Discuție:Alexandru Melian

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 10 ani de Ark25 în subiectul Scrisoarea de la REL
Articolul Alexandru Melian este un subiect de care se ocupă Proiectul Biografii, un proiect ce se ocupă cu întreținerea biografiilor Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Drepturi de autor[modificare sursă]

Webmasterul siturilor http://www.editura-online.ro și http://www.semanatorul.ro/ declară că eliberează toate fotografiile incluse pe paginile acestor situri referitoare la Alexandru Melian, titular al drepturilor de autor, sub licența „Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice”. Webmasterul are din partea titularului acceptul de a elibera imaginile sub această licență. Imaginile sînt cuprinse în pagina http://www.semanatorul.ro/articole/2011/alexandru-melian.htm. [Tichet OTRS #2011022410005461] — AdiJapan 2 martie 2011 18:05 (EET)Răspunde

Dreptul la informare, pentru user Mayuma[modificare sursă]

Domnule profesor, sunteți un continuator al catedrei pe care d-l Melian a deținut-o cândva și probabil ca l-ați și cunoscut. M-ar interesa, pentru informarea cititorilor dar și pentru curiozitatea proprie, să-mi răspundeți la următoarele întrebări când aveți timp și plăcere:

  • Considerați că d-l Melian nu merită să intre în categoria disidenților anticeaușiști și de aceea ați tăiat din pagina personală informațiile privitoare la acest lucru?
  • Ați tăiat acele informații deoarece la universitatea dvs. este acreditată ideea - iar dvs. sunteți convins personal de asta - că d-l Melian fabulează, că nu a fost disident, nu s-a opus regimului iar tăieturile din ziare sunt niște făcături ordinare?
  • Ce credeți, acele informații țin de politică sau de istoria recentă pe care avem dreptul să o cunoaștem?
  • Considerați afirmația "a nu face politică, înseamnă a face o anumită politică" falsă sau adevărată?
  • Ați avut personal probleme în timpul lui Ceaușescu, ori atunci erați elev?

În fine, eu sunt adeptul unei transparențe totale privind acțiunile personale de intervenție în articolele altora, în sensul că acele intervenții - unele brutale, de eliminare a paragrafe întregi - trebuie explicate de făptuitor pe pagina de discuții. Aș aprecia răspunsurile dvs. cât mai sincere posibil! Vă mulțumesc, --Tomoniu (discuție) 11 martie 2011 10:57 (EET)Răspunde

Răspuns provizoriu, pentru user Mayuma[modificare sursă]

Domnule Mayuma, nu am cunoscut pe filologul Alexandru Melian, prof. univ. dr. la Univ. București, decât din colaborarea dânsului la revista "Sămănătorul". Chiar luna aceasta i-am publicat o nouă carte la Editura "Semănătorul Tismana" iar recenzia ei a fost făcută de alt filolog din universitate. Vedeți ultimul număr de pe site-ul [coperta cărții și revista ultimul număr].
O să vă răspund mai detaliat în una-două zile pentru că am în lucru o nouă carte. Dar să vă spun unde este "buba" pentru ștergerea autorilor cu care colaborez. Deși în discuțiile mele cu alți membri wp am mai spus-o: anumite pagini și imagini nu mai sunt disponibile pe web pentru că în dec. 2012, Fundația Tismana, (care a fost ștearsă de aici) a încetat colaborarea cu ARP-Asociația Română pentru Patrimoniu a lui Artur Silvestri din București, la trei ani de la decesul acestuia. Fără niciun preaviz site-urile vechi au fost închise unilateral și am fost nevoit să facem asociații noi și să deschidem site-uri noi, pentru a nu lăsa circa 500 opere de la peste 120 scriitori să dispară.
Cazul d-lui Melian este edificator: dl Adi Japan își aduce aminte că la vremea respectivă, când am făcut pagina aveam totul în ordine dar acum legătura [Alexandru Melian] nu mai există. Ca urmare a celor de mai sus zise, există însă noul site [Alexandru Melian] care este activ. Orice încercare a noastră de a cumpăra vechiul domeniu http://www.semanatorul.ro s-a izbit de faptul că a fost blocat. Am cumpărat domeniul http://samanatorul.ro în loc de http://semanatorul.ro De aici, o serie de ștergeri de pagină și imagini cu user tomoniu, pentru că eu n-am avut cunoștință decât de ștergerea unora, cum e cazul actual. La fel s-a întâmplat și cu pagina George Anca ștearsă fără să știu până când m-a anunțat chiar George Anca.
O lacună a wp este tocmai această lipsă de comunicare și de faptul că se aruncă prea ușor "lipsa de notorietate" de către unii administratori, mai ales cei noi, care dacă ar face o căutare pe web și-ar da seama pe cine șterg. Nu este în detrimentul imaginii wp ca prof. univ dr., specialiști în domeniul lingvistic Anca în indianistică, Melian ca eminescolog să le fie atribuită pecetea de "lipsă de notorietate"? Cei care au șters pagina lui George Anca, (stil original greu de înțeles la fel ca Noica)îi invit să citească [opera OMNIA] ca să se edifice! Dânsul conduce "Colocviile de marți" de la Clubul Calderon din București iar cei de la wp îl etichetează cum îl etichetează! V-am spus că am de lucru dar puteți să vă faceți o idee cum se poate greși ușor pe wp dacă nu mânuiești căutările care stau mereu la îndemâna fiecăruia.
Deocamdată atât, o să revin, cât mai curând posibil. --Tomoniu (discuție) 22 ianuarie 2014 14:53 (EET)Răspunde

