Cleptocrație

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Cleptocrația este un termen peiorativ care desemnează un sistem politic în care una sau mai multe persoane din fruntea statului practică corupția pe scara largă. În general, aceste persoane practică spălarea banilor, cu scopul disimulării / ascunderii originii bogăției lor. Termenul este utilizat și pentru a desemna o corupție generalizată, reală sau presupusă, a guvernelor.

Aproape în fiecare dintre țările afectate de cleptocrație, soții, fii și fiice, frați și surori ale vârfurilor, cu un cuvânt, familii ale liderilor de diferite nivele, sunt aduse în viața statului și a instituțiilor sale pentru a se ocupa de acumulări de resurse, preluând funcții de reprezentare și coordonare.[1]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Termenul din română Cleptocrație provine din franceză Kleptocratie, eventual din engleză Kleptocracy / Cleptocracy. Acestea provin din greacă κλέπτης, transliterat: kleptēs, „hoț” și din greacă κράτος, transliterat: krátos, „putere”. Prin urmare, cleptocrația este, în traducere literală, „conducere de către hoți”.

Nuanță[modificare | modificare sursă]

În eseul său Guns, Germs, and Steel[2], americanul Jared Diamond[3] dă un sens diferit cleptocrației. El prezintă acest sistem ca o confiscare a puterii de către o elită în detrimentul poporului (recte „furtul puterii”), în acest caz cleptocrația neconducând în mod obligatoriu la corupție, chiar dacă ar putea să conducă acolo.

România, Republica Moldova[modificare | modificare sursă]

Cleptocrația ar fi un termen peiorativ care desemnează sistemul politic specific României[4] sau Republicii Moldova.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]