Daniel Cohn-Bendit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Daniel Cohn-Bendit
Daniel Cohn-Bendit, 2012 (cropped).jpg
Date personale
Născut (72 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Montauban, Franța Modificați la Wikidata
Părinți Erich Cohn-Bendit[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Gabriel Cohn-Bendit[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania
Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
jurnalist
prezentator de televiziune[*]
învățător Modificați la Wikidata
Europarlamentar Modificați la Wikidata

Premii Hannah Arendt Prize[*] ()
prix Lyssenko[*] ()
Partid politic Bündnis 90 / Die Grünen
Alma mater Universitatea Paris Nanterre[*]
Prezență online

Daniel Marc Cohn-Bendit (n. 4 aprilie 1945, Montauban, Franța) este un om politic franco-german, unul dintre principalii lideri ai manifestațiilor studențești din mai 68 din Franța.

Copilărie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Franța într-o familie de evrei germani refugiați încă din 1933. Și-a petrecut o parte din copilărie la Paris, după care s-a mutat în Germania, unde tatăl său profesa avocatura. Fiind apatrid la naștere, la împlinirea vârstei de 18 ani a avut dreptul de a cere ambele cetățenii, dar a renunțat la cea franceză pentru a evita stagiul militar.

Franța 1968[modificare | modificare sursă]

Revolte studențești[modificare | modificare sursă]

A revenit în Franța în 1966, pentru a studia sociologia la Universitatea din Nanterre. Aici s-a apropiat de mișcări anarhiste iar faptul că era german i-a permis luarea de contacte cu mișcări similare germane.

În primăvara lui 1968 s-a făcut remarcat în timpul revoltelor studențești de stânga non-comuniste, devenind foarte repede unul dintre liderii acesteia. A primit porecla de Dany le Rouge („Dany cel Roșu”) iar faptul că originile sale străine au fost exploatate de oponenții revoltelor a dus la apariția sloganului popular Nous sommes tous des juifs allemands („Suntem cu toții evrei germani”). Intervenția brutală a poliției asupra manifestanților a dus la alăturarea sindicatelor la proteste, ceea ce a dus la paralizarea completă a țării.

Expulzare[modificare | modificare sursă]

Între timp, datorită scăderii influenței grupului său asupra mișcării de protest, Cohn-Bendit s-a retras la Saint-Nazaire, de unde a fost expulzat pe data de 22 mai. Per ansamblu, participarea lui la mișcări a avut o importanță scăzută, acestea continuând fără el. Cu toate acestea, aportul său și impactul mediatic i-au creat un statut pe care acesta l-a utilizat la reîntoarcerea în Franța în anii 1990.

Reîntoarcerea în Germania[modificare | modificare sursă]

Întors în Germania, a fost unul dintre membrii fondatori ai grupării Revolutionärer Kampf („Lupta Revoluționară”), unul dintre ceilalți membrii fondatori fiind Joschka Fischer, viitor vice-cancelar german, cu care Cohn-Bendit va avea o colaborare de lungă durată. Numeroase acuzații de vandalism, acțiuni criminale și pedofilie legate de această perioadă au apărut după ce Cohn-Bendit a devenit o personalitate politică importantă.[necesită citare]

Politician ecologist[modificare | modificare sursă]

În 1984 se alătură partidului ecologist german Verzii, pe listele căruia devine viceprimar al orașului Frankfurt în 1989. În 1994 a fost ales în Parlamentul European din partea Germaniei iar în 1999 a fost ales din partea Franței, candidând pe listele partidului ecologist francez Verzii.

Parlamentar european[modificare | modificare sursă]

Daniel Cohn-Bendit în Parlamentul european

În Parlamentul European viziunile lui Cohn-Bendit s-au orientat spre centru, el atrăgându-și numeroase controverse: din partea dreptei pentru pozițiile lui de relaxare a imigrației, legalizarea drogurilor ușoare și contra energiei nucleare; din partea stângii pentru pozițiile lui pro-comerț liber și colaborarea frecventă cu personalități centriste ca Bernard Kouchner și François Bayrou. Atitudinea lui de nerespectare a distincțiilor clare între politica de stânga și cea de dreapta l-au făcut să devină ne-popular în Franța, unde partidele de stânga sunt mai atașate de această diferențiere decât cele din Germania. Acestea, împreună cu atitudinea sa pro-europeană l-au făcut să candidezla alegerile din 2004 din partea Germaniei pe listele partidului verzilor. Actualmente este co-președinte al Grupului Verzilor - Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Daniel Cohn-Bendit
  1. ^ "Daniel Cohn-Bendit", Internet Movie Database, accesat în 14 octombrie 2015 
  2. ^ SNAC, accesat în 9 octombrie 2017