Archosauria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Archosauria
Fosilă:
Triasic timpuriuPrezent, 251–0 mln. ani în urmă
Păsările și crocodilienii (în acest caz o barză cu cioc galben și un crocodil de Nil) sunt singurele grupuri de arhosauri vii cunoscute.
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Subclasă: Diapsida
Infraclasă: Archosauromorpha
(neclasificat): Archosauria
Cope, 1869
Subgrupuri
Sinonime
  • Arctopoda Haeckel, 1895
  • Avesuchia Benton, 1999

Archosauria este o cladă de diapside, care a evoluat de la Archosauriformes în timpul Triasicului timpuriu. Unicii reprezentanți în viață în prezent a acestei clade sunt păsările și crocodilienii. Arhosaurii sunt clasificați în general ca reptile, în sensul cladistic al termenului care include păsările. Arhosaurii extincți includ dinozauri non-aviari, pterozauri și rude dispărute ale crocodilienilor. Paleontologii moderni definesc Arhosauria ca un grup coroană care include cel mai recent strămoș comun al păsărilor vii și al crocodilienilor și al tuturor descendenților săi.

Arhosaurii s-au diversificat rapid în urma extincției în masă din Permian-Triasic (~ 252 milioane de ani), devenind cele mai mari și mai dominante vertebrate terestre din Triasicul mijlociu până la următoarea extincție în masă, Extincția Cretacic–Paleogen (~ 66 milioane de ani).[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ezcurra, M. N. D.; Scheyer, T. M.; Butler, R. J. (). „The Origin and Early Evolution of Sauria: Reassessing the Permian Saurian Fossil Record and the Timing of the Crocodile-Lizard Divergence”. PLOS ONE. 9 (2): e89165. doi:10.1371/journal.pone.0089165. PMC 3937355Accesibil gratuit. PMID 24586565.