Wikipedia:Reevaluare articole bune

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Comenzi rapide:
WP:RAB
WP:AB/R

Reevaluarea articolelor bune este un proces prin care se determină dacă articolele care au statutul de articole bune încă își merită statutul, sau dacă un articol bun a fost delistat greșit, sau dacă nominalizările pentru articole bune au fost respinse greșit. De asemenea se pot scrie păreri pentru articole delistate sau nominalizări respinse cu explicarea motivului pentru care decizia responsabililor a fost necorespunzătoare. Totuși, nu este un proces de reevaluare public. Reevaluare decide doar dacă articolul în discuție îndeplinește criteriile sau nu.

Sunt două tipuri de reevaluare: reevaluare individuală și reevaluare a comunității. O reevaluare individuală este inițiată și conclusă de un singur utilizator, procedura fiind similară celei de la nominalizări articole bune; este necesară reevaluarea stării actuale a articolului. O reevaluare a comunității se impune atunci când a apărut o dispută în procesul de nominalizare, evaluare sau reevaluare individuală. In acest caz, un editor cere o discuție asupra articolului, iar acea discuție va fi dusă mai jos. Când se ajunge la un consens, discuția este încheiată iar statutul articolului este actualizat conform acesteia. modifică instrucțiunile

Reevaluare individuală

Când se folosește acest proces
 • Folosiți acest proces dacă găsiți un articol cu statutul de articol bun care nu satisface criteriile unui articol bun.
 • Fiți sigur că sunteți autentificat; dacă nu sunteți un utilizator înregistrat, rugați un alt editor să reevalueze articolul, sau să ceară o reevaluare a comunității.
 • Dacă ați delistat același articol și înainte, sau ați contribuit semnificativ la articol, rugați un alt editor să reevalueze articolul, sau să ceară o reevaluare a comunității.
 • Citiți criteriile articolelor bune pentru a decide ce criterii nu sunt îndeplinite de articol. În cazul problemelor ce pot fi ușor rezolvate, puteți încerca să fiți curajos și să le reparați chiar dvs.
Cum se folosește acest proces
 1. Adăugați {{subst:RAB}} în partea de sus a paginii de discuție a articolului și salvați pagina. Urmați prima legăgură scrisă cu aldine din format pentru a creea o pagină de reevaluare individuală (aceasta este o sub-pagină a paginii de discuție, la fel ca și o evaluare a unei nominalizări pentru acordarea statutului).
 2. Lăsați un comentariu pe pagina de reevaluare detailând problemele articolului în comparație cu criteriile. Dacă este necesar, adăugați formate de întreținere în articol.
 3. Transcludeţi reevaluarea dvs. pe pagina de discuție a articolului adăugând {{Discuție:NumeArticol/ABn}} în partea de jos a paginii: trebuie să înlocuiți NumeArticol și n cu numele articolului, respectiv numărul subpaginii: este mai ușor să copiați direct numele subpaginii unde s-a făcut reevaluarea și să o lipiți în fereastră.
 4. Acordați-le timp celorlalți responsabili pentru a răspunde.
 5. Dacă articolul încă nu îndeplinește criteriile, acesta poate fi șters de pe lista articolelor bune. Pentru a face aceasta, ștergeți articolul de pe lista ce se găsește în pagina Wikipedia:Articole bune și apoi ștergeți formatul {{AB}} din pagina de discuție a articolului. De asemenea, eliminați eticheta de articol bun de la Wikidata astfel: deschideți pagina itemului de Wikidata asociat articolului (dacă există), prin click pe „Element Wikidata” în secțiunea „Trusa de unelte” a coloanei din stânga paginii; se face click pe "edit" la secțiunea „Wikipedia pages linked to this item”, apoi, în dreptul legăturii spre articolul în limba română, click pe pictograma din stânga casetei de editare a titlului articolului. În meniul popup care se deschide, debifați badge-ul „good article”.
 6. Pentru a închide discuția de reevaluare, înlocuiți formatul deja existent în pagina de discuție a articolului cu următorul {{RAB/link|~~~~~|page=n|status=rezultat}}, unde n este numărul paginii unde s-a făcut reevaluarea (ex. 2), iar rezultat trebuie înlocuit cu rezultatul reevaluării: ori „păstrat”, ori „retras”.
 7. Dacă statutul a fost retras, se șterge linia ce conține titlul articolului de la Modul:Pagina principală/articole.

