Christian Goldbach

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Christian Goldbach (n. 18 martie 1690 - d. 20 noiembrie 1764) a fost un matematician german. A mai studiat și Dreptul, dar cea mai mare realizare a sa, pentru care a rămas în istoria matematicii, o constituie ceea ce astăzi se numește conjectura lui Goldbach.

În 1725 a plecat în Rusia, unde a devenit membru al Academiei Ruse de Științe. În perioada 1726 - 1740 a îndeplinit funcția de secretar al Academiei.

În 1742 a devenit funcționar superior în Ministerul Afacerilor Externe, cu care ocazie s-a mutat definitiv la Moscova.

Din 1729 și până la data morții, a corespondat cu Euler.

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

În domeniul teoriei numerelor, a mai studiat chestiuni legate de puterile numerelor perfecte, demonstrând câteva teoreme, cum ar fi cea numită azi teorema Goldbach-Euler. De asemenea, Goldbach a mai adus câteva contribuții în domeniul analizei matematice.

Problema care îi poartă numele (conjectura lui Goldbach) a expus-o într-o scrisoare din 1742 către Euler. Demonstrarea acestei teoreme s-a dovedit a fi dificilă; de aceasta ocupându-se două secole mai târziu: Ivan Vinogradov, Nikolai Ciudakov, Johannes van der Corput, Theodor Estermann.

Goldbach a mai abordat problema transformării seriilor divergente în convergente și serii infinite, a stabilit metode de rezolvare a ecuațiilor diferențiale etc.

În 1950 și matematicianul român Dimitrie Pompeiu a scris ceva despre ipoteza lui Goldbach.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • 1728: Comentarii Academiae Scientiarum Petropolitanae;
  • Metodus integrandi aequationum differentialem;
  • 1729: De transformatione serierum;
  • 1732: De terminis generalibus serierum.