Constantin Condrea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Constantin Condrea
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Dorohoi, Dorohoi, România Modificați la Wikidata
Decedat (88 de ani) Modificați la Wikidata
Seattle, Washington, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România
Flag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
poet
dramaturg
traducător Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba română
limba rusă[1]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău

Constantin Condrea (n. 27 noiembrie 1920, Dorohoi, Moldova, România - d. 2 august 2009, Seattle, Statele Unite ale Americii) a fost un poet român, sovietic moldovean și american, dramaturg, satiric și traducător.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Condrea s-a născut în 1920, în Dorohoi. Provenea dintr-o familie de evrei, numele său real fiind Calman Abramovici Con.[2] A copilărit la Ploiești și la București, unde a absolvit liceul. În 1940, după ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord, s-a mutat la Chișinău. În 1945 a absolvit Universitatea Pedagogică din același oraș.

Și-a început cariera colaborând la ziarele "Tinerimea Moldovei", "Scînteia lui Lenin", respectiv revista "Nistru". Prima carte de poezie, "Tinerețea", a publicat-o în 1949. În anii 1950-1970 a publicat diverse opere satirice, atât în limba moldovenească, cât și în limba rusă. În paralel, a desfășurat și o activitate de dramaturg, colaborând cu scriitorul Samson Șleahu. A scris de asemenea și opere pentru copii.

În 1979 a încercat să emigreze în Israel, dar i-a fost refuzată viza. A fost concediat de la ziarele cu care colabora, precum și exclus din Uniunea Scriitorilor din Moldova. A fost nevoit să se refugieze în traduceri, colaborând cu Alexandru Cosmescu. În 1988 a reușit să emigreze în SUA, stabilindu-se în Seattle, unde a colaborat cu diverse publicații rusofone.[3]

A decedat în 2009, la 88 de ani, în Seattle.[4]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://luceafarul.net/scriitori-botosaneni-constantin-condrea-calman-abramovici-con  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Константин Кондря (în rusă), EBRAIKA,  
  3. ^ Scriitori botoșăneni. CONSTANTIN CONDREA (Calman Abramovici Con), Revista Luceafărul,  
  4. ^ peoplepill.com, About Constantin Condrea: Romanian writer and poet (1920-2009) (1920 - 2009) | Biography, Facts, Career, Life (în engleză), peoplepill.com