Abia acum am văzut că Mayuma m-a semnat pe mine[modificare sursă]

Interesant ce spuneți dvs., numai că Mayuma este blocat definitiv de aproape doi ani. --Bătrânul (discuție) 22 ianuarie 2014 15:37 (EET)Răspunde
Aveți dreptate! Acel mesaj este din 2011 dar se vede clar că e făcătură, pentru că Mayuma mă întreabă despre dl Melian dar semnează acel mesaj cu numele meu! Acum nu e clar dacă l-ați dat voi afară sau a mușcat pe la spate și a intins-o singur! In orice caz, e bine să păstrați această pagină pentru că dl Melian are o activitate foarte bogată și dacă nu s-a sfiit să-l înfrunte cu mari riscuri pe Ceaușescu, cu diletanții din ultimul deceniu nici atât. Are opiniile și pe blogul http://samanatorul.blogspot.ro/

In privința paginii lui George Anca la fel! Ea trebuie păstrată! Dacă un scriitor care are cărți în biblioteca Congresului SUA și aici n-are loc, nu credeți că wp va deveni o enciclopedie de maneliști? Am văzut pagini cu cântăreți de care n-a auzit nimeni!
Vedeți articolul: [George Anca în librăria Congresului SUA]. --Tomoniu (discuție) 22 ianuarie 2014 23:11 (EET)Răspunde

D.le Tomoniu, așa cum v-a scris și d.l Pafsanias pe pagina dvs. de discuții, dacă vreți să nu fie șters articolul Alexandru Melian exprimați-vă opiniile argumentate pe pagina Wikipedia:Pagini de șters/Alexandru Melian (2). Comentariile de aici nu pot fi luate în considerare pentru decizia finală de păstrare sau ștergere a articolului. --Bătrânul (discuție) 23 ianuarie 2014 08:19 (EET)Răspunde
Am făcut-o deja, mulțumesc!--Tomoniu (discuție) 23 ianuarie 2014 11:03 (EET)Răspunde

Scrisoarea de la REL[modificare sursă]

Alexandru Melian, profesor doctor in cadrul Facultatii de Litere – Universitatea Bucuresti, a trimis postului Europa libera 14 intrebari adresate lui Nicolae Ceausescu si \"mai ales celor care-l ajuta sa-si pastreze puterea dictatoriala\". Va prezentam aceste intrebari care au fost difuzate de Europa libera la 8 noiembrie 1989. Documentul poate fi citit si pe ww.unibuc. ro sau in volumul \"Polemici implicite\", Alexandru Melian, aparut la Editura Universitatii Bucuresti, 2003.

  • 1 Cum se explica discrepanta flagranta intre \"Epocalele succese\" pe care le trambitati pe toate caile, intre statisticile triumfaliste, si nivelul de viata mizer al majoritatii poporului?

