Discuție:Ionel Valentin Vlad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Laseri - Valentin Vlad[modificare sursă]

[Adus de la Cafenea] @Acidula:Ce v-a făcut să modificați, la articolul Ionel Valentin Vlad din laseri în lasere? INFLPR vorbește despre laseri. În plus, vă puteți documenta: în 1966, una dintre primele cărți din țară, scrisă de I. Cucurezeanu, se chema Laseri. În 1968, Vladimir Doicaru și Nicolescu scot o carte, Laseri cu semiconductori. Un întreg colectiv de profesori, în frunte cu I.M.Popescu, membru în colectivul ce a realizat primul laser în România, scoate o carte Aplicații ale laserilor. În 1981, Savii scoate o carte la Editura Facla - Laseri. În 1982, la Editura Academiei, prof. Dumitraș scoate o carte Laseri cu gaz. Făceți-mă și pe mine să înțeleg: ce credit să dau eu unui filolog care vine să-mi spună că toată pleiada aceasta de profesori sunt o turmă de habarniști, că ei nu știau despre ce studiază. Să le spună el ce au studiat. Și, astfel, scoate DEX-ul. Drept urmare ne apucăm să modificăm numele de instituție conform DEX-ului, nu conform actului juridic.
Dacă mă mai poate cineva lămuri și o altă problemă. Inițial a existat o imagine Academician Ionel Valentin VLAD.jpg. La un moment dat a fost ștearsă de un olandez (cred). Ulterior a fost pusă aceeași imagine cu alt nume: Acad. Ionel Valentin Vlad.jpg. Care a fost logica? PheonixRo (discuție) 14 ianuarie 2018 23:21 (EET)

Conform DEXonline, pluralul corect este lasere. -- Victor Blacus (discuție) 14 ianuarie 2018 23:57 (EET)
Păi tocmai asta spuneam! Credeam că am fost înțeles! DEX-ul o fi fost scris de Agârbiceanu în 1960? Oare cel care a scris DEX-ul, nu s-a gândit să-i facă planul de muncă, să știe și Agârbiceanu cum se numește ceea ce a realizat, al doilea în lume? Există pe acest pământ, în lume, nu numai în România (deși parcă în România sunt ceva mai mulți), unele persoane care, dacă le pui o foaie goală în față, nu prea știu ce să scrie pe ea. Dacă le dai o foaie scrisă, atunci o corectează de nu mai vezi un cuvânt care să nu fie subliniat cu roșu. Eu am dat vreo 6-7 argumente. Alt argument decât DEX-ul mai aveți? Cum rămâne cu denumirea Institutului, care este cu Laseri, nu cu Lasere? PheonixRo (discuție) 15 ianuarie 2018 00:14 (EET)

Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM2), care este singurul dicționar normativ al limbii române, impune forma de plural lasere. Lucian GAVRILA (discuție) 15 ianuarie 2018 11:11 (EET)

Bine mă, mulțumesc! În Piața Victoriei sunt mii de tineri (sau mai puțin tineri) nemulțumiți, care sunt complet împotrivă, la aproape orice, și nu le pasă de reguli. Unii văd că există situații ce trebuie analizate și schimbate. Să înțeleg că eu, un biet moș, lupt de unul singur (pe Wikipedia!, că de altfel mai sunt zeci de specialiști care spun la fel, după cum am arătat)? Și vine un administrator de gramatică să publice niște prostii sub sigla Academiei, și totul se năruie. Așa că mare atenție pe viitor la cine vă impune ceva, împotriva tuturor celorlalți! Nu mă refer la politică, ci la domenii precum cultura, știința (sau religia?) etc. Laser este un cuvânt inventat acum 60 de ani, care nu are gen. Nu se "împerechează". Regula a fost stabilită de cineva, împotriva tuturor uzanțelor. A auzit despre lasere la cei care se jucau cu acele jucărioare și, pentru că atât știa și el, a adoptat ca regulă, fără să mai pună mâna pe carte. Eu unul m-am lămurit. Alte argumente nu există. Punct. PheonixRo (discuție) 15 ianuarie 2018 11:32 (EET)