Reevaluare a comunității

Când se folosește acest proces
 • Folosiți acest proces când apare un conclict ce nu se poate rezolva, la reevaluarea individuală sau la nominalizarea articolelor bune.
 • Dacă considerați că articolul nu îndeplinește criteriile, încercați să depuneți o cerere de reevaluare individuală, și nu cereți o reevaluare a comunități decât dacă se va isca un conflict.
 • Dacă nu sunteți de acord cu o decizie a unui responsabil, citiți mai întâi evaluarea. Dacă puteți repara lipsurile, considerați decizia irezonabilă sau inadecvată, este mai bine să îl renominalizați la Wikipedia:Nominalizări articole bune, în loc să cereți o reevaluare a comunității: nu există nicio limită de timp între nominalizări!
 • În foarte puține cazuri este mai eficient să cereți o reevaluare a comunității pentru un articol care nu a fost evaluat corespunzător: este mai ușor să îl renominalizați.
Cum se folosește acest proces
 1. Adăugați {{subst:RAB}} în partea superioară a paginii de discuție a articolului și salvați pagina. Urmați cea de-a doua legătură scrisă cu aldine din format pentru a depune o cerere de reevaluare a comunității (veți creea o sub-pagină a Wikipedia:Reevaluare articole bune).
 2. Scrieți motivul pentru care ați adus articolul la reevaluare, semnați-vă și salvați pagina. Articolul ar trebui să apară pe această pagină în mai puțin de o oră.

Vedeți mai jos cum puteți să contribuiți la o reevaluare a comunității, și cum să închideți o discuție. În funcție de situație, responsabilii pot face orice pentru a accepta un AB, sau pot pur și simplu să îl refuze, sau să sugereze ca articolul să fie renominalizat.

Cereri de reevaluare[modificare sursă]

Cereri de reevaluare individuală[modificare sursă]

Cereri de reevaluare a comunității[modificare sursă]

Constantin Brâncoveanu[modificare sursă]

Articol (modifică|istoric) • Discuție (modifică|istoric) • UrmărireUrmărire pagină de reevaluare
Rezultat în așteptare

Articolul are destul de multe porțiuni de text fără referințe. Criteriul 2 specifică în mod explicit faptul că articolul trebuie să prezinte informații corecte ce pot fi verificate. Cu alte cuvinte, articolul trebuie să:

 • Din punctul meu de vedere statutul a fost acordat pripit, înainte să fie terminat articolul. De altfel nici nu am propus acordarea și nici n-am susținut-o, așa că sunt de acord că trebuie retras. --Mihai (discuție) 11 august 2017 03:19 (EEST)
Din punctul meu de vedere tehnic vorbind se poate acorda mai devreme statutul acolo unde calitatea este evidentă, cu reevaluare în dinamică. Am făcut-o și eu, de exemplu aici. Grila AB - care este o grilă rigidă, în opinia mea poate fi aplicată într-o modalitate care să nu fie - pe cât posibil, descurajantă. Cu alte cuvinte promovarea mie mi se pare în acest caz ok, dar este asociată obligatoriu cu reevaluare în dinamică.
În cazul articolului Constantin Brâncoveanu problemele în cauză au fost semnalate în septembrie 2016, iar promovarea a fost făcută în ianuarie 2017 - după ce fuseseră semnalate din nou în decembrie 2016 oferindu-se ca termen relativ luna martie 2017, iar acum suntem în august 2017. Cred totuși că la peste jumătate de an de la promovare și la aproape 1 an de la semnalarea problemelor, aspectul trebuie într-un fel clarificat.
Pagina de reevaluare nu este o ghilotină, ci doar un semnal că problemele există și trebuiesc rezolvate totuși la un moment dat.--Accipiter Q. Gentilis(D) 11 august 2017 11:08 (EEST)
Ai de asemenea aici un alt exemplu de promovare "en avant", pe 30 aprilie 2016. Notează te rog faptul că la 29 mai 2016 problemele restante erau rezolvate și că în perioada respectivă textul a fost îmbogățit. În concluzie depinde exclusiv de autorul/autorii unui astfel de articol, autor/ autori cărora cel care face promovarea le acordă o recunoaștere birocratică "en avant" a calității muncii lor, dacă respectivii fac sau nu ce de de făcut.
Ți-am exemplificat cazurile de mai sus pentru a-ți demonstra că acordarea statutului nu a fost pripită ci a fost doar expresia unei practici, ce-i drept neuzuală, dar capabilă de a oferi autorului/autorilor o recunoaștere "en avant" a calității muncii lor, pentru a le oferi un plus de încredere și de motivație.--Accipiter Q. Gentilis(D) 12 august 2017 08:15 (EEST)