Chirileni, Ungheni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Chirileni
—  Sat  —
Chirileni se află în Ungheni
Chirileni
Chirileni
Chirileni (Ungheni)
Satul pe harta Republicii Moldova
Chirileni se află în Ungheni
Chirileni
Chirileni
Chirileni (Ungheni)
Satul pe harta raionului Ungheni
Coordonate: 47°22′46″N 27°46′36″E ({{PAGENAME}}) / 47.37944°N 27.77667°E

ȚarăRepublica Moldova Republica Moldova
RaionUngheni
Prima atestare7 iunie 1954

Guvernare
 - PrimarIurie Stoica (ACUM[1], 2019)

Populație (2014)[2]
 - Total1.747 locuitori

Cod poștalMD-3618[3]
Prefix telefonic236

Prezență online
www.chirileni.orc.md
GeoNames Modificați la Wikidata

Chirileni este un sat din raionul Ungheni, Republica Moldova.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Chirileni este un sat si comuna din raionul Ungheni conform Legii nr. 764-XV/2001 privind organizarea administrativ-teritoriala a Republicii Moldova. Satul este situat la 47.382123 - latitudine nordica si 27.775867 - longitudine estica, avand o suprafata de aproximativ 1.87 kilometri patrati, cu un perimetru de 8.42 km. Comuna Chirileni are o suprafata totala de 17.48 kilometri patrati, fiind cuprinsa intr-un perimetru de 19.90 km. Chirileni este unicul sat din comuna cu acelasi nume.

Date demografice[modificare | modificare sursă]

In anul 1997, populatia satului Chirileni a fost estimata la 2138 de cetateni. Conform datelor recensamantului din anul 2004, populatia satului constituie 1996 de oameni, 49.65% fiind barbati iar 50.35% femei. Structura etnica a populatiei in cadrul satului arata astfel: 99.50% - moldoveni, 0.15% - ucraineni, 0.15% - rusi, 0.05% - gagauzi, 0.00% - bulgari, 0.00% - evrei, 0.00% - polonezi, 0.05% - tigani, 0.10% - alte etnii.

In satul Chirileni au fost inregistrate 664 de gospodarii casnice la recensamantul din anul 2004. Membrii acestor gospodarii alcatuiau 1996 de persoane, iar marimea medie a unei gospodarii era de 3.0 persoane. Gospodariile casnice erau distribuite, in dependenta de numarul de persoane ce le alcatuiesc, in felul urmator: 20.03% - 1 persoana, 21.99% - 2 persoane, 20.03% - 3 persoane, 20.48% - 4 persoane, 12.20% - 5 persoane, 5.27% - 6 si mai multe persoane.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Asezari omenesti pe aceste meleaguri au existat din cele mai vechi timpuri. Tezaurul de monede romane, gasite la Chirileni si studiate de savanti, marturiseste despre relatiile pe cure le-a avut populatia bastinasa cu cea din Imperiul Roman.

Legenda spune, insa, ca mosia salului a apartinut candva lui Chirila al Ilenei. Satenii de aici, fiind razesi, aveau loturi de pamant si pe mosiile satelor Bumbata, Fagadau, Petresti, Medeleni, Stolniceni si Busila. Pe mosia lui Chirila, cica, s-ar fi stramutat tarani din satele Danuteni (actualmente Ungheni), Marandeni, Buciumeni, Floresti, Slobozia si altele. Cind cineva era intrebat incotro tine calea, el raspundea: la Chirila al Ilenei. Cu timpul aceste nume s-au contopit, din ele rezultand toponimul Chirileni.

Dar iata ce ne spune "Dictionarul statistic al Basarabiei" (Chisinau, 1923): "Satul este vechi si format in intregime din razesi moldoveni. Dupa documentele ce le au, satul exista din a doua jumatate a secolului XVIII. In 1864 s-a ridicat in piatra biserica Sfantul Neculae. Prima proprietareasa a satului a fost Chira, in 1860, de unde satul si-a luat numele. Regiune de colina, Dealuri; Britcaia, Soltoaia, valea Soltoaia, paraul Tulpan, inaltimea Chirileni. Latitudine 47 grade 2 minute, longitudine 25 grade 76 minute".Zamfir Arbore in "Dictionarul geografic al Basarabiei" (Bucuresti, 1904) completeaza informatia despre asezarea satului: "Chirileni, sat de razesi in jud. Balti, asezat in valea Soltoi". volosti Sculeni (p. 57) "Soltoi - vale in jud. Balti. Incepe la poalele muntelui Magura, Lungimea 30 km pana la Prut. Aici sini asezate satele Ciolaceuca, Chirileni, Petresti si colonia germana Soltoi. Toate aceste sate se afla pe partea dreapta. In fundul vaii se afla 6 helestee mari si 5 mici" (p. 204). "Soltoi, parau. Izvoraste de sub muntele Magura Unga s. Ciolaceuca si curge in fundul vaii Soltoi, se varsa in Vladnicul. Are o lungime de vreo 30 km dupa harta marelui stat major rus. Pe malurile sale sint asezate colonia germana Soltoi, satele Chirileni si Petresti". (Ibidem.)

Nu ne indoim ca la Chirileni au existat proprietarii Chirila si maica-sa Ileana, apoi Chira. Numele satului putea proveni si de la Chirila si de la Chira. Dar "Dictionarul statistic..." se contrazice, spunand, pe de o parte, ca satul exista deja in a doua jumatate a veacului XVIII si, pe de alta parte, ca 1-a intemeiat Chira in 1860, adica in a doua jumatate a veacului XIX. Diferenta de un veac in ceea ce priveste intemeierea salului da de banuit si ne face sa cautam alte surse de informatie. Si gasim numele satului Chirileni intr-un document din 7 iunie 1594. il reproducem pastrand limba originalului: "Noi Aron Voda bojiiu milostiiu gospodarii zemli Moldavsvoi. lata viind inaintea noastra si inaintea a lor nostri boiari mari si mici. sluga noastra Gheorghe Bolbocel din Chirileni din tinutul Esului, niau adus marturie de la multi oameni buni anume: Groze din Micesti si Lazor Bohletic din Bobletici si Chirica de acolo si Chirila din Condresti si Dinga ploscariu de acolo..., si Toader Carlan ot Dumbravita, precum iau vandut Beribace a lui ocina partea lui din satul Harcestii si din vii din satul Harcestii si cu pomatul de acolo, si din moara din Ichil drept 80 si 8 de taleri tataresti; precum arata marturie de la acei oameni buni. Noi incasi iam intarit casa aiba el a stapani acea ocina ace parte care este mai sus scrisa si nime altul sa nu sa amestece piste aceasta carte a domnii mele." (Gh.Ghibanescu. Surele si izvoade. Bucuresti, voi.XXII, 1934, pag. 109).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista primarilor aleși în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019” (PDF). Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. . Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ „Coduri poștale - Republica Moldova”. Poșta Moldovei. Accesat în .