Christiane Amanpour

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Christiane Amanpour
Date personale
Nume la naștereChristiane Maria Heideh Amanpour Modificați la Wikidata
Născută (66 de ani)[1][2][6][7] Modificați la Wikidata
Middlesex, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Căsătorită cuJames Rubin[*][[James Rubin (American diplomat and journalist)|​]] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalistă
scriitoare
correspondent[*][[correspondent (journalist contributing reports from a remote location)|​]]
program host[*][[program host (job title; person who hosts a radio or television program)|​]]
participant la forum internațional[*]
prezentatoare de televiziune Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză
limba persană[8]
limba franceză[8] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuNew York City
Londra  Modificați la Wikidata
Alma materUnited States Army War College[*][[United States Army War College (United States Army school located in Carlisle, Pennsylvania)|​]]
University of Rhode Island[*][[University of Rhode Island (university in Rhode Island, USA)|​]]
New Hall School[*][[New Hall School (school in Essex, UK)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieCNN International  Modificați la Wikidata
PremiiComandor al Ordinului Imperiului Britanic[*]
Peabody Awards[*][[Peabody Awards (international awards for excellence in radio and television)|​]]
George Polk Award[*][[George Polk Award (American journalism prize)|​]] ()
Alfred I. duPont–Columbia University Award[*][[Alfred I. duPont–Columbia University Award (award honoring excellence in broadcast and digital journalism)|​]]
Edward R. Murrow Award[*][[Edward R. Murrow Award (prize awarded by the Radio Television Digital News Association)|​]] ()[3]
Courage in Journalism Award[*][[Courage in Journalism Award (journalism prize awarded by the International Women's Media Foundation)|​]] ()
počasni građanin grada Sarajeva[*][[počasni građanin grada Sarajeva (title of honor conferred by the City of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina)|​]] ()
Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*]
Edward R. Murrow Lifetime Achievement Award[*][[Edward R. Murrow Lifetime Achievement Award (prize given by the Edward R. Murrow College of Communication (Washington State University))|​]] ()
Ordin de Merit (Ucraina), clasa a treia[*] ()
Weintal Prize for Diplomatic Reporting[*][[Weintal Prize for Diplomatic Reporting (award for outstanding reporting on foreign policy and diplomacy in print and broadcast media)|​]] ()[4]
Livingston Award for International Reporting[*][[Livingston Award for International Reporting |​]]
Walter Cronkite Award for Excellence in Journalism[*][[Walter Cronkite Award for Excellence in Journalism (Annual journalism career award)|​]] ()[5]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Christiane Amanpour (n. , Middlesex, Anglia, Regatul Unit) este o jurnalistă și o gazdă de televiziune de origine engleză-iraniană.

Amanpour este șefa Corespondenței Internaționale pentru CNN și gazda unei emisiuni de interviuri ”Amanpour” în fiecare noapte pe CNN International. Amanpour este, de asemenea, prezentatoarea rubricii de Afaceri Globale pentru ABC News. În 2013, s-a mutat din New York să trăiască în Londra împreună cu soțul ei, fost secretarul de stat adjunct James Rubin, și fiul lor adolescent.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Deși este născută în Londra, Anglia, Amanpour a fost crescută în Teheran. Tatăl ei, Mahmoud Amanpour, este de origine musulmană, fiind din Iran, iar mama ei, Patricia Hill, este o creștină din Anglia. Amanpour este fluentă în limbile engleză și persană.

După ce a acumulat o parte din educația primară în Iran, a fost trimisă la vîrsta de 11 ani de părinți la un internat în Marea Britanie. A mers la Mănăstirea Holy Cross, o școală de fete în Chalfont St. Peter, Buckinghamshire, iar apoi, la vârsta de 16 ani a intrat la liceul New Hall în Chelmsford, Essex. Christiane și familia ei s-au reunit apoi în Anglia, nu după multă vreme ce a început Revoluția Islamică. Aceasta insistă că nu au fost forțați afară din țară, dar că s-au întors din cauza războiului dintre Iran și Irak. Familia a rămas până la urmă în Anglia, deoarece întoarcerea în Iran era foarte dificilă.

După ce a absolvit liceul, Amanpour s-a mutat în New York să studieze jurnalismul la Universitatea din Rhodes Island, Harrington School of Communication and Media. În timpul facultății, a lucrat la secția de știri a radioului WBRU-FM în Providence Rhode Island. A lucrat de asemenea și pentru un partener pentru NBC, WJAR, în Providence, drept proiectant grafic. În 1983, aceasta a absolvit facultatea summa cum laude, cu o diplomă în jurnalism.

CNN[modificare | modificare sursă]

Amanpour într-un interviu cu fostul Secretar al Apărării al Statelor Unite ale Americii, Mark T. Esper, 2019

În 1983, a fost angajată de CNN pentru o slujbă de asistentă în Atlanta, Georgia. În primii ei ani drept reporter, Amanpour a primit prima sarcină importantă, să acopere războiul din Golf. Aceasta sarcină a determinat la transferarea ei în 1986 în Europa de Est să acopere căderea comunismului european. În 1989, a fost trimisă să lucreze în Frankfurt, Germania, de unde a scris despre revoluțiile democratice din Europa de Est în perioada aceea. Prin intermediul acestei poziții, Amanpour a fost capabilă să avanseze în carieră și să ajungă în 1990 reporter pentru biroul CNN în New York.

După ocuparea Kuweitului de către Irak în 1990, comentariile lui Amanpour despre Războiul din Golful Persic i-au adus o recunoaștere însemnată, ducând de asemenea și rețeaua CNN la un nou nivel de acoperire media. Din cauza asta, a relatat și Războiul din Bosnia și din alte zone de conflict. Amanpour a primit reputația că este neînfricată în timpul războaielor din Golf și Bosnia și deoarece relata evenimente din zone de conflict.

Din 1992 până în 2010, Amanpour a fost Șefa Corespondenței Internaționale pentru CNN și gazda emisiunii ”Amanpour”, o emisiune zilnică de interviuri care a durat din 2009 până în 2010. Amanpour a transmis despre crize majore din multe puncte de conflict, începând de la Iraq, Afganistan, Palestina, Iran, Israel, Pakistan, Somalia, Rwanda și Bosnia, până la uraganul Katrina din Statele Unite. Aceasta a reușit să ia interviuri exclusive cu lideri mondiali din Orientul Mijlociu, Europa, Africa și nu numai, incluzând președinții iranieni Mohammad Khatami și Mahmoud Ahmadinejad, la fel ca și președinții din Afganistan, Sudan și Siria. După evenimentul tragic din 11 septembrie 2001, ea a fost prima persoană care a intervievat prim ministrul britanic Tony Blair, președintele francez Jacques Chirac și președintele din Pakistan, Pervez Musfarraf.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Christiane Amanpour”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Christiane Amanpour, SNAC, accesat în  
  3. ^ https://murrow.wsu.edu/symposium/the-edward-r-murrow-achievement-award/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://isd.georgetown.edu/programs/awards-lectures/weintal-prize/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://cronkite.asu.edu/community/walter-cronkite-award-past-recipients/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b Christiane Amanpour, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  7. ^ a b Davos 2014 Participant List 
  8. ^ a b https://www.newsweek.com/wooing-amanpour-178222  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]