Crocodil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Crocodylinae)
Pentru alte sensuri, vedeți Crocodil (dezambiguizare).
Crocodili
Fosilă: EocenHolocen, 55–0 mln. ani în urmă
Crocodylus niloticus
Crocodylus porosus
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Supraclasă: Tetrapoda
Clasă: Sauropsida
Subclasă: Diapsida
Infraclasă: Archosauromorpha
Supraordin: Crocodylomorpha
(neclasificat): Archosauria
Ordin: Crocodilia
Familie: Crocodylidae
Subfamilie: Crocodylinae
Cuvier, 1807
Specia tip
Crocodylus niloticus
Laurenti, 1768
Genuri

Crocodilii (subfamilia Crocodylinae), sau crocodilii adevărați, sunt o subfamilie de reptile mari acvatice, care trăiesc la tropice în Africa, Asia, America de Nord, America de Sud și Australia. Corpul crocodilului este acoperit cu plăci osoase, iar sistemul de circulație a păstrat unele caractere comune cu păsările. Animalele de azi trăiesc pe malurile apelor curgătoare sau ale lacurilor din regiunile calde tropicale sau subtropicale. Unele specii de crocodili mai pot fi întâlnite în apa sărată a mărilor din jurul unor insule. Crocodilii sunt buni înotători, iar când vânează stau ascunși sub apă până la nivelul ochilor și nărilor. Atunci când prada se apropie destul de mult, crocodilul o atacă fulgerător, țintuind-o sub apă până când aceasta se îneacă, apoi devorând-o.

Cel mai mare crocodil ținut vreodată în captivitate este un hibrid estuarino–siamez numit Yai (în thailandeză ใหญ่ însemnând „mare”) (născut pe 10 iunie 1972) la Samutprakarn Crocodile Farm and Zoo, Thailanda. Acest animal măsura 6 m în lungime și avea o greutate de 1114,27 kg.[1]

Cel mai lung crocodil capturat vreodată viu este Lolong, care măsura 6,17 m în lungime și cântărea 1075 kg. Acest crocodil a fost capturat de o echipă de la National Geographic în Provincia Agusan del Sur, Filipine.[2][3][4]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Aligator
Cranii diferite de crocodili
Distribuția geografică a crocodililor

Forma corpului crocodililor din prezent este adaptată la mediul de viață în care trăiesc: astfel corpul este turtit dorsoventral și se termină cu o coadă lățită și musculoasă care ajută la înot sau pe post de cârmă. Gura este largă, prevăzută cu o dentiție puternică de formă conică. Crocodilii au o lungime a corpului, în funcție de specie, între 1,20 și 7 m lungime. Au fost găsite, prin săpături, fosile de crocodili care aveau lungimea de 12 m. Aceste animale cresc toată viață, însă cu înaintarea în vârstă procesul de creștere devine mai lent, astfel încât crocodilii bătrâni cresc cu numai câțiva centimetri pe an.

Craniul crocodililor este alungit, ochii în timpul evoluției au ajuns să fie dispuși dorsal, iar la vârful botului se află orificiile ovale largi ale nărilor, care sunt legate de faringe astfel încât animalul să poată respira fără probleme chiar și cu gura plină. Botul crocodililor are lungimi diferite în funcție de modul de hrănire; astfel gavialul (Gavialis gangeticus) care se hrănește numai cu pește are un bot alungit și subțire.

Mărimea crocodililor variază considerabil de la specie la specie. Speciile din genul Osteolaemus au adulți de doar 1,5–1.9 metri,[5] în timp ce Crocodylus porosus poate ajunge până la 7 metri în lungime și o greutate de 1000 kg.[6] Alte câteva specii cresc până la 5,2 metri lungime și până la 900 kg greutate. Crocodilii prezintă un dimorfism sexual pronunțat, masculii crescând mult mai mari și mai rapid decât femelele.[7] În pofida dimensiunilor mari, crocodilii se nasc foarte mici, având circa 20 cm în lungime.

Nările și orificiile urechilor se închid în apă. Văzul îi ajută pe crocodili la depistarea hranei. Gura este largă, iar pe maxilare se află dinți conici, inegali, fixați în scobituri ale maxilarelor numite alveole. Corpul este turtit dorso-ventral, acoperit cu plăci cărnoase, dublate de plăci osoase, nesudate între ele în regiunea dorsală. Coada este și ea comprimată lateral. Are 5 degete libere la membrele anterioare și 4 degete unite prin membrană la membrele posterioare. Ele servesc la deplasarea în apă și pe uscat. Iese pe uscat pentru a se odihni.

Crocodilul se hrănește cu animale acvatice și terestre. Atacă și oamenii din preajma lor.

Femelele depun ouă, protejate de o membrană, în nisip sau în gropi săpate în pământul afânat, păzindu-le până la eclozare. Când puii ies din ouă, femela vine și îi cară în gură până la apă, unde sunt mai în siguranță. Ea rămâne cu ei până când își pot purta siguri de grijă, dând dovadă de un instinct matern puternic.

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

În prezent, există 14 de specii de crocodili în viață, dintre care cele mai cunoscuți sunt: Crocodilul de apă dulce, Crocodilul de apă sărată și Crocodilul de Nil.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Guinness Book of Records. Largest Captive Crocodile Arhivat în , la Wayback Machine., Worldcrocodile.com
  2. ^ Britton, Adam. „Lolong officially the world's largest crocodile in captivity”. Crocodilian.com. Accesat în . 
  3. ^ „Displaced Species”. PhilStar. Accesat în . 
  4. ^ GMA News with Ben Serrano and Paterno Esmaquel. „NatGeo team confirms Lolong the croc is world's longest”. GMA News Online Top Stories. GMA Network Inc. Accesat în . 
  5. ^ [1]. Crocodilian Species List. Retrieved on 2012-04-14
  6. ^ Guinness Book of World Records. Retrieved on 2013-04-08.
  7. ^ Grigg, Gordon and Gans, Carl (1993) Morphology And Physiology Of The Crocodylia Arhivat în , la Wayback Machine., in Fauna of Australia Vol 2A Amphibia and Reptilia, chapter 40, pp. 326–336. Australian Government Publishing Service, Canberra.
  8. ^ McAliley, Willis, Ray, White, Brochu & Densmore (2006). Are crocodiles really monophyletic?—Evidence for subdivisions from sequence and morphological data. Molecular Phylogenetics and Evolution 39:16–32.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Iskandar, DT (2000). Turtles and Crocodiles of Insular Southeast Asia and New Guinea. ITB, Bandung.
  • Crocodilian Biology Database, FAQ. FLMNH.ufl.edu, "How long do crocodiles live for?" Adam Britton.
  • Crocodilian Biology Database, FAQ. FLMNH.ufl.edu, "How fast can a crocodile run?" Adam Britton.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Crocodil
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Crocodil
Wikţionar
Wikţionar
Caută „Crocodil” în Wikționar, dicționarul liber.