CGE[modificare sursă]

@PheonixRo: Conform „referinței” introduse de dumneavoastră (actuala notă #2), Conférence des grandes écoles a fost înființată în 1973. Subiectul articolului nu avea cum să-și completeze studiile acolo în anii 1969-1970. Mă tem că e vorba de o confuzie și nu știu cui anume i se datorează. Ați putea să vă verificați sursele încă o dată, vă rog? --Pafsanias (discuție) 16 ianuarie 2018 14:28 (EET)

Am pus referința pe CV-ul aflat pe site-ul Academiei. Am scos celelalte două modificări făcute de dv. Dacă am greșit, vă rog să recorectați. Voi încerca să mai fac și alte verificări. PheonixRo (discuție) 16 ianuarie 2018 16:20 (EET)
Ar mai fi o altă sursă. PheonixRo (discuție) 16 ianuarie 2018 16:41 (EET)
Nu cred că m-ați înțeles: Conférence des grandes écoles nu a existat înainte de 1973. Sursele pe care le citați nici măcar nu o menționează, ci menționează doar sigla CGE. În Franța, această abreviere se poate referi la mai multe entități, iar pentru cazul studiilor lui I.V.V., cel mai probabil este vorba de Compagnie générale d'électricité. Aceasta e semnificația ei și în sintagma CGE-Marcoussis. Repun eticheta {{failed verification}}, dar nu scot celelalte modificări făcute de dumneavoastră, deoarece bănuiesc că nu sunteți animat de dorința de a ne induce în eroare cititorii. Dumneavoastră știți mai bine dacă avem de a face aici cu un caz de cercetare originală sau nu. --Pafsanias (discuție) 16 ianuarie 2018 19:46 (EET)
Am citit mesajul din site-ul CGE, am văzut și anul, și am constatat că pe site-ul CGE nu există vreo referire la Valentin Vlad. Când am pus eu referința am greșit apreciind că este relevantă o informație de genul "ce este CGE", deoarece CV-ul oricum mai fusese menționat de alte referințe. Ce am făcut acum: aștept un răspuns de la dl. acad. Zamfir sau de la secretara secției de științe fizice. Acolo ar putea, dacă ar vrea, să facă o astfel de verificare. Înclin să vă dau dreptate referitor la confuzia creată. PheonixRo (discuție) 16 ianuarie 2018 20:50 (EET)
De câte zile ați avea nevoie pentru remedierea situației, în spiritul propunerii dumneavoastră de la Cafenea? 2-3-4? --Pafsanias (discuție) 17 ianuarie 2018 16:22 (EET)
Păi, dacă depășim ziua de vineri, ar fi dificil de rezolvat în weekend. Voi mai încerca până vineri o abordare telefonică dar se poate și varianta în care se elimină această informație chiar acum și se face reintroducerea într-un format corect, ulterior obținerii de informații exacte. PheonixRo (discuție) 17 ianuarie 2018 18:25 (EET)
Să nu lăsăm, totuși, comunicarea privată cu terțe persoane să ne influențeze relațiile de aici. Nu putem corecta o cercetare originală printr-o altă cercetare originală, care nu are cum să fie utilizată ca sursă de încredere. Până vineri mi se pare rezonabil. --Pafsanias (discuție) 17 ianuarie 2018 18:33 (EET)
@Pafsanias: Conform răspunsului primit din cercul de prieteni apropiați, se confirmă verificarea pe care ați făcut-o. Este vorba de Laboratorul Marcoussis, care este centrul de cercetări al Compagnie générale d'électricité. Voi corecta adecvat.PheonixRo (discuție) 20 ianuarie 2018 14:53 (EET)