercat să predea adevărul, iertarea, împăcarea și frăția, au primit tot felul de amenințări din ambele „tabere” și unii au preferat să se expatrieze. Dragostea suferă când unul dintre îndrăgostiți este romanic și celălalt slav sau găgăuz. Nu s-a ales nimic din firava mișcare studențească Egalitate-Ravenstvo. De atunci încoace ți se zice „stalinist” sau „putinist” dacă vorbești de o comunitate economică eurasienă sau de bilingvism, ți se zice „fascist” dacă vorbești despre NKVD și GuLag sau dacă întrebi de ce „limba noastră cea frumoasă” se aude pe ambele maluri ale Prutului ce se cheamă deopotrivă „Moldova”, iar dacă vrei o Patriarhie proprie a Moldovei, ți se zice „trădător” fiindcă trebuie neapărat să alegi între București și Moscova. Moldova nu poate fi ca Elveția, ea trebuie negreșit să fie, de fapt dacă nu de drept, o minge în care atât răsăritul, cât și apusul dau cu piciorul, localnicii fiind încălțămintea jucătorilor. Păcat de țară și de oameni... --Spiridon Ion Cepleanu (discuție) 12 aprilie 2014 20:26 (EEST)Răspunde
Dacă aveți referințe adăugați informație și la metode de rusificare a românilor și transformarea lor în moldoveni proputiniști. PS: Dar ce facem cu cei din Transnistria care se cred adevărații moldoveni iar restul locuitorilor Rep. Moldova sunt considerați fașîști rumîni! --_florin DF 12 aprilie 2014 20:42 (EEST)Răspunde
Referințele de care vorbiți se găsesc în articolele Rusificare, Sovietizare, Rusificarea românilor, Moldovenism, Istoria limbii române în Republica Moldova, Relațiile româno-moldovene, Controversa identitară în Republica Moldova și Antiromânism. În amănunt metodele sunt foarte multe, rezultatul fiind că în general în RM, dacă vrei să te realizezi, nu ai practic nici-o șansă afirmându-te român (și devenind astfel o „minoritate” în propria ta țară !), ai oarecare șanse afirmându-te moldovean, dar îți mărești enorm șansele afirmându-te fie rus, fie comunist sau, mai bine, ambele. Iată de ce mulți cetățeni socotesc Moscova ca fiind adevărata capitală a Republicii. Lucru care nu are sens decît dacă suntem conștienți că Uniunea Sovietică (precum și imperiile coloniale ale țărilor vest-europene) s-a destrămat doar pe harta lumii, nu pe teren.--Spiridon Ion Cepleanu (discuție) 12 aprilie 2014 21:14 (EEST)Răspunde