Dâmburile, Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dâmburile
Dombokfalva
—  Sat  —
Dâmburile
Dâmburile
Dâmburile se află în România
Dâmburile
Dâmburile
Dâmburile (România)
Localizarea satului pe harta României
Dâmburile se află în Județul Cluj
Dâmburile
Dâmburile
Dâmburile (Județul Cluj)
Localizarea satului pe harta județului Cluj
Coordonate: 46°45′19″N 23°56′14″E46°45′19″N 23°56′14″E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Cluj county CoA.png Cluj
Comună Suatu

SIRUTA59684
Atestare1956

Populație (2011)
 - Total79 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal407547
Prefix telefonic+40 x64[1]

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Dâmburile este un sat în comuna Suatu din județul Cluj, Transilvania, România. Satul este amplasat la 40 kilometri de reședința de județ Cluj-Napoca.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Dâmburile este un sat de mici dimensiuni, cu populație preponderent maghiară, amplasat într-o zonă depresionară pe drumul care face legătura între Suatu și Cojocna. Zona în care este amplasat satul începe să fie locuită permanent abia după desființarea iobăgiei din iunie 1848, astfel că Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 096) nu indică existența unor așezări umane permanente în zonă. Amplasamentul celor trei sate ale comunei {Dâmburile, Aruncuta și Suatu} are forma unui triunghi echilateral, cu dimensiunea laturilor de circa 4 km.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Satul Damburile - vedere dinspre Aruncuta

Satul Dâmburile face parte din comuna Suatu, Județul Cluj și se afla la 40 kilometri sud-est de Cluj-Napoca. În localitate se ajunge prin traversarea, spre vest, a comunei Suatu, drumul care leagă satul de comună fiind asfaltat (din anul 2013).

La nord se învecinează cu localitatea Căianu Mic, la sud cu satul Aruncuta, la est cu Suatu, iar la vest cu Cojocna. Vegetația este specifică zonei de silvostepă. Are importanță turistică datorită zonei deosebit de frumoasă, partea de vest fiind practic înconjurată de pădure, și a apropierii de Stațiunea Băile Cojocna, unde există băi cu apă sărată din fostele Ocne de sare de la Cojocna, exploatate și de romani. Încă din timpul dacilor, prin Dâmburile trecea drumul sării din Cojocna spre Dej și partea de nord a țării, respectiv spre Târgu Mureș.

Date economice[modificare | modificare sursă]

Satul Damburile - staul ovine

Satul Dâmburile are o economie preponderent agrară. Alături de culturile vegetale tradiționale cum ar fi: porumb, grâu, orz, ovăz, secară, cartofi, sfeclă de zahar, tutun etc. Sătenii au ca principală ocupație creșterea animalelor pentru carne și lapte, în special ovine și bovine.

Populația satului are mai puțin de 100 locuitori. Înainte de 1989 aici exista o școală generală pentru primele 4 clase primare, ulterior aceasta fiind desființată datorită numărului redus de elevi. O soluție pentru reînvigorarea satului o poate reprezenta asocierea proprietarilor de terenuri, inclusiv a terenurilor administrate de Primărie și specializarea sătenilor pe creșterea animalelor de lapte și carne folosind metode moderne de creștere și îngrijire (vaci de lapte, ovine, tineret ovin și bovin la îngrășat etc), cultivarea cu preponderență a plantelor de nutreț pentru furajarea corespunzătoare a animalelor și, în special a plantelor tehnice (sfeclă de zahăr, tutun, floarea- soarelui, cartofi, căpșuni etc), legume, cultura viței de vie și pomi fructiferi {pe terasele existente), turism rural și recreere. Dâmburile, în strategia de dezvoltare pe termen lung a comunei are un rol extrem de important datorită apropierii de Cojocna, practic fiind la granița cu metropola Cluj.

Dacă se realizează legătura rutieră asfaltată între Cojocna și Suatu, prin Dâmburile, atunci este posibilă o puternică dezvoltare a acestei zone datorită peisajului împădurit, a distanței mici față de Băile Cojocna și a potențialului agricol deosebit. Datorită volumului mare de precipitații raportat la alte zone din județ, satul se poate specializa pe culturi legumicole și pomi fructiferi, având piața asigurată în Cojocna și Cluj-Napoca.

Structura populației dupa naționalitate[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului populația satului Dâmburile a evoluat astfel:

Recensământul[2] [3] Structura etnică
Anul Populația Români Maghiari Evrei Rromi Alte etnii
1956 120 - 120 - - -
1966 142 1 141 - - -
1977 179 18 161 - - -
1992 121 17 104 - - -

Analiza tabelului de mai sus scoate în evidență o structură a populației predominat maghiară.

Recensământul general agricol 2002-2003[modificare | modificare sursă]

Situațiile statistice privind recensământul din satul Dâmburile realizat în perioada 2002 - 2003 nu prezintă structura detaliată a populației așa cum aceasta s-a realizat în 1992, informațiile statistice referindu-se la întreaga comună {alcătuită din satele Suatu, Aruncuta și Dâmburile}. În schimb, recensământul din decembrie 2002 și ianuarie 2003 este bogat în informații de altă natură ; astfel, conform datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Cluj, în urma recensământului general agricol 2002-2003, în satul Dâmburile existau următoarele categorii de animale :

 • Bovine = 86, din care vaci de lapte = 62 capete .
 • Ovine = 308 capete ;
 • Porcine = 297 capete ;
 • Păsări de curte = 900 bucăți ;
 • Cabaline = 18 cai ;
 • Iepuri = 5 bucați
 • 24 familii de albine ;

Numărul mare de animale raportat la populația satului {84 locuitori} indică un potențial economic deosebit, generat de hărnicia și priceperea sătenilor cu puternice tradiții în creșterea și îngrijirea animalelor de lapte și carne .

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
 2. ^ Varga E. Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naționalitate
 3. ^ Structura etno-demografică a României

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora (). Atlasul localităților județului Cluj. Cluj-Napoca: Editura Suncart. ISBN ISBN 973-864300-7 Verificați valoarea |isbn=: invalid character (ajutor). 
 • Dan Ghinea (). Enciclopedia geografică a României. București: Editura Enciclopedică. ISBN 978-973-45-0396-4. 
 • Gheorghe Tare - Monografia localității Aruncuta,jud.Cluj,editia 2-a,rev.si adaug. Editura Ecou Transilvan Cluj, 2012. ISBN 978-606-8438-37-5

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Dâmburile la Wikimedia Commons