Cartelizarea bunurilor de prima necesitate (nici acelea asigurate). Nesiguranta caldurii normale in apartamente si la locurile de munca. Neasigurarea medicamentelor, a asistentei medicale si a concediilor de boala. (...)

  • 2 Care este dupa parerea dvs. unitatea de masura a bunastarii unui popor? Un mare scriitor, Albert Camus, spunea ca \"slujesti cu adevarat viitorul numai dand totul prezentului\".
  • 3 Cum se potriveste democratia proclamata mereu, in gura mare si pretutindeni, cu pedepsirea necrutatoare a oricarei opinii care nu coincide cu a dvs. sau cu a sotiei dvs., cu refuzul oricarui dialog si cu eliminarea din circuitul puterii a oricarui om cu demnitatea opiniei? (...)
  • 4 Cum concorda invatatura marxista cu degustatorul cult al personalitatii pe care-l intretineti in jurul persoanei dvs. si al sotiei dvs. cu familiarismul fara rusine si privilegiile fara limita? Raspunsul dat intr-un interviu este cu totul nesatisfacator, fals si megaloman.
  • 5 Ati calculat vreodata pierderile economice si morale ale cultului personalitatii, in raport cu ceilalti conducatori ai tarii si mai ales in raport cu poporul?
  • 6 Ati calculat vreodata pierderile economice si morale ale cozilor interminabile la orice?
  • 7 Cum se potriveste pacifismul pe care-l afisati cu fiecare prilej, cu vanzarile clandestine de arme si cu declaratiile belicoase?
  • 8 Cum explicati tragicul exod al romanilor pe drumurile pribegiei? Cunoscutele lozinci pe care le afisati de obicei sunt puerile si profund nocive fiindca eludeaza adevarul.
  • 9 Cum se potriveste elogiul si solicitarile adresate invatamantului si stiintei cu statutul mizer al acestora, cu izolarea lor internationala, cu dispretul real pe care-l nutriti pentru ele dvs., dar mai ales sotia dvs., pusa sa conduca domenii pentru care nu are nici o competenta?
  • 10 Cum se explica faptul ca pana cand ati devenit secretar general al partidului si mai apoi presedinte al tarii ati fost un anonim activist, pentru ca apoi, deodata, sa deveniti \"genial\", \"erou intre eroi\" (ce acte de eroism ati savarsit?), cel mai iubit fiu al poporului (de fapt cel mai urat dintre conducatorii pe care i-a avut vreodata tara asta).
  • 11 Cum se explica faptul ca sotia dvs., pana a nu deveni dvs. conducatorul partidului si al statului, a fost o persoana cu totul cenusie, mai anonima chiar si decat dvs., pentru ca acum sa devina doctor, academician, iar pe deasupra si savant de renume mondial? Ati descoperit vreo licoare care sa transforme mediocritatea, incultura, invidia, rautatea in valori spirituale superlative? Comunicati reteta intregii lumi si poate veti candida la Premiul Nobel (de cand visati asa ceva!).
  • 12 De ce nu raspundeti scrisorilor deschise ce vi se trimit si de ce refuzati dialogul cu tara?; dialogul autentic, nu monologul discursurilor in fata imenselor adunari ori congrese in care dvs. vorbiti mereu aceleasi platitudini agramate hranite din trupul unor idei generoase, iar ceilalti, platiti pentru aceasta sau inspaimantati, va aplauda.
  • 13 Ati declarat intr-un interviu ca minciuna are picioare scurte, ceea ce este foarte adevarat. Dar credeti ca minciunile dvs., nenumarate si atat de gogonate, au cumva picioare mai lungi?
  • 14 Ati vorbit la o Plenara a CC al PCR de pedepsirea tradatorilor poporului si ai tarii. Cine sunt acestia? Cine a tradat partidul care l-a pus in fruntea sa? Cine a tradat tara si si-a calcat juramantul de presedinte ruinand economia, viata sociala, cultura si incalcand fara jena Constitutia?\"

Am găsit textul în comentariile de utilizator ale unui articol de ziar - vezi Evenimentul zilei, 21 ianuarie 2013 Ark25  (discuție) 28 februarie 2014 10:33 (EET)Răspunde