Sari la conținut

CSA Czech Airlines

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Czech Airlines)
Czech Airlines
IATA
OK
ICAO
CSA
Callsign
CSA LINES
Înființare1923
SediuPraga, Cehia
Baza OperativăAeroportul International Vaclav Havel
SloganIn the sky as home
AlianțăSkyTeam
Frequent-FlyerOK Plus
Flotă18
Destinații50
Birourile CSA de lângă aeroportul Ruzyne

Czech Airlines (ICAO: CSA, IATA: OK, cehă: České aerolinie) este linia aeriană națională a Republicii Cehe, cu sediul în Praga. Aceasta este membră a alianței SkyTeam alliance. Compania are zboruri spre majoritatea destinațiilor din Europa și face lagătură între puncte importante din Asia și Orientul Mijlociu. Transportând circa 2 milioane de pasageri pe an. CSA utilizează un program de zbor numit "OK Plus Frequent Flyier Program". Baza sa principală este Aeroportul Internațional Vaclav Havel din Praga.

CSA a fost creată în 6 octombrie 1923 de către guvernul cehoslovac sub numele de CSA Ceskoslovenske Stare Aerolinie. Douăzeci și trei de zile mai tîrziu, primul său zbor a avut loc între Praga și Bratislava. A operat numai zboruri interne până la primul său zbor internațional de la Praga spre Bratislava și Zagreb, în 1930. După invadarea nazistă a Cehoslovaciei în 1939, dezvoltarea liniei aeriene a fost oprită. În 1948 Partidul Comunist a preluat puterea în Cehoslovacia și a suspendat rute spre Europa de Vest și Orientul Mijlociu și a înlocuit o mare parte din flota companiei cu aparate sovietice. În 1957 CSA a devenit una dintre primele companii aeriene din lume care utiliza aparate Tupolev Tu-104A cu turboreactor. Primul zbor transatlantic a avut loc pe 3 feburarie 1962 spre Havana, Cuba. După separarea Cehoslovacei în cele două țări, Cehia și Slovacia, CSA a adoptat numele curent în 1995.

În ianuarie 2005, Csa Czech Airlines avea 4,441 de angajați, principalii acționari fiind Fondurile cehe pentru proprietate (56,43%), Banca cehă de consolidare(34,49%) și investitori cehi.

În 2017, CSA are zboruri către 50 de destinații în 3 continente. Pentru informații suplimentare, vedeți articolul destinațiile CSA Czech Airlines.

În aprilie 2017, flota CSA era compusă din 18 de avioane:

Legături externe

[modificare | modificare sursă]