Discuție:Linia de demarcație în Transilvania (1918-1919)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articole bune Linia de demarcație în Transilvania (1918-1919) a fost introdus în lista articolelor bune la categoria Subiecte militare, având în vedere criteriile aferente articolelor bune. Dacă puteți, sunteți invitat să participați la îmbunătățirea acestuia, iar dacă considerați că nu mai îndeplinește criteriile, puteți propune articolul spre reevaluare.

Evaluat: 2 septembrie 2016. (Versiunea evaluată).

  • Nu am găsit alte surse decât câteva românești, care să justifice la modul concret denumirea de "Linia „Diaz”" pentru linia de demarcație dintre trupele austro-ungare și cele aliate, după Armisitițiul de la Villa Giusti. Am senzația că această denumire ar putea fi efectul unui artificiu stilistic. Tot așa de bine însă, factorul determinant în stabilirea acestei linii s-ar putea să fi fost totuși Armando Diaz, chit că nu s-a aflat printre semnatarii convenției. Cel mai înalt reprezentant al italienilor care a semnat armistițiul a fost totuși generalul Pietro Badoglio. Poate cineva care e mai în temă cu subiectul armistițiului, ar putea să dea date suplimentare despre subiect.
  • Din câte am remarcat studiind bibliografia, există un proces - în curs, de reconsiderare (inclusiv din partea istoricilor români) a condițiilor concrete care au condiționat inițierea ostilităților cu armata ungară în 1919.
  • Din păcate atât istoricii români cât și cei maghiari continuă să escamoteze aspecte ale realității istorice, în favoarea unor teze favorabile națiunii în cauză.
  • În perioada 2018-2020 se vor mai deschide ceva arhive și va fi interesant atunci de urmărit ce se va mai întâmpla. E posibil să mai apară câteva surprize, care acum pot fi cel mult eventual presupuse. Oricum aticolele scrise în baza updateurilor arhivistice vor apărea deabea după vreo 2 - 3 - 4 ani, adică la orizontul anilor 2020-2024.

--Accipiter Q. Gentilis(D) 16 iunie 2016 20:54 (EEST)[răspunde]

Evaluare AB[modificare sursă]

Această evaluare este transclusă de la Discuție:Linia de demarcație în Transilvania (1918-1919)/AB1. Legătura de modificare pentru această secțiune poate fi folosită pentru a adăuga comentarii.
Nu știu ce să zic... Aici evenimentele sunt recente, arhive și documente există, iar singurele controverse pe care le-am găsit sunt cele cu tentă naționalistă sau în care sunt implicate viziunile instrumentate ale unor istorici ungari versus români și reciproc. Diferența de viziune provine însă de la implicațiile politice diferite: unii (românii) suțin până în pânzele albe tot ceea ce s-a întâmplat (motivul principal fiind acela că învingătorii au dreptate), alții (ungurii) își caină cele pierdute și văd în jur numai conspirații sau nedreptăți (ambele grupuri de istorici escamotând însă copios date istorice care completează justificarea reală a unor acțiuni). E jenant – de exemplu, să vezi că până și în Istoria Transilvaniei publicată în România spre sfârșitul anilor '90 sunt escamotate atât impactul real al politicii franceze de intervenție în Rusia, în ceea ce privește deciziile de susținere ale avansului românesc pe teren din 1919, cât și faptul că politicienii români au plusat corect, bazându-se pe incapacitatea reală a aliaților de a acoperi cu un dispozitiv militar coerent, un teritoriu imens în centrul și estul Europei (pe principiul: „mergem înainte că și așa nu au [cu] ce să ne facă”...). La unguri aproape totul a fost o conspirație, de parcă nu ei s-au aflat printre cei care au declanșat WWI iar populația de etnici români a fost de drept dintotdeauna exclusiv proprietate a statului maghiar.
În concluzie mi s-ar părea cam riscant să mă bag în această controversă naționalistă care nu prea are de-a face cu datele istorice reale, deoarece nu aș reuși mare lucru. Afirmații de genul „istoricii ungari susțin că ...și cei români susțin că...” nu prea ar avea acoperire în realitate, deoarece respectivii istorici nu se contrazic în general pe aceleași date istorice, ci pe date complementare pentru a-și susține propriul text istoric implicat politic. În această controversă aproape fiecare trece sub tăcere datele pe care se bazează partea adversă, coafând astfel propria interpretare.
Structura articolului am construit-o așadar pe cât posibil pe date în general confirmate de 2 tipuri de surse: occidentale + (ungare sau românești). Problemele întâmpinate, le-am descris pe pagina de discuția a articolului. --Accipiter Q. Gentilis(D) 24 august 2016 09:46 (EEST)[răspunde]
  1. Este bine scris.
    a (în proză): b (Manual de stil):
  2. Să prezinte informații corecte ce pot fi verificate.
    a (referințe): b (citează surse de încredere): c (fără cercetare originală):
  3. Acoperă bine subiectul.
    a (aspecte majore): b (se concentrează asupra subiectului):
  4. Nu încalcă PDVN.
    Prezintă diferitele puncte de vedere în mod cinstit:
  5. Este stabil.
    Nu există dispute etc.:
  6. Este ilustrat în mod adecvat, dacă este posibil, cu imagini și alte mijloace media.
    a (au o licență adecvată): b (sunt relevante subiectului și sunt însoțide de descrieri adecvate):
  7. Per total:
    Aprobat/Respins:
    Articol bine documentat care respectă toate criteriile AB.— Ionutzmovie discută 2 septembrie 2016 23:53 (EEST)[răspunde]