Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării
Semnat10 decembrie 1982
Montego Bay, Jamaica
Intrat în vigoare16 noiembrie 1994[1]
Semnatari157[2]
Participanți167[2][3]
Ratificat de166 (UE e numărat ca un stat)
DepozitarSecretarul General al Națiunilor Unite
Limbăarabă, chineză, engleză, franceză, rusă și spaniolă
Prezență online
Wikisource logo United Nations Convention on the Law of the Sea la Wikisource

Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării (engleză United Nations Convention on the Law of the Sea, prescurtat UNCLOS) este un acord internațional care a rezultat din a treia Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS III), care a avut loc între 1973 și 1982. Legea din Convenție definește drepturile și responsabilitățile națiunilor cu privire la utilizarea lor a oceanele lumii, de stabilire a orientărilor pentru întreprinderi, mediul, precum și managementul marin a resurselor naturale. Convenția, încheiată în 1982, a înlocuit patru tratate din 1958. UNCLOS a intrat în vigoare în 1994, la un an după ce Guyana a devenit a 60-a națiune ce a semnat tratatul.[1] Până în ianuarie 2015, 166 de țări și Uniunea Europeană au aderat la convenție.

Semnarea și ratificarea[modificare | modificare sursă]

     Au ratificat

     Au semnat, dar nu au ratificat

     Nu au semnat

Convenția a fost deschisă pentru semnare la 10 decembrie 1982 și a intrat în vigoare la 16 noiembrie 1994, după ratificarea celei a 60-a țară.[1] Convenția a fost ratificată de 167 de părți, care includ 166 de țări (163 de state membre a Națiunilor Unite plus observatorul Națiunilor Unite Palestina, precum și Insulele Cook și Niue) și Uniunea Europeană.[2][4]

State membre a Națiunilor Unite care au semnat, dar n-au ratificat
State membre a Națiunilor Unite care n-au semnat

Observatorul Națiunilor Unite Vatican nu a semnat Convenția.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „The United Nations Convention on the Law of the Sea (A historical perspective)”. United Nations Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea. Accesat în . 
  2. ^ a b c „United Nations Convention on the Law of the Sea”. United Nations Treaty Series. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Chronological lists of ratifications of, accessions and successions to the Convention and the related Agreements”. United Nations Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea. . Accesat în . 
  4. ^ La Convention des Nations Unies sur le droit de la mer, instrument de régulation des relations internationales par le droit, éd. L'Harmattan, 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons