Kali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Kali (dezambiguizare).
Kali
Zeița morții , timpului și întunericului
Zeița morții , timpului și întunericului
Devanagari: काली
Transliterație sanscrită: Kali
Afiliație: Devi
Arme: Scimitar (sabie)
Animal: șacalul

Kali (/ˈkɑːliː/, Sanskrit: काली, IAST: 'Kālī') este o zeitate hindusă, una dintre cele zece Mahavidya.

Este parțial corect să spunem despre Kali că este zeița morții, dar ea aduce moartea ego-ului și a unei viziuni iluzorie, egoistă asupra realității. În nicio poveste hindusă ea nu ucide decât demonii și nici nu este asociată în mod specific cu moartea, ca zeul hindus Yama (care este cu adevărat zeul morții). Se spune că atât Kali, cât și Shiva locuiesc în incintele de incinerație, iar adepții merg adesea în aceste locuri pentru a medita. Nu este vorba de a venera moartea, ci mai degrabă de a depăși idea că suntem doar un corp, prin conștientizarea faptului că acesta este doar o conditie temporala. Se spune că Shiva și Kali locuiesc în aceste locuri, deoarece atașamentul nostru față de trup este cel care întărește ego-ul, iar aceștia acordă eliberarea prin eliminarea iluziei ego-ului.

Dintre toate formele lui Devi, ea este cea mai plină de compasiune deoarece ea oferă moksha sau eliberare copiilor ei. Ea este soția lui Shiva, distrugătorul, ei fiind distrugătorii iluziei. Ego-ul o vede pe Kali și tremură de frică, deoarece ego-ul vede în ea propria sa moarte. O persoană care are un atașament față de ego-ul său o va recepționa într-o formă teribilă. Un suflet matur care se angajează în practica spirituală pentru a înlătura iluzia eului o vede pe Kali ca fiind afectuoasă și plină de iubire necondiționată față de copiii ei.

Kali poarta o ghirlanda de cranii si o fusta compusă din brațe dezmembrate deoarece ego-ul iese din identificarea cu corpul. În adevăr, suntem ființe spirituale și nu doar trupuri. Deci, eliberarea poate avea loc numai atunci când se va încheia atașamentul nostru față de corp. Astfel, ghirlanda și fusta sunt trofee purtate de ea pentru a simboliza eliberarea copiilor ei de atașamentul față de corpul limitat. Are o sabie și un cap proaspăt tăiat, din care picură sânge. După cum se povestește, aceasta reprezintă lupta în care ea l-a ucis pe demonul Raktabija. Ea apare stând în picioare pe Shiva, care are o privire detașată, fericită. Shiva reprezintă conștiință pură în timp ce ea reprezintă "forma" pe vecie susținută de substratul conștiinței pure.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Kali își are rădăcina în cuvântul sanscrit Kal, care înseamnă timp.

Legende[modificare | modificare sursă]

Kāli apare în Moartea lui Mahabharata (10.8.64). Ea se numește Kālarātri (literal, "albastru închis noapte") și a apărut soldaților Pandava în visuri, până când în cele din urmă apare în mijlocul luptelor în timpul unui atac al fiului lui Drona, Ashwatthama.

Uciderea lui Raktabija[modificare | modificare sursă]

În cea mai faimoasă legendă a lui Kali, Durga și asistenții săi, Matrikas, au rănit demonul Raktabija, în diverse moduri și cu o varietate de arme, în încercarea de a-l distruge. Ei descoperă în curând că situația s-a înrăutațit deoarece, cu fiecare picătură de sânge care este picurată de Raktabija, el reproduce o clonă a sa. Câmpul de luptă devine din ce în ce mai plin de duplicatele sale. Durga o cheamă pe Kali să lupte împotriva demonilor. Kali îi distruge pe Raktabija și pe clonele sale și dansează pe cadavrele celor uciși. În versiunea lui Devi Mahatmya a acestei povestiri, Kali este, de asemenea, descrisă ca o Matrika și ca Shakti sau puterea lui Devi. Ea primește titlul Cāṃuṇḍā (Chamunda), adică ucigașul demonilor Chanda și Munda. Chamunda este foarte des identificată cu Kali și este foarte asemănătoare cu ea în aspect și obișnuință.

În Nepal[modificare | modificare sursă]

Conform tradiției Kumari, fetele selectate din familiile budiste Newar, devin „zeități umane”, reîncarnări ale zeiței Kali, în urma unui riguros proces cultural și religios.[1] Acestea sunt adorate asemenea unor zeități, până la vârsta pubertății, atunci când sunt înlocuite.[1] Practica a atras critici internaționale din partea mai multor organizații pentru protecția copiilor, organizații care susțin că prin astfel de procedee, copiii sunt privați de bucuriile copilăriei.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Zeita-vie la varsta de numai 6 ani, 1 octombrie 2008, Descoperă, accesat la 22 mai 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]