Sari la conținut

Cleptocrație

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cleptocrația este un termen peiorativ care desemnează un sistem politic în care una sau mai multe persoane din fruntea statului practică corupția pe scara largă. În general, aceste persoane practică spălarea banilor, cu scopul disimulării / ascunderii originii bogăției lor. Termenul este utilizat și pentru a desemna o corupție generalizată, reală sau presupusă, a guvernelor.

Aproape în fiecare dintre țările afectate de cleptocrație, soții, fii și fiice, frați și surori ale vârfurilor, cu un cuvânt, familii ale liderilor de diferite nivele, sunt aduse în viața statului și a instituțiilor sale pentru a se ocupa de acumulări de resurse, preluând funcții de reprezentare și coordonare.[1]

Termenul din română Cleptocrație provine din franceză Kleptocratie, eventual din engleză Kleptocracy / Cleptocracy. Acestea provin din greacă κλέπτης, transliterat: kleptēs, „hoț” și din greacă κράτος, transliterat: krátos, „putere”. Prin urmare, cleptocrația este, în traducere literală, „conducere de către hoți”.

Sistemul financiar

[modificare | modificare sursă]

Studiile contemporane au identificat cleptocrația secolului XXI, ca fiind un sistem financiar global bazat pe spălarea banilor (estimat de Fondul Monetar Internațional, care cuprinde 2-5 procente din economia globală).[2][3][4]

Cleptocrații se angajează în spălarea banilor pentru a ascunde originile corupte ale bogăției lor și pentru al proteja de amenințările interne, cum ar fi instabilitatea economică și rivalii cleptocrați prădători. Acestea pot astfel asigura această bogăție în active și investiții în jurisdicții mai stabile, unde pot fi apoi stocate pentru uz personal, returnate în țara de origine pentru a susține activitățile interne ale kleptocratului sau desfășurate în altă parte pentru a proteja și proiecta interesele regimului de peste mări.[5]

În eseul său Guns, Germs, and Steel[6], americanul Jared Diamond[7] dă un sens diferit cleptocrației. El prezintă acest sistem ca o confiscare a puterii de către o elită în detrimentul poporului (recte „furtul puterii”), în acest caz cleptocrația neconducând în mod obligatoriu la corupție, chiar dacă ar putea să conducă acolo.

România, Republica Moldova

[modificare | modificare sursă]

Cleptocrația ar fi un termen peiorativ care desemnează sistemul politic specific României[8] sau Republicii Moldova.[9]

  1. ^ „Andrei Marga, Cleptocrație și Securitate. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Cooley, Alexander; Sharman, J. C. (septembrie 2017). „Transnational Corruption and the Globalized Individual”. Perspectives on Politics. 15 (3): 732–753. doi:10.1017/S1537592717000937. ISSN 1537-5927. 
  3. ^ „January 2018”. Journal of Democracy. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Michel Camdessus (). „Money Laundering: the Importance of International Countermeasures”. IMF. Accesat în . 
  5. ^ Christopher Walker; Melissa Aten (). „The Rise of Kleptocracy: A Challenge for Democracy”. Journal of Democracy. National Endowment for Democracy. 29 (1): 20–24. Accesat în . 
  6. ^ În română Arme, boli și oțel
  7. ^ Jared Mason Diamond (n. 1937, la Boston, S.U.A.) este un biolog evoluționist, fiziolog și geonomist american, profesor de geografie la Universitatea din California de la Los Angeles (UCLA).
  8